E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEsad muhaliflerin mallarına el koyuyor---

Esad muhaliflerin mallarına el koyuyor

Esad muhaliflerin mallarına el koyuyor
12 Aralık 2018 - 12:47 borsagundem.com

İç savaşın devam ettiği Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad, muhalif kişileri gıyabında yargılayıp mallarına el koydu

Suriye hükümetinin, az bilinen bir terörle mücadele yasasını kullanarak, isyancılardan geri aldığı bölgelerde muhaliflere ve ailelerine ait mülklere el koyduğu bildiriliyor.
Suriye'deki çatışmaların hiç değilse şimdilik istikrara kavuşmasıyla, büyük kentleri yeniden ele geçirmiş olan Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın 2011 yılında kendisine karşı ayaklanmaların başladığı kentlerde nasıl bir yönetim uygulayacağı bilinmiyor.
Suriye'de "Yasa 10" olarak bilinen ve hükümetin, muhalif güçlerin elindeyken savaşta en çok hasar görmüş olan kentlerdeki mülk sahiplerinin mallarına el koymasına izin veren mevzuat mevcut.
İnsan hakları gruplarının verdiği bilgiye göre, Yasa 10'un henüz uygulamaya girmemesine rağmen, şiddete karışmamış insanlar da dahil olmak üzere pek çok kişinin mallarına, diğer terörle mücadele yasaları kullanılarak el konuldu.
Reuters'in bu konuda konuştuğu altı kişi, mallarını temelli olarak kaybetme ihtimali ve hükümet denetimindeki bölgelerde yaşayan akrabaları bulunması nedeniyle, isimlerinin açıklanmasını istemediler.
İnsan hakları grupları, internette dolaşan ve doğruluğuna inandıkları bazı listelerde, binlerce insanı etkileyen bu tür yüzlerce el koyma emri gördüklerini söylediler.

AYAKLANMA

Suriye'de Esad aleyhtarı ayaklanmaların başlamasından bir yıl sonra Esad, terörle mücadele yasalarında yaptığı değişiklikler arasında, mahkemelere kişisel mallara "güvenlik gerekesiyle" el koyma yetkisi veren bir hüküm de getirdi. Bu gibi emirler üzerine önce mallara erişim donduruluyor ve
sahiplerinin mallarını satması veya ticari bir amaçla kullanması engelleniyor. El koyma işleminden sonra devlet bu malları açık artırma ile satabiliyor.
Doğu Suriye'deki Guta kentinden Türkiye'ye kaçmış olan bir doktor, "Suriye rejimi bütün muhalif aktivistleri terörist olarak niteleyip gıyaben yargıladı ve mallarına el koydu" dedi. İnsan hakları örgütü Human Rights Watch gibi, Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü ve Suriye İnsan Hakları Şebekesi adlı
gruplar da bu bilgileri doğruluyorlar.
Terörist olarak nitelendikleri için yerlerine döndüklerinde hayatlarının tehlikede olacağından korkan bu kişilerin, zaten mülkleri ellerinden alınmış olduğu için, diğer aile fertleri de geri dönmeye cesaret edemeyecekler. Guta'dan İdlib'e kaçmış olan bir mimar, "Mallarına el koydukları insanlara geri dönecek hiçbir şey, bir umut bile bırakmadılar" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)