E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEuro bölgesinde enflasyon yükselişte---

Euro bölgesinde enflasyon yükselişte

Euro bölgesinde enflasyon yükselişte
18 Ocak 2017 - 14:21 borsagundem.com

Euro bölgesinin 19 üyesinden yalnızca biri Aralık ayında tüketici fiyatlarında düşüşle karşılaştı, ve bu durum, bölgede daha önce kendini gösteren deflasyon riskinin kontrol altına girdiğinin bir habercisi oldu.

Avrupa Birliği istatistik ajansı tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamada Aralık ayında tüketici fiyatlarının bir önceki aya göre yüzde 0.5 ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.1 oranında arttığı ifade edilmişti. Böylece Kasım ayında yüzde 0.6 seviyesinde olan yıllık enflasyon Aralık ayında ciddi bir artış gerçekleştirmiş oldu ki bu oran beklentilere paralel bir orandı.

Enflasyonda görülen bu toparlanma euro bölgesinin geneline doğru yayıldı ve euro bölgesinin kamu borçları ve bankacılık krizinden en çok etkilenen ülkelerinde de kendini gösterdi. Aralık ayındea tüketici fiyatlarının gerilediğini bildiren tek ülke İrlanda oldu. 2013 yılının Mayıs ayında tüm Euro bölgesi ülkelerinin yaşadığı deflasyon tecrübesinin ardından ilk kez deflasyon sadece bir ülkede görüldü. Ayrıca İrlanda, nevii şahsına münhasır bir durumu ifade ediyor.Çünkü, sterlinin euro karşısında yaşadığı düşüş tüketici fiyatlarını baskı altında bırakıyor. Çünkü İrlanda, İngiltere'den ciddi oranda mal ve hizmet ithal ediyor ve sterlinin yaşadığı düşüş İrlanda'da diğer yerlerde olduğundan çok daha fazla etki yapıyor.

Euro bölgesinin yaşadığı kriz sırasında uluslararası kurtarma paketlerine başvuran ülkeler arasında Yunanistan ve Güney Kıbrısi uzun süredir yaşadıkları deflasyonun ardından ilk kez tüketici fiyatlarında artış yaşandığını duyurdular. İspanya ise 3 aydır arka arkaya enflasyon açıklıyor. Uzun süredir deflasyonda bulunan ve ilk kez enflasyon açıklayan bir diğer ülke ise Slovakya oıldu.

Bununla birlikte Eurostat'ın açıklamasında enflasyonun büyük oranda enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı gözlendi. Kasım ayında yıllık yüzde 1.1 artmış olan enerji fiyatları Aralık ayında yüzde 2.6 oranında artış gösterdi. Buna bağlı olarak Euro bölgesinde enerji ve gıda fiyatları hariç enflasyon Kasım ayında yüzde 0.8 seviyesindeyken, Aralık ayında yüzde 0.9 seviyesine yükseldi. Bu oran ise yüzde 2'nin hemen altı olarak belirlenen ECB hedefinin oldukça altında kalmış görünüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)