E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnerji zammı hangi hisseleri etkileyecek?---

Enerji zammı hangi hisseleri etkileyecek?

Enerji zammı hangi hisseleri etkileyecek?
30 Eylül 2014 - 14:28 borsagundem.com

Elektrik ve doğalgaz zammı borsada işlem gören bazı hisselerde değişime neden olabilir

1 Ekim’den itibaren elektriğe ve doğalgaza yüzde 9 zam yapıldı 

Enerji Bakanlığı’nın açıklamasına göre elektriğe ve doğalgaza 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere %9 zam yapıldı. Biz elektriğe %10, doğalgaza %15 zam bekliyorduk. 

Enerji şirketlerine etkisi 

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına eşit yapılan zamlar portföyünde doğalgaz ağırlığı az olan şirketleri olumlu etkileyecek. Odaş’ın, Aksa Enerji’nin, Akenerji’nin, Enerjisa’nın (Sabancı) ve Zorlu’nun portföylerindeki doğalgaz santrallerin ağırlığı sırasıyla %100, %77, %63, %45 ve %40. Dolayısıyla Zorlu Enerji ve Enerjisa zamlardan en olumlu etkilenecek şirketler olarak öne çıkıyor. Elektrik uygulanacak zam beklentimize parallel gelmiş olmasına rağmen doğal gaz zammının beklentimizden aşağıda geçekleşmesi nedeni ile 2014-2015 yılları marj tahminlerimizi yukarı yönlü revize edeceğiz. 

Cam şirketlerine etkisi 

Doğalgaz, üretim yapısına göre toplam maliyet içerisinde çeşitli oranlara sahip: Cam ambalajda (Anadolu Cam) %20, düz camda (Trakya Cam) %35 ve soda külü üretiminde (Soda Sanayii) yaklaşık %50 oranında maliyetleri doğalgaz oluşturuyor. Ayrıca cam hammaddesi olan soda külü üretiminde de doğalgaz kullanımı olduğundan dolayı hammadde maliyetlerini artırıcı etkisi de bulunuyor. %9 doğalgaz zammının toplam etkisini TRKCM için 1.9 baz puan, ANACM için 1.5, SODA için 3.6 ve SISE için 2.4 baz puan marj daralmasına yol açacağı tahmin ediyoruz. Tahminlerimizin daha altında bir doğalgaz zammı yapılmasından dolayı tüm camlar için 2014 ve 2015 tahminlerimizi yukarı güncelleyeceğiz. Piyasada, Haziran 2015 seçimlerine kadar zam yapılmayacağını bekleyen bazı oyuncular olmasından dolayı hisseler olumsuz tepki verdi. Ayrıca, maliyet içerisinde doğalgazın payı en yüksek SODA olmasına rağmen, satışlarının %75’nin dolar ve geri kalanın EUR olmasından dolayı zayıf TL’den olumlu etkilendiği için sınırlı tepki verdiğini düşünüyoruz. 

Enflasyona etkisi 

Hesaplamalarımıza göre elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan zammın yıl sonu enflasyonana etkisi 0,4-0,5 yüzde puan aralığında oluyor. Ancak, bu zamları hesaplamalarımızda daha önceden dikkate aldığımızdan dolayı, yıl sonu enflasyon tahminimizi %9,1 seviyesinde koruyoruz. 

İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)