E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEvet kararı İsviçre MB'nın işini zorlaştırır---

Evet kararı İsviçre MB'nın işini zorlaştırır

Evet kararı İsviçre MB'nın işini zorlaştırır
27 Kasım 2014 - 13:15 borsagundem.com

İsviçre’nin pazar günü alacağı altın kararı öncesinde BNP Paribas oylamadan evet kararı çıkmasının merkez bankasının işini zorlaştıracağını belirtti

BORSAGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsviçre’de pazar günü Ulusal Bankası’nın altın alımına yönelik bir oylama yapılacak. Oylama kapsamında altın rezervlerinin yüzde 7’den yüzde 20’ye çıkartılması ve külçe altın satışının yasaklanması üzerine karara varılacak.

BNP Paribas oylama öncesinde İsviçre halkının alacağı kararın sonuçlarını değerlendiren bir rapor yayınladı. Rapordan başlıklar kısaca şöyle:

Evet kararı İsviçre merkez bankasının görevini zorlaştırır
 
Raporda verilen bilgiye göre altın fiyatlarının aynı kalması durumunda İsviçre Ulusal Bankası’na yüzde 20 altın rezervine ulaşmak içi 43 milyar frank gerekecek. Bu rakam İsviçre GSYH’sının yüzde 7’sine denk geliyor. BNP Paribas evet kararı çıkması sonucunda İsviçre’nin karşılaşacağı borç yüküne karşı alacağı önlemleri ele almış.

BNP Paribas ‘a göre altın alımı için gereken parayı karşılamak üzere parasal genişlemenin gerçekleşmesi gerekiyor. Ancak parasal genişleme tek çözüm yolu değil. Maliyeti karşılamak üzere tahvil ihraç edilebileceğinin üzerinde duran BNP Paribas, tahvil alımı yöntemi uygulanırsa para politikasında bir değişiklik yaşanmayacağının üzerinde durmuş.

Sıradışı bir çözüm uygulanmak istenmesi durumunda frankın değerinin düşülebileceğini belirten BNP Paribas, altın alımının maliyetini karşılamak üzere İsviçre Ulusal Bankası’nın bilançosunu yüzde 37 daraltabileceğini ve böylece euro/chf paritesinin 1,20 ye geriletilerek ithalat giderlerinin azaltılabileceğini belirtmiş.

BNP Paribas ayrıca oylamadan evet kararının çıkması durumunda İsviçre Ulusal Bankası’nın işinin zorlaşacağını ve frankı euro karşısında korumanın zorlaşacağını belrtiyor.
 
Anketlere göre Evet oyu kuvvetli değil

 
Raporda 19 kasımda yapılmış bir ankettern veriler paylaşılmış. 19 kasımda yapılan ankete göre hayır oyları yüzde 47, evet oyları yüzde 38 oranında. Raporda, Evet oylarının ekim ortasında yüzde 44 seviyesinde olduğu belirtiliyor.. Ancak anket sonuçlarının şubat ayında yoğun entegrasyon konusunda doğru sonuç vermediğini belirten BNP Paribas, anket sonuçlarının her zaman doğru çıkmadığının üzerinde duruyor.

Raporda ayrıca oylamanın sadece altın üzerine olmadığı vurgulanmış. Göçmen ve vergi politikalarının da oylanacağı oylamada göçmen politikası üzerine oyların önemli olduğu belirtiliyor. BNP Paribas, İsviçre’nin Avrupa Birliği ile iki yönlü bir göçmen anlaşması olduğunu ve tarafların bu durumdan memnun olmadığını belirtmiş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)