E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyondan yana merkez bankaları umutlu---

Enflasyondan yana merkez bankaları umutlu

Enflasyondan yana merkez bankaları umutlu
30 Ağustos 2015 - 13:26 borsagundem.com

Üç önemli merkez bankasının yetkilileri, enflasyonun ABD ve Avrupa'da yükseleceğini düşünüyor

Bölge ve ülkelerinin enflasyonu çok düşük tutan sorunlardan kurtulabileceğine güvendiğini dile getiren üç büyük merkez bankasının yetkililerine göre, güçlenen büyüme enflasyonu ABD ve Avrupa'da yükseltecek. 

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkan Yardımcısı Vitor Constancio ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, Kansas City Fed'in Jackson Hole, Wyoming'de düzenlediği yıllık konferansta enflasyon konulu bir panele katıldı. Ancak bu yetkililerin enflasyona yönelik iyimserliği, enflasyondan korunmalı tahvillerin işlemlerinde görüldüğü üzere, piyasa tarafından paylaşılmıyor.

Fischer konuşmasında, "Enflasyon bekleyişlerinde belirgin istikrar dikkate alındığında, enflasyonu aşağıda tutan güçlerin daha da etkisini yitirmesi ile birlikte, enflasyonun daha da yükseleceğine ilişkin iyi neden var" dedi.

Fischer, "Düşük enflasyonla birlikte, muhtemelen genişlemeci politikayı kademeli bir hızda ortadan kaldırabiliriz," dedi ve "ANcak para politikasının reel ekonomiyi kaydadeğer bir gecikme ile etkilemesinden dolayı, sıkılaştırmaya başlamak için enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşmasını beklememeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Fischer gelecek ay Fed politika yapıcıları toplandığında faiz artırımı seçeneği için açık kapı bırakırken, bu yönde bir harekete yakın zamanda geçilmesi yolunda bir tercih belirtmedi. 

Fischer, Cumartesi günkü sempozyumda, "Fed'in 17 Eylül'deki toplantısında ne karar alacağını size söyleyemeyeceğim şeklindeki rasyonel beklentiniz konusunda sizi üzmeyi planlamıyorum" dedi.

Gelecekte Enflasyon

ABD ve Avrupa'da fiyat artışlaarı merkez bankalacınca belirlenen hedeflerin oldukça altında seyrediyor ve bu ülkelerin merkez bankacıları, yavaşlayan Çin büyümesi ve düşen emtia fiyatlarının gelecekte daha düşük enflasyon anlamına geleceğini düşünüyor. 

ABD yetkilileri ağırlıklarını 2006'dan bu yana yapacakalrı ilk faiz artırımının zamanlamasına yöneltirken ve İngiltere Merkez Bankası 2016'nın başında sıkılaştırmaya gitmeyi konuşurken, AMB, potansiyel deflasyona karşı daha fazla koruma sağlayabilmek için parasal genişleme programını genişletmesi yolunda çağrılar alıyor.

AMB'den Constancio, Jackson Hole'da sunduğu çalışmada, "Enflasyon ve reel aktivite arasındaki bağlantı Euro Bölgesi'nde son dönemde güçlenmiş görünüyor," dedi ve "Politikalarımızın üretim açığını önemli ölçüde azaltabileceği dikkate alındığında, enflasyon oranını hedefe çıkarmaya yardımcı olacak somut bir etkiye güvenebiliriz" dedi.  

Piyasa Beklentileri

Yatırımcılar bu iyimser yaklaşımları paylaşmayabilir. Euro Bölgesi'nde şu andan beş yıl sonrası için beş yıllık enflasyon görünümü için beklentileri gösteren, beş yıl, beş yıllık enflasyon swapları, piyasa bazlı enflasyon beklentilerinin, Ağustos ayında, ayın başlangıcındaki sevieysi olan yüzde 1.85 civarından yüzde 1.65 civarına indiğini gösteriyor. Bu seviye, neredeyse AMB'nin Mart ayında parasal gevşeme programını başlattığı dönemdeki seviyeler kadar düşük. 

ABD'de, beş yıl, beş yıllık vadeli başabaş faiz, Ağustos başındaki seviyesi olan yüzde 2.16'dan, 24 Ağustos'ta yüzde 1.89'a kadar düştü.

Fischer, "Ancak bu gibi hareketler, enflasyon beklentilerimizin istikrarlı kaldığı yolundaki değerlendirmemizde dikkatli olmalıyız," dedi ve "Halen bu hareketler konusunda değerlendirme yapmak güç olabilir, zira böyle zamanlaarda, bu hareketler enflasyon beklentilerinden ziyade faktörleri yansıtabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Fed Başkanı Janet Yellen ve AMB Başkanı Mario Draghi'nin her ikisi de bu yıl Jackson Hole toplantılarına katılmadı. AMB Yönetim Konseyi 3 Eylül2de Frankfurt'ta toplanırken, Fed'in politika toplantısı 16-17 Eylül'de gerçekleştirilecek. Her iki banka da yüzde 2 olan enflasyon hedeflerinin oldukça altında. Euro Bölgesi enflasyonu Temmuz ayında yüzde 0.2 seviyesindeydi ve Fed'in enflasyonu izlemeyi tercih ettiği gösterge Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 0.3 yükseldi.

İngiltere'nin İvmesi

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, "Ekonomide süregelen ivme beklentisi ve enflasyon baskılarında kademeli artış, muhtemelen kademeli politika normalleştirme sürecinin ne zaman başlayacağı kararının, bu yılın sonu civarında alınmasını sağlayacak" dedi

Carney, "Çin'deki yavaşlamayı da içeren son olaylar, şu ana kadar, BOE'nin enflasyonu hedefe getirecek stratejisde bir değişikliğe gidilmesini gerektirmiyor" dedi. İngiltere'nin manşet enflasyonu Temmuz ayında yüzde 0.1 ve hedef seviyesi olan yüzde 2'nin oldukça altında. 

Dünyanın önemli merkez bankaları enflasyonu hedef seviyeye yükseltmeye uğraşırken, Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan'a göre, fiyat baskılarının azlığı evrensel bir sorun değil. 

Rajan, "Diğer palelistlerden farklı olarak, geleneksel merkez bankacıların sorunu olan yüksek enflasyon ve enflasyonu aşağı çekme görevi ile uğraşmak gibi bir sorunum var," dedi ve "Çok düşük küresel enflasyon dünyasındayız ve bu durum sorun yaratıyor" şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)