E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEuro/dolar yıl sonunda 1.20'ye çıkabilir---

Euro/dolar yıl sonunda 1.20'ye çıkabilir

Euro/dolar yıl sonunda 1.20'ye çıkabilir
24 Temmuz 2017 - 01:21 borsagundem.com

Dolar, geçtiğimiz hafta boyunca yaklaşık yüzde 1’lik bir kayıp yaşarken euro yaklaşık yüzde 1.8 arttı. Analistlere göre euro, yılın son çeyreğinde dolar karşısında 1,20’li seviyeleri görebilir

ABD doları son 13 ayın en düşük seviyesine gerilerken euro yükseliş trendine göz kırpıyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin perşembe günkü kritik toplantı sonrasında yaptığı açıklamalarda, Euro Bölgesi’nin “Tartışılmaz iyileşme” emareleri gösterdiğini belirtip sonbaharda bankanın parasal genişleme (QE) programını azaltmayı planladığına işaret etmesiyle euro-dolar paritesi 1.1655’e yükselerek son iki yılın zirvesini yaptı. Euro/dolar paritesi cuma gününü 1.1663 seviyesinde kapattı. Analistler, euroda yukarı doğru momentumun devam edeceğini düşünüyorlar.

28 ülkede yaklaşık 19 milyon müşterisi bulunan UniCredit’in genel müdürü ve stratejik araştırma bölümü eş başkanı olan Vasileios Gkionakis, “Bence euro / dolar paritesi denge yönünde hareket etmeye başladı. Parite çok uzun bir süre değer kaybetti ve şimdi piyasalarda ECB’den gelecek bu normalizasyon fiyatlandırılmaya başladı” diye görüşünü ifade ediyor.

ECB’nin perşembe günkü temmuz ayı para politikaları toplantısından sonra basın toplantısı düzenleyen Başkan Draghi, parasal sıkılaştırmanın kesin olarak hangi tarihte başlayacağını söylemedi. Ancak analistler, bankanın eylül ayında varlık geri alım programını azaltma planlarını açıklayabileceğini tahmin ediyor.

Euro ne kadar yükselebilir?

Paris merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Quilvest Investment Management yatırım komitesi üyesi, Bob Parker, 2018’de ECB varlık alımının sonlanacağını savunuyor. Parker, “Yatırımcılar, ECB QE programının 2017 yılının dördüncü çeyreğinde ayda 40 milyar avroya çıkacağına inanıyorlar. Bu dönemde ekside olan mevduat faizleri de ortadan kalkacak. Bu son üç aydır benim görüşüm; QE’nin 2018’de sona ereceğini düşünüyorum” diyor. Bu euro için olumlu bir işaret anlamına geliyor. Euro dolar karşısında ocak ayında gördüğü 1.0404 en düşük seviyeden bu yana dalgalı bir seyir izledi. Fakat son günlerde Washington siyasetindeki çatlak seslere maruz kalan dolar karşısında yükseliş momentumunu yakaladı. Peki euro Dolar karşısında ne kadar yükselebilir? Quilvest Investment’ın yatırım komitesi üyesi Parker, euronun 2018 yılında 1.25 dolara yükselmeden önce, yıl sonuna kadar 1.20 dolar seviyede ulaşacağını öngörüyor.

ABD’li CNBC kanalına e-posta yoluyla değerlendirmelerde bulunan Parker, “Arka planda tüm Euro Bölgesi verilerinin yükseliş eğilimi gösterdiğini ve deflasyon riskinin büyük oranda azaldığını görmekteyiz. Öte yandan ABD perakende ve enflasyon verilerinin zayıflaması, Fed’in faiz oranlarındaki artış hızını yavaşlatabilir. Önceki öngörüme bağlı kalarak euro/dolar için 2017’nin son çeyreğinde 1.20, 2018’in ikinci çeyreğinde de 1.25’i tahmin ediyorum” dedi.

İtalyan bankası UniCredit’in stratejik araştırma bölümü başkanı Vasileios Gkionakis ise daha temkinli. Gkionakis, “Bence euro daha yükselecek gibi görünüyor. Farklı düşünenler olabilir. Fakat ekonomik dinamiklerin Euro Bölgesi’nde doğru yönde ilerlediğini açıkça düşünüyorum. Tahminlerde şu an için temkinli olma taraftarıyım. Bu yıl sonuna kadar 1.14 dolar seviyesini görebiliriz. Ancak ters yönlü riskleri de kesinlikle görüyorum” diye görüş bildiriyor.

Draghi yeni bir 'tantrum'dan kaçınıyor

Geçtiğimiz haziran ayının sonunda Portekiz’in Sintra kentindeki açıklamalarında ‘şahin’ ton kullanan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, piyasalarda küçük bir tantrum (öfk e nöbeti) yaşanmasına neden olmuştu. Uzmanlar ECB’nin yeni bir tantrumdan çekineceğini belirtiyor. Paris merkezli BNP Paribas’ın Avrupa Ekonomisi Başkanı Luigi Speranza,yatırımcılara euroda kazançların hızlı bir şekilde olması durumunda ECB’den bir geri çekilme hamlesi beklemesi konusunda uyarıda bulunuyor. Ve ekliyor:

“Önümüzdeki birkaç gün içinde euro bulunduğu seviyelerden daha da güçlenirse bizim için sürpriz olmayacak. Ancak ECB yönetimi daha sıkı mali koşulların yarattığı risklerle ilgili söylemini genişletebilir. Daha da önemlisi enflasyon görünümüne ilişkin olarak olumsuzlukları dillendirebilir.” (Dünya / Aydın Şahinalp)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)