E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEvlat edinen çalışana 10 bin dolar maaş---

Evlat edinen çalışana 10 bin dolar maaş

Evlat edinen çalışana 10 bin dolar maaş
05 Mayıs 2018 - 12:04 borsagundem.com

Başarılı çalışanlarını elde tutmak için çeşitli yan haklar sunan A B D ’li şirketler aileye daha fazla önem vermeye başladı

Geçtiğimiz hafta Türkiye’de evlat edinmede 40 yaş sınırı kalkarken, aynı günlerde ABD’den de ebeveynlere ücretli izin konusunda önemli bir adım geldi.

Kozmetik devi Estée Lauder, 1 Mayıs’tan itibaren evlat edinen çalışanlarına 10 bin dolar ödeyeceğini duyurdu. Şirket ebeveynlere 20 hafta da ücretli izin verecek. Bu izin doğum, koruyucu aile olma ya da evlat edinme durumunda da geçerli.

YUMURTA DONDURMA PAKETE EKLENDİ

ABD’li şirketler son birkaç yıldır ‘aile’ye daha fazla önem veriyor, doğum, evlat edinme, koruyucu ailelik, kısırlık ve tüp bebek tedavisi, evde çocuk bakımı ve yaşlı bakımı için bazı haklar sunuyor. 2016 yılında aralarında Nike, IBM, Twitter ve Amazon’un da bulunduğu 23 şirket cinsiyet eşitliğini ve çalışan aileleri desteklemek için ebeveynlere yeni ve daha uzun ücretli doğum izni, kısırlık tedavisi, yumurta dondurma gibi uygulamaları yan haklar paketlerine eklemişti.

Uygulama kadınların, işyerinde başarılı olabilmeleri için çocuk sahibi olmayı ertelemeleri gerektiği fikrini teşvik ettiği eleştirilerine yol açmıştı. Ortalama 20 bin dolar civarında harcama gerektiren kısırlık tedavisine destek veren şirket sayısı geçtiğimiz yıl 250’yi geçti. Şirketlerin bu adımlarına rağmen ABD doğum izni olmayan tek gelişmiş ülke.

12 haftalık ücretsiz doğum izni bile standart değil, şirketlerin inisiyatifinde. Türkiye’de ise doğum yapan anne toplam 16 hafta ücretli, 6 ay da ücretsiz izin kullanabiliyor. Babalık izni işçiler için 5, memurlar içinse 10 gün. Devlet çocuğun doğum sırasına göre 300-600 TL arasında doğum yardımı yapıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie05 Mayıs 2018 22:41

    İşte hükümetimiz yine yapmış yapacağını. Allah razı olsun. 10 bin dolar maaş verecek. Bu seçimde oyum yine AK partiye.