E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon sonrası faiz indirimi gerçekleşir mi?---

Enflasyon sonrası faiz indirimi gerçekleşir mi?

Enflasyon sonrası faiz indirimi gerçekleşir mi?
05 Mayıs 2014 - 14:53 borsagundem.com

Enflasyon rakamları beklentilerin üzerinde gerçekleşti, yıl sonu beklentileri de yükseldi

Nisan ayı tüketici enflasyonunun açıklanması ile beraber yıl sonu enflasyon tahminleri yükseldi. Bununla beraber Merkez Bankası'nın faiz indirimine gidip gitmeyeceğine dair beklnetilerde uzmanlar tarafından değerlendirilmeye başlandı. Konuyla ilgili olarak İş Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporunda yıl sonu TÜFE beklentisi ve MB'nin faiz politikası değerlendirildi. Raporda şu görüşlere yer verildi.

''Enflasyon tahminimizi yükseltiyoruz

TÜİK tarafından açıklanan fiyat endekslerine göre Nisan ayında tüketici enflasyonu %1,3 artarak piyasanın %0,86 ve İş Yatırım’ın daha kötümser %1’lik tahmininden çok daha yüksek geldi. Buna paralel senelik enflasyon Mart ayındaki %8,4 seviyesinden %9,4’e yükseldi. Enflasyondaki yükselişin arkasındaki itici güç giyim ve gıda fiyatlarındaki negatif sürprizdi.

Enflasyon konusunda daha az şahin bir Merkez Bankası ve beklentilerin üzerinde gelen Nisan TÜFE rakamları sonrası sene sonu TÜFE tahminimizi %7,6’dan %8,3’e yükseltiyoruz. Çekirdek enflasyondaki yükseliş ve süregelen kuraklık tüketici enflasyonu için yukarı yönlü sinyaller verirken, beklentilerin üzerinde büyüyen bir ekonomi üreticilerin maliyet artışlarını tüketici fiyatlarına yansıtmaları için elverişli bir ortam oluşturuyor.

Gıda fiyatları Aralık ayında %1,4 artarak aylık enflasyonu 0,32 yüzde puan (yp) yukarı çekti. Aylık bazdaki yükselişten sonra senelik gıda enflasyonu düşük baz yılın etkisinin de katkısıyla %13,2 seviyesine yükseldi.

Enflasyon sepetindeki yüksek ağırlığı nedeniyle gıda fiyatları TÜFE’nin en belirleyici ve dalgalı bileşeni olmaya devam edecek. Bahar aylarında yaşanan don ve süregelen kuraklık önümüzdeki aylarda gıda fiyatlarını yukarı itmeye devam edecek.

Giyim grubundaki fiyat artışı grubun mevsimsel fiyatlama davranışını yansıtıyor. Ay içerisinde %13,10 artan giyim grubu fiyatları, aylık enflasyonu 0,86 yüzde puan yukarı çekti.

Dünya petrol fiyatlarındaki gerileme döviz kurunun geçişkenlik etkisine rağmen ulaştırma fiyatlarında sınırlı da olsa bir gerileme olmasını (aylık düşüş %0,54) sağladı.

Çekirdek göstergelerde yukarı yönlü hareket manşet enflasyondaki artışın devam edeceğini gösteriyor

Mevsimlik ürünleri dışarıda bırakan A tanımlı çekirdek göstergeye baktığımızda fiyatların aylık %0,37 (senelik %9,66) arttığını görüyoruz.

A tanımı dışındaki göstergelerdeki mevsimsel oynaklığın yüksekliği nedeniyle senelik değişimlere bakıyoruz. Merkez Bankası’nın (MB) ön plana çıkartmayı tercih ettiği H ve I tanımlı çekirdek enflasyon göstergelerinde yıllık fiyat artışlarının manşet TÜFE’ye göre daha yüksek olduğunu görüyoruz. Buna göre “H tanımlı göstergenin yıllık seviyesi Mart’ta %9,5 seviyesinden Nisan ayında %10,05’e, I tanımlı göstergenin yıllık seviyesi Mart’ta %9,3 seviyesinden Nisan ayında %9,74’e yükseldi.

Zayıf kur üretici fiyatlarını tüketici fiyatlarına göre yıllık bazda daha kötü etkilemeye devam ediyor. Üretici fiyatları aylık bazda %0,09 ile sakin kalsa da senelik bazda artış %13’e ulaştı. Yıllık artışı %8,4 olan TÜFE’ye göre çok daha yüksek olan ÜFE zayıf kurun maliyet etkilerinin önemli bir kısmının tüketicilere halen tam olarak yansıtılamadığını gösteriyor.

Özetlemek gerekirse, gıda ve giyim grubu fiyatlarındaki artış tüketici enflasyonunun Nisan ayında bir sıçrama daha yapmasına neden oldu. Merkez Bankası’nın rekor faiz artışı ve ekonomideki yumuşak inişe rağmen çekirdek enflasyon göstergelerindeki yükseliş, manşet enflasyonun önümüzdeki ay da tırmanmaya devam ederek %10 seviyesini zorlayabileceğini gösteriyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta yayınladığı enflasyon raporunda Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini Ocak tahmini olan %6,6’dan %7,6’ya yükseltti. Ancak, Başkan Başçı para politikasında ek sıkılaştırmaya gerek kalmadığını ve önümüzdeki dönemde faiz indirimleri beklenebileceğine işaret etti.

Enflasyon konusunda daha az şahin bir Merkez Bankası ve beklentilerin üzerinde gelen Nisan TÜFE rakamları sonrası sene sonu TÜFE tahminimizi %7,6’dan %8,3’e yükseltiyoruz. Çekirdek enflasyondaki artış ve süregelen kuraklık tüketici enflasyonu için yukarı yönlü sinyaller verirken, beklentilerin üzerinde büyüyen bir ekonomi üreticilerin maliyet artışlarını tüketici fiyatlarına yansıtmaları için elverişli bir ortam oluşturuyor.

Sıkı para politikası uyguladığını iddia eden bir merkez bankasının, enflasyon yükselirken politika faizini düşürmesinin itibar kaybına neden olacağına inanıyoruz. Bu nedenle piyasalarca fiyatlanan 50 baz puanlık indirimi olasılığının azaldığını düşünüyoruz.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yılmaz05 Mayıs 2014 19:20

    faiz indirimi yok zk lara faizde yok hep bu faiz beklentileri ile yükseldik başçı bi açıklama yapsın şimdi..