E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEsnaf dolardan TL'ye dönüş hareketine el attı---

Esnaf dolardan TL'ye dönüş hareketine el attı

Esnaf dolardan TL'ye dönüş hareketine el attı
04 Aralık 2016 - 12:01 borsagundem.com

Milli bir harekete dönüşen 'dövizi bozdur oyunu boz' hareketi genişliyor. Kamu kurumları ve iş adamlarının ardından kadınlar ve esnaf da TL'ye el attı.

Bugünlerde hepimiz dolarla yatıp kalkar olduk. Dolardaki suni yükseliş daha ne kadar devam eder bilinmez ama aylık en az 114 milyon dolarlık bir paraya hükmeden kadınlar dolar ve avro gibi yabancı para türlerinden vazgeçti. Her ay eş dostla bir araya gelmek için toplanan ve bir araya gelirken de ufak birikimler yapan kadınlar, artık kısır gününde döviz yerine Türk Lirası biriktirecek. Uzmanlar gün paralarının küçümsenmemesi gerektiğini belirtiyor.

YABANCI PARADAN ÇIKIŞ
Sırf çalışan kadın nüfusunu ele aldığımızda TUİK'in Ağustos 2016 tarihli istihdam edilen kadın sayısı 8 milyon 366 bin kişi olarak karşımıza çıkıyor. Yatırım uzmanları kadınların çalışsın veya çalışmasın en az 50 lira aylık birikim yaptığını göz önünde bulundurmak gerektiğini söylüyor. Bu da sırf çalışan kadınlar baz alındığında aylık biriken paranın 418 milyon liraya denk geldiğini gösteriyor. Bu rakam 114 milyon dolara denk geliyor.

ÇALIŞMAYAN KADIN İSE KOCADAN ALIP BİRİKTİRİYOR
Yatırım uzmanları, para biriktirme konusunda en az çalışan kadın kadar evde olan kadınların da becerikli olduğunu söylüyor. Burada, kocalardan alınan paralarla gün yapan kadınlara da dikkat çekiliyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında kadın günlerinde dönen ve biriktirilerek ekonomiye kazandırılan aylık paranın en iyimser rakamla 200 milyon dolar olduğu varsayılıyor.

Yeni trend TL gün
Çekmeköy ve Ataşehir'de ikamet eden bir grup çalışan kadınların bir araya gelerek düzenlediği avro gününün Türk Lirası'na çevrildiğine şahit olduk. Bankacı Sezen Saygıntaş, son 3 yıldır arkadaşlarla bir araya geldiklerinde adını koydukları avro gününü TL'ye çevirdiklerini söyledi. Emekli bankacı Yasemin Zengi de düzenledikleri günde her ay 100 dolar toplandığını ancak bundan geçen ay itibariyle vazgeçtiklerini TL güçlenene kadar buna devam edeceklerini söyledi.
Yabancıya konutu kendi paramızla satacak

Eyüp Akbal
Piyasalarda doların ve euro'nun hızlı yükselişinin, reel ekonomiyi olumsuz etkilememesi için devletin aldığı önlemlere, özel sektör de destek olmaya başladı. 2017 yılında 2 bine yakın yeni konut inşa edecek ve Türkiye'ye 2 milyar TL'lik yeni yatırım gerçekleştirecek olan Fuzul Grup, yabancılara satışta dahi dolar kullanmama, TL ile konut satışı yapma kararı aldı. Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, “Bu yıl ülke olarak darbe girişimi, terör gibi konular da pek çok badire atlattık. Ülkenin iş adamları, yatırımcıları olarak Türkiye'nin geçtiği zorlu süreçte dahi yatırımlarımızdan vazgeçmeyi, durmayı, beklemeyi hiç düşünmedik. Çalışmaya, üretmeye, yeni projeler geliştirmeye konsantre olduk. Şimdi Türkiye'de ve tüm gelişen piyasalarda doların ülke para birimlerine göre hızlı bir yükselişine tanık oluyoruz” dedi.

Yatırımlar hızlanacak
Devletin aldığı yüreklendirici tedbirler olduğuna dikkat çeken Akbel, özel sektörün de daha fazla adım atması gerektiğini söyledi. iFuzul Grup olarak 2016 yılında yaptıkları yatırımların çok daha fazlasını 2017 yılında gerçekleştireceklerini belirten Akbel, yatırımları yaparken de 'Türk Lirası' dışında herhangi bir yabancı para birimi kullanmayacaklarını aktardı. Fuzul Grup olarak Olimpa AVM'de de uzun yıllardan beri Türk Lirası ile kiralama yaptıklarını hatırlatan Akbal, yatırımcıları da TL ile borçlanmaya ve yatırım yapmaya davet ettiklerini belirtti.

İşyeri sahiplerine çağrı 'dövizle kiralama yapma'
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, döviz ile iş yeri kiralayan üyelerinin zor durumda olduğunu belirterek, tüm işletme ve iş yeri sahiplerinin kiralama işlemlerini TL üzerinden yapmalarını isteyerek aksi durumda her iki tarafında zarar göreceğini belirtti.

Ekrem Demirtaş
Demirtaş, “En köklü alışveriş merkezimiz Alsancak, en prestijli yer Gül Sokak'ta 10 iş yeri boş, yan sokaklar da aynı durumda. AVM'ler boşalmaya başlarsa dikiş tutmaz. O nedenle bir toplantı düzenleyeceğiz, onlarla da durumu değerlendireceğiz. İnanıyorum ki herkes üzerine düşeni yerine getirecektir" dedi.


AB'ye dikkat çekti
Demirtaş, AB üyeliğine yönelik de açıklama yaptı. Yabancı yatırımların yüzde 73'ünün AB ülkelerinden gerçekleştiğini aktaran Demirtaş, “AB'ye kendimizi iyi anlatmalıyız. O nedenle kendimizi iyi anlatmalıyız. FETÖ'nün devlet daireleri ve önemli kurumları ele geçirmek için kurulan bir terör örgütü olduğunu anlatmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanı'mızın Şangay Beşlisi söylemine tabii ki katılıyoruz. Yıllardır kapısında bekletildiğimiz AB, müzakereleri durdurursa kendi yolumuzu çizeriz ama unutmamak gerekir ki 3. dünya ülkesi olmak zordur. Biz, AB'den daha yapıcı bir katkı bekliyoruz. Beklentimiz, müzakerelerin durdurulması değil, aksine hızlandırılması. Avrupa Parlamentosu üyelerinin fevri çıkışına, AB ülkelerinin liderlerinin itibar etmemesini diliyorum” ifadelerini kullandı.
Dolar bozdurana çiğköfte ve ayran

Tokat'ın Turhal ilçesinde çiğ köfte satan iş yeri bulunan Muhammed Ali Aydın da kendi yöntemiyle Türk Lirası'na destek verdi. Aydın, iş yerinin camına "100 dolar ya da avro bozdurup fişini getirene çiğ köfte dürüm ayran ücretsiz" yazısı astı. Aydın, “15 Temmuz'da Türkiye büyük bir saldırıya uğradı. Dış mihraklar ülkeyi ele geçirmeye çalıştı. Bugün de döviz kuru üzerinden saldırı başlatıldığını görüyoruz. Buna izin vermeyiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine kampanyaya katkıda bulunmak amacıyla 100 dolar veya avro bozduran herkese çiğ köfte ile ayran ikram etmeye karar verdim. Parasıyla da güçlü bir Türkiye'de yürüyebilmenin şuuruna millet olarak erebilmemiz gerekiyor. Kampanyamız Cumhurbaşkanımız 'Türk Liramız değerlenmiştir, yeter' diyene kadar sürecek” ifadelerini kullandı. Kampanyaya katılan Şadi Polat da 500 dolarını bozdurduğunu belirterek "Çiğ köfte yemeye geldim" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tolga Daniş05 Aralık 2016 00:57

    Bir zamanlar beynimin yarısı Osman vardı.

  • wwwhissetahmincom05 Aralık 2016 00:34

    Şuan hiçbirşey bu dalga çıkışının önünü kesemez.Hedef 3.8847 seviyesidir.Bu seviye sonrası sert düşüş yaşanabileceğinden dikkatli olunmalıdır...

  • !!!!!04 Aralık 2016 22:01

    yav su uzun adama soyleyin dolar 10 tl olacak su ise yaramaz danismanlarinida toplasin onlem alsin

  • !!!!!04 Aralık 2016 21:55

    bu nasil beyin satmayla dolar dusmez etiniz ney butunuz ney sabit kur 2 tl

  • kadir ekici04 Aralık 2016 21:39

    boş laflarla gündem yapmıya çalışmayın.madem büyoyor dolar boz hareketi neticesi niye gözükmüyor. dolar 3.51 seviyesinde. düşürün 3.20 ye

  • keklik04 Aralık 2016 19:06

    cumhurbaşkanımız mal beyanında söylediği albarakatürk teki 200.000 dolarını satarsa ben de satarım

  • KERİM04 Aralık 2016 15:41

    bugün dolar-euro satanlar düşünce alıp yerine koyar ve kar ederler uzun adam para kazanmanızı sağlayacak cesur olun

  • Dolar zengini milyarder fabrikalar sahibi04 Aralık 2016 15:33

    Yarın beş dolar bozduracağım,3.30 akadar sert düşerse bir beş dolar daha bozdururum köftehorlar.

  • Ufuk Karaca04 Aralık 2016 12:14

    Devleti ve milleti için çalışan fedakarları eleştirenler, dönüp kendilerine baksınlar. Ne kadar ihanet içinde olduklarını görsünler.

  • ismail Midiliç04 Aralık 2016 12:12

    BETLER LÜTFEN KENDİMİZİ KANDIRMAYALIM 3 KEN NEDEN BOZDUMADINIZ ŞİMDİDE BOZDURMZSINIZ YADA DÜŞECEGİNİ ANLADINIZ