E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon Merkez'i nasıl etkiler---

Enflasyon Merkez'i nasıl etkiler

Enflasyon Merkez'i nasıl etkiler
05 Eylül 2017 - 15:07 borsagundem.com

Ağustos enflasyonu sonrası, TCMB’nin 14 Eylül’deki PPK toplantısında faiz değişikliğine gitmeyeceği ve ‘sıkı duruşa devam’ mesajını yenileyeceği bekleniyor.

Ağustos ayında enflasyonun çift haneye çıkması sürpriz değil. Ancak, TÜFE'de aylık yüzde 0,52 artış beklentilerin üzerinde. Bununla birlikte, Merkez Bankasının yakından izlediği çekirdek enflasyonda yükseliş eğilimi sürüyor. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden C endeksi yüzde 9.60'tan yüzde 10.16'ya yükselmiş durumda.

Gerek, aralık ayına kadar manşet enflasyonun yüksek seyredecek olması, gerekse çekirdek enflasyon görünümündeki bozulmanın devam ediyor olması, TCMB’nin sıkı duruşunu koruması anlamına geliyor. Ağustos enflasyonunu değerlendiren ekonomistler de, TCMB’nin 14 Eylül’deki PPK toplantısında faiz değişikliğine gitmeyeceğini ve ‘sıkı duruşa devam’ mesajını yenileyeceğini düşünüyor.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, TL'yi destekleyici küresel ortama rağmen yıllık enflasyonun ve çekirdek göstergelerin yüksek olmasının TCMB'yi sıkı duruşu korumaya ittiğini söyledi. Kömürcüoğlu, “Önümüzdeki aylarda da enflasyonun çift hanedeki dalgalı seyrine devam edeceği beklentisi ile -Aralıkta yüzde 9.4 ile tek haneye inmesini bekliyoruz- TCMB'nin sıkı duruşunu koruyacağı kanısındayız" dedi.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi de çekirdek enflasyon eğilimindeki bozulmanın daha da belirginleştiğine dikkati çekerek, TCMB'nin olumsuz enflasyon görünümü ile ortalama fonlama maliyetini yüksek tutmaya devam edeceğini söyledi. Bürümcekçi, ağustos ayı enflasyon verisinden sonra da TCMB'nin bu duruşunun değişmeyeceğini ve 14 Eylül'deki PPK toplantısında tüm faizleri sabit tutmasının çok yüksek olasılık olduğunu ifade ederek, "Enflasyondaki olumsuz eğilimle, beklentiler yeniden kötüleşmeye başlarsa ve kur sepeti bazında döviz kurlarında önemli bir gerileme gözlenmezse bankanın duruşunu bir miktar daha sıkılaştırması da gerekebilir" dedi.

TCMB'nin sıkı para politikası çerçevesini korumaya devam edeceğini belirten DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Strateji Yönetmeni Orkun Gödek "2018 yılının ilk çeyreğinde enflasyonun düşük seyredebileceği şeklindeki TCMB yönlendirmesine katılıyor, durumun dış şokların gündeme gelmemesi halinde faizler üzerinde de olumlu etkide bulunabileceğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.



Enflasyon yine çift hane

 

Morgan Stanley'den Türkiye için enflasyon tahminini yükseltti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)