E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemF-35 teslimatına günler kala şok gelişme---

F-35 teslimatına günler kala şok gelişme

F-35 teslimatına günler kala şok gelişme
17 Haziran 2018 - 09:14 borsagundem.com

Türkiye'ye yapılması planlanan F-35 teslimine günler kala, ABD Temsilciler Meclisi’nden 44 Kongre üyesi Savunma Bakanı James Mattis’e bir mektup göndererek teslimatın durdurulmasını talep etti

Türkiye'nin parasını ödediği ve projesine ortak olduğu F-35 savaş uçaklarının teslimatına günler kala yeni bir gelişme yaşandı. Türkiye'nin sipariş verdiği 107 adet F-35'ten ikisini bu yıl teslim alması bekleniyordu. Ancak teslimata ilişkin ABD Savunma Bakanı James Mattis'e gönderilen bir mektup, kafaları karıştırdı.

Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyelerinin birlikte hazırladığı mektupta, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri aldığı bir ortamda F-35’lerin teslimatının ABD ve NATO’nun askeri sırlarının Moskova’nın eline geçme riskine neden olacağı ileri sürüldü.

Mektupta, Temsilciler Meclisi’nin 24 Mayıs’ta onayladığı 2019 mali yılına dair yetkilendirme yasasına F-35’lerin teslimatının engellenmesi için eklenen gerekçelere ek olarak İsrail ve Kıbrıs’la ilgili unsurların eklenmesi dikkat çekti. İmza koyanlar arasında Yunan asıllı kongre üyeleri de var. ABD Savunma Bakanı Mattis’e hitaben 15 Haziran’da gönderilen mektupta şu ifadeler yer alıyor:

“Türkiye, dünyanın her yanında ABD’nin çıkarlarını baltalayacak işler yapıyor. Amerikan çıkarlarına karşı tekrarlanan askeri adımlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın insan hakları ve demokrasiyi gerileten merhametsiz yönetimi ve Rusya ile stratejik ortaklık kurma konusundaki açık niyeti Türk-Amerikan ilişkilerini tamamen aşındırdı.

Kaygımız F-35 satışının Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almaya hazırlandığı bir ortamda gerçekleşiyor olması. ABD ve NATO, Türkiye’yi S-400’lerin F-35 uçaklarıyla entegrasyonunun en sıkı korunan askeri sırlarımızın baş düşmanımıza ifşa edilmesi tehdidine neden olduğu konusunda uyardı.

Türkiye, Amerikan topraklarında dahi güç kullanımında kendini kısıtlayacağı konusunda güvenilmez olduğunu gösterdi. Cumhurbaşkanı, 16 Mayıs 2017’de Washington’daki ziyareti sırasında korumalarını barışçıl protestocuların üzerine saldı. Bu saldırı Temsilciler Meclisi tarafından kınandı ve Kongre’nin Erdoğan’ın korumalarına tabanca satışı engellendi. Bu utanmaz saldırı ve Türkiye’nin devam eden soruşturmada işbirliği yapmayı reddetmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’yi ve bizim demokratik değerlerimizi küçümsediğini ortaya koyuyor. Bu aynı zamanda Türkiye’nin şiddet içeren bir otoriterliği uygulayan ve ihraç eden bir ülke olduğunu gösteriyor.

ABD’ye yönelik tehditlerine ek olarak Türkiye, ABD’nin müttefiklerini hedef almayı da sıradan bir uygulama haline getirdi. Erdoğan, ‘terörist devlet’ dediği İsrail’i azarladı ve Kudüs’teki büyükelçilik açılışına misilleme olarak ABD ve İsrail’deki büyükelçilerini geri çekti.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat murat20 Haziran 2018 19:51

    Biz tedarikciyiz ve bakımcıyız. 110 ucak siparişi verdik. Biz yoksak 400 milyar dolar birilerine girecek. Mümkün değil

  • Misafir17 Haziran 2018 22:42

    Bu külhanbeylikler le bir halt olmaz, kendi uçağımızı yapalım diyenlerede gülüyorum.kimle yapacaksın iyi kaliteli müh.lerlerle .onlar dışarı kaçıyor, çünkü sen odtü ve boğaziçilileri sana biat etmediler diye içeri attın, imamlarmı uçak yapacak, hadi oradan sonunuz geldi,bütün dünya ile kötü yaptın ülkeyi...

  • Ev sahibi18 Haziran 2018 00:12

    Helikoptere de böyle diyordunuz. Onu yapan Uçak ta yapar. Arabada yapar. Tank ta yapar. Balistik füze de yapar(Bilmiyorsan duy benden testleri yapılıyor şu an). Yeter ki maydanozluk yapma.

  • kerim17 Haziran 2018 19:26

    Türkiye dost olarak abd ye aci gercekleri soyledi ama onlar yunanlilar ile rum ve israil yahudilerine inanmayi tercih ediyor bedelinide yuksek faturayla oduyorlar .Kendi silahlarimizi sanayimizi bilimi teknoloji kendimiz gerceklestirmeliyiz.zaten issizimiz cok borcumuz cok herseyimizi biran once kendimiz yapmaliyiz

  • Pes doğrusu.17 Haziran 2018 18:40

    Hakkımız olanın teslim edilmesini bile hazmedemiyorlar. Hâlâ dış mihrak yok diyenler bu nedir peki?

  • Misafir17 Haziran 2018 23:59

    Beyinsiz mahluk senin gibileri dış mihrakla kandırırlar işte. Sen kimsin ki bu ülkeler senle uğraşın . Haddini bil sen sürünmekte olan hala gelişiyoruz diye kandırılan 3. Dünya ülkesisin

  • HESMEN17 Haziran 2018 18:18

    eğer sürekli olarak abd den silah alır ise bizi uyuturlar ve hiç bir zaman uçak yapamayız.bizlere beleş uçak dahi verseler onlardan almayalım.çünkü abd bizim en büyük hemde baş düşmanımızdır.tüm şehitleri ile ülkemizdeki bütün kaosları, ihtilalleri, her türmü tüm olumsuzlukları abd yapmıştır.

  • POLAT ALEMDAR17 Haziran 2018 18:16

    keşke vermeseler.ondan daha iyisi yapacağız inşallah.ülkemizdeki bütün pisliklerin altında ve tüm şehitlerimizi abd ve israil yapmıştır.yakında en iyi uçak, otomabil, tank herşeyiy yapacağız.chp, iyi parti ve hdp kapak olsun.

  • Recai sasmz17 Haziran 2018 20:13

    Sen bunlara inaniyormusun,gerçekten.algi ve duygularinla oynuyorlar haberin yok.damad dedi ya marsa köprü yapacaz .ona inan.kendin yenildin inandin ve kaybettin .gelecek için çocukların için yeter de tamam de.bu hükümetle bu işler olmaz

  • demirkan 17 Haziran 2018 17:08

    VERMESİN ŞEREFSİZ LER. 9 ÜLKE İLE ORTAK PROJE. ŞİMDİKİ DEYER ÜZERİNDEN PARAMIZI. ÖDESİNLER ONLARIN OLSUN. BİZDE O PARAYLA KENDİMİZ ÜRETMEYE ÇALIŞIRIZ. YETTİ ONLARIN KAPRİSİ. ELİMİZDE F16 LAR VAR. ONLARA MODERNİZE EDELİM.

  • İbrahim17 Haziran 2018 16:53

    F 35 leri almfsak çok önrmli değil

  • demirkan 17 Haziran 2018 11:30

    TEPENE ÇAL F35 ŞİNİ. UÇAK DEVRİ BİTTİ. FÜZÜ DEVRİ BAŞLADI. İHA CI DEVRİ BAŞLADI. TÜRKİYE ULUSLAR DAVA AÇIP. MİLYARLARCA DOLAR PARASINI GERİ ALMASI ZALIM. YOKSA BU F35 LER YÜZÜNDEN DEVAMLI ŞANTAJ. ABD YE BOYUN EYME DEVAM EDER. DÜNYADA UÇAKMI YOK?. ACİL LAZIMDA DEYİLYA. TÜRKİYE ALMIYORUM DEYİP REST ÇEKMESİ LÂZIM. BABASINAMI SATACAK. AVRUPA DA HER ÜLKENİN KENDİ MİLLİ UÇAĞI VAR ZATEN. KENDİMİZ TÜRKİYEDE ÜRETMEMİZ GEREK ARTIK. ELİMİZDEKİLER YETER. SAVAŞAMI GİRİYORUZ?.

  • Ahmet e cvp17 Haziran 2018 22:18

    Millete akkoyun deme istersen. Ak koyun kara koyun yeşil koyun bilmem ne koyun. Bence koymasın

  • Ahmet 17 Haziran 2018 13:09

    Sen milli uçak var diye meee le dur akkoyun. Adamlar yol buluyor bu işten....

  • gobel6617 Haziran 2018 11:19

    Bu ABD'li kongre üyesi mallar hala Türkiye'ye bir şey satmama kararı almalarının ABD'nin yararına olmadığını anlamadılar. Keşke vermeseler, Kötü komşu insanı mal sahibi yapar, bu şekilde ya Rusyadan 4/1 fiyatına alınır yada kendimiz yapmak zorunda kalırız.

  • alpagu17 Haziran 2018 22:12

    sende abd bizi affet diye anır......

  • Ali Haydar Elmalı17 Haziran 2018 11:09

    İstenileni yerine getirmezsen, istenilmeyen ilan edilirsin. İnsanların evini toprağını canını alacaksınız, yüksek çıkarlarınız için toplu katliamlara zemin hazırlayacaksınız, hayallerinize ulaşmak için ırkçılık üzerinden terör grpları oluşturup silahlandıracaksınız, en hafif tabirle kınama bildiren bir devleti de yöneticileri üzerinden cezalandırmaya kalkışacaksınız. İnanmazlar size. Olanları iyi gören insan evlatları vardır.

  • SALİH17 Haziran 2018 11:07

    Ne şerefsiz bi devletsin abd sen önce bi aynaya bak terör sende katliam sende hırsızlık sende dünyanın başına belasın abd unutma zalimin zulmü varsa mazlumun da ALLAH’ı var bir gün ALLAH’ın da izniyle senin belanı biz (TÜRKLER) vericez. ZALİMLER İÇİN YAŞASIN CEHENNEM.

  • erol g.17 Haziran 2018 10:58

    İSRAİL NE YAPARSA YAPSIN ABD'NİN 50 EYALETİNDE İSRAİL'İ PROTESTO ETMEK YASAKLANMIŞTIR Bu iki ülkeden biri protesto edilse ikisi birden karşınıza çıkar

  • g17 Haziran 2018 13:48

    ABD DEMEK İSRAİL DEMEK.İSRAİL DEMEK ABD DEMEKTİR...

  • Rahim Yenisan17 Haziran 2018 10:56

    Beyaza siyah denebiliyo bence boş laf konuşmaya gerek yok. Bildiğini ve yapabildiğini yapacan ülke olarak