E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisEn kritik Borsa İstanbul Genel Kurulu bugün toplanıyor---

En kritik Borsa İstanbul Genel Kurulu bugün toplanıyor

En kritik Borsa İstanbul Genel Kurulu bugün toplanıyor
07 Haziran 2017 - 07:59 borsagundem.com

Tarihinde ilk kez hem de üst üste Genel Kurul ertelemesi yaşayan Borsa İstanbul bugün kritik bir toplantıya ev sahipliği yapacak. En önemli gündem maddesi ise yönetimdeki kriz…

BORSAGUNDEM.COM – KULİS HABER

Bugüne kadar tüm genel kurulları zamanında toplanan, hiçbiri sarkmayan Borsa İstanbul çifte ertelemeyle kendi tarihinde bir ilke imza attı. Üst üste iki kez yaşanan ertelemelerin ardından yönetim kriziyle de Kurum ve Sermaye Piyasaları açısından ‘çok kritik’ hale gelen Genel Kurul 8 Haziran Perşembe günü (bugün) yapılacak.

Borsa İstanbul Genel Kurulu sadece şok ertelemeleriyle değil aynı zamanda üst yönetimde ortaya çıkan sıkıntılarıyla da piyasaların ve ekonomi yönetiminin bir numaralı gündemi.

DİKKAT ÇEKEN DETAY

21 Nisan’da yapılması gereken Genel Kurul, hükümetin kamu yararına aldığı ‘referandum sonrası’ kararı gerekçe gösterilerek 12 Mayıs’a ertelendi. Ancak söz konusu tarihte de toplantı olmadı. Kritik güne 24 saat kala Borsa İstanbul’dan gönderilen açıklamada Genel Kurulun 8 Haziran’a bırakıldığı belirtildi.

Herhangi bir gerekçenin ortaya konmaması ise dikkat çekiciydi.  

Ancak borsagundem.com, titiz bir araştırmayla yeni yönetimin belirlenmesi yönünde yapılacak çalışmalar ve tercihler konusunda zaman kazanılması amacıyla erteleme kararının alındığı yönündeki kulis bilgilerine ulaştı. 

Borsada kritik genel kurul ikinci kez ertelendi

BORSA İSTANBUL’DA YÖNETİM KRİZİ ÇÖZÜLECEK

Artık tüm gözler İstinye’de. 2023 vizyonu çerçevesinde Türkiye’nin geleceği adına çalışmaların, hazırlıkların yürütüldüğü ekonomi dünyasının önemli aktörlerinden Borsa İstanbul’da yeni yönetimin nasıl oluşacağı merak ediliyor. Genel Kurul’da Yönetim Kurulu Başkanı ile Genel Müdür arasındaki gerginliği bitirecek formülün de ortaya konması bekleniyor.

Piyasalarda konuşulanlara göre Borsa binasında bugün saat 15.00’te başlayacak toplantıda, Himmet Karadağ’ın yeniden Yönetim Kurulu Başkanı olması halinde Genel Müdür Osman Saraç’ın ilk Yönetim Kurulu toplantısında görevden alınması gündeme gelebilir. Ancak 1 Nisan 2016 tarihinden bu yana tepe yönetici görevini yürüten Himmet Karadağ’ın yeniden yönetime seçilip seçilmeyeceğine kesin gözüyle bakılmıyor. Bunun da Genel Kurul’u kritik öneme sahip bir konuma getirdiği ifade ediliyor.

KADER OYUNUN SAHİBİ TVF BAŞKANI BOSTAN

Bu Genel Kurulun bir diğer önemli yanına gelince; Borsa Yönetim Kurulu’nu eskiden Hazine Müsteşarlığı temsilcisinin kullandığı oylar belirliyordu, şimdi ise Türkiye Varlık Fonu temsilcisinin belirleyecek olması. Bilindiği gibi Borsa İstanbul’un Hazine Müsteşarlığı mülkiyetinde olan payları Şubat ayında Türkiye Varlık Fonu’na devredildi. Bu nedenle seçimlerde Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan’ın oyu önemli. Varlık Fonu yönetiminin Genel Kurul’dan sonra Borsa İstanbul A.Ş.’nin halka arzı konusunda kapsamlı bir çalışma başlatması bekleniyor.  

Borsa tarihinin en önemli genel kurulu

SARAÇ’IN İSTİFASI CANİKLİ VE AĞBAL’DAN DÖNDÜ

Halen Himmet Karadağ Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı olarak görev yaparken, Osman Saraç Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür pozisyonunda. Geçen yıl Nisan ayında gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısından sonra bu göreve atanan Osman Saraç, 2017 Şubat ayında, “İstifamı sundum, görevimin başındayım” diye açıklama yaptı. Himmet Karadağ’ın, Osman Saraç’ı istifaya zorladığı ancak Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın ‘ayrılık dilekçesi’ni geri çevirdiği biliniyor.

SERMAYE PİYASASI AKTÖRLERİ ARASINDA KOORDİNASYON BOZULDU

Geçmiş dönemlerde Borsa İstanbul Genel Müdürü icranın başında yer alırken, Himmet Karadağ Borsa Yönetim Kurulu Başkanı olduktan sonra bu durum değişti. Borsa Genel Müdürlük makamı pasifize edildi.

Ayrıca Himmet Karadağ tüm yetkileri kendisinde topladıktan sonra Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) arasında koordinasyonun bozulduğu iddiası uzun süredir kulislerde konuşuluyor. Siyasi çevrelerin de sermaye piyasalarında yaşanan bu gerilimin bir an önce son bulmasını istediği belirtiliyor. Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyan sermaye piyasalarının gerilim ve kavgalarla anılması herkesi rahatsız ediyor. Sermaye piyasalarının yeniden, başarılı halka arzlar, yeni ürünler ve ülke ekonomisine katkı sağlayan bir yapıya kavuşması isteniyor.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)