E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon hedefleri niçin tutturulamıyor---

Enflasyon hedefleri niçin tutturulamıyor

Enflasyon hedefleri niçin tutturulamıyor
01 Şubat 2017 - 06:21 borsagundem.com

Milliyet ekonomi yazarı Güngör Uras, Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın açıkladığı 2017 Enflasyon Hedeflerini değerlendirdi. İşte Uras'ın o yazısı:

2016’da enflasyon oranı yüzde 8.53 arttı. Merkez Bankası, ana görevinin fiyat istikrarı olduğunu ilan ediyor. Bu nedenle de enflasyonu aşağıya çekmeye çalışıyor. Her yıl bir enflasyon hedefi belirliyor. Enflasyon hedeften sapmaya başlayınca hedefi değiştiriyor. Yeni hedef açıklıyor.

Merkez Bankası’nın 2017 hedefi daha önce (düzeltmelerle) yüzde 6.5 idi. Dün yüzde 8’e yükseltildi.

Merkez Bankası’nın beklentisi, enflasyonun 2017 yılında yüzde 6.6 ile yüzde 9.4 aralığında gidip gelmesi. Ama yüzde 8 olarak sonuçlanması.

Banka daha önce 2017’de gıda enflasyonunun yüzde 8’den yüzde 7’ye gerileceğini açıklamıştı. Dün yüzde 7 seviyesinden yüzde 9’a yükseltti.

Döviz fiyatı önemli

Merkez, enflasyon hedeflemesi yaparken dövizle ilgili beklentilerini açıklamıyor. Son 52 haftada dolar fiyatı yüzde 30.5, euro yüzde 27.5 oranında arttı. 2017 yılı Orta Vadeli Plan hazırlanırken, ortalama dolar 3.18 TL olarak Kabul edilmişti. Planda enflasyon yüzde 6.5 idi.

Başta enerji olmak üzere tarım-sanayi ürünleri ile dolar fiyatındaki değişim maliyetleri etkiliyor. Benzeri görülmeyen ölçüde ithal girdi maliyetlerinde artış var. Kapasite tam kullanılamıyor.

Bütün bunlar önümüzdeki dönemde enflasyonu iyimser tahminlerin üzerine taşıyacak olumsuz gelişmeler.

Ne var ki Merkez Bankası “iyimserliğini korumaya” mecbur. Ancak iyimser tahminler enflasyon hedeflerinin gerçekçi olmamasına ve tutturulamamasına neden oluyor.

Hedefler tutturulamıyor

Merkez Bankası, enflasyon hedeflemesine başladığı 2006’dan bu yana enflasyon hedeflerini tutturamıyor. Buna rağmen Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflemesi insanların, işadamlarının önlerini görmelerine yardım ediyor.

Unutmayalım, faiz oranları, döviz fiyatı enflasyondan etkileniyor. Faiz oranları enflasyonun her zaman üzerinde oluyor. Türk Lirası enflasyonla ilişkili olarak değer kaybediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)