E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizEmtia ve döviz piyasasında son gelişmeler---

Emtia ve döviz piyasasında son gelişmeler

Emtia ve döviz piyasasında son gelişmeler
29 Eylül 2016 - 08:41 borsagundem.com

Işık FX, Petrol fiyatları OPEC'in piyasadaki arz fazlasını törpüleme sözüyle yükselişe geçti, fiyatlamalarda tekrar 50 dolar testi gündeme gelebilir yorumunda bulundu

Bugün piyasadaki tüm yetkililer konuştu. ABD'den ekonomik görünüme dair Yellen'dan açıklamalar, Draghi'den Avrupa'dan ekonomik görünüme dair görüşler. Yurtiçinden TCMB başkanı Çetinkaya'dan iktisadı dersler ve IMF Başkanı Lagarde'den küresel piyasalara ilişkin korkulu açıklamalar. Diğer yandan gözler OPEC Toplantısı ve bölgesel FED başkanlarından açıklamalardaydı. Ekonomik verimiz arasında ise, dayanıklı mal siparişleri beklentilere nazaran gerileme göstermezken, çekirdek perakende satışlar yüzde 0.4 gerileme gösterdi.

Gelelim açıklamalara, Yellen faiz artırımı konusunda belirli bir takvim olmadığını ancak istihdamdaki iyileşmenin sevindirici olduğunu ancak önemli olan enflasyondaki anlamlı bir yükselişin olmadığına dair görüşlerini ifade etti. Draghi, düşük faiz oranlarının uzun vadede sıkıntılı bir tabloya işaret ettiğini bildirdi. Piyasaların asıl riskleri arasında görülen Deutsche Bank'a dair görüş bildirmedi. Murat Çetinkaya gıda komitesinin gıda fiyatlarının istikrara kavuşturacağını ve ekonominin ilerleyen dönemlerde yeniden ivme kazanacağını belirtti. Lagarde, küresel piyasalarda belirsizliğin arttığını ve kırılganlığın yüksek olduğunu, piyasaların uzun süredir risk olarak görmediği Çin ekonomisinin büyümesini yüzde 6 seviyelerinde zayıf kalacağını savunuyor.

Günün en önemli gelişmesi ise Cezayir'deki petrol zirvesiydi. İran ve Suudi Arabistan Doha'dan sonra bir kez daha bir araya geldi. Doha görüşmelerinde masayı deviren Suudi Arabistan bu toplantıda diğer ülkelerin baskısına yenik düştü ve Kasım ayında birliğin üretim kapasitesini düşürme sözü verdi. Teklif ev sahibi Cezayir'den geldi ve OPEC'in petrol üretimini 790 bin varil azaltmak için Kasımda tekrar bir araya geleceği bildirildi. Libya, Nijerya ve İran'ın üretimi artırma planları düşünüldüğünde Suudi Arabistan üzerinde ciddi bir üretim azaltma baskısı olacağını söyleyebiliriz. Petrol fiyatları ise OPEC'in piyasadaki arz fazlasını törpüleme sözüyle yükselişe geçti. Aksine açıklamalar gelmediği müddetçee fiyatlamalarda tekrar 50 dolar testi gündeme gelebilir.

EURUSD
Geride kalan gün içerisinde ABD cephesinden önemli açıklamalar takip edildi. San Francisco Fed Başkanı Williams faiz artırımının toparlanan ABD ekonomisi için bir risk ifade etmediğini dile getirdi. Williams ayrıca harekete faiz artırımında gecikilmesinin daha büyük bir risk oluşturduğunu ifade etti. 1.1250 - 1.1200 aralığına çok sıkışan paritede kırılmanın yaşanması yeni yönü belirleyeceğe benziyor. 1.1280 - 1.1300 seviyeleri yükseliş hareketinin karşılaşacağı ilk direnç seviyeleri olarak gözüküyor. Geri çekilmelerde ise 1.1200'nin altında 1.1180 - 1.1150 seviyeleri takip edilebilir. Gün içerisinde ise fiyatlamaları etkileyebilecek gelişmeler ABD cephesinden açıklanacak. Büyüme rakamlarını takip edeceğimiz gün içerisinde 2.çeyrek beklentileri yüzde 1.3 olarak belirlenmiş durumda. Aynı zamanda Fed üyelerinden gelecek açıklamalarda fiyatlamalarda kendine yer bulabilir.

USDTRY
Moody's sonrası kurda yukarı yönlü gitme isteğği devam ediyor. Dün içeride Çetinkaya'nın Sanayi Odası Meclis toplantısında yaptığı konuşma takip edildi. Çetinkaya, son çeyrekten itibaren toparlanmanın başlamasını beklediklerini belirtti. Turizm gelirlerindeki düşüşün kısa vade de ekonomiye ivme kaybettiğini ifade eden TCMB Başkanı, gıda komitesinin yeniden yapılandırılmasının enflasyon ile mücadeledeki kararlılığı yansıttığını söyledi. Kur tarafında 2.9650-2.9700 bölgesinin üzerinde yükseliş devam edebilir. Yukarıda ise 2.9860 bölgesinin üzerinde 2.9950-3.000 bölgesi görülebilir. Endekste ise tepki alımları zayıf bir şekilde devam ediyor. BIST 100'de 77 bin 500-78 bin bölgesi direnç. Bu seviyeden gelebilecek düşüşler ile 76 bin ve 75 bin seviyeleri görülebilir. Bugün yurtiçinde yabancı turist girişi, ABD'de ise büyüme rakamları açıklanacak.

GBPUSD
İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Shafik ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamanın daha zararlı bir hal almaması için ek parasal teşviklerin gerekli olabileceğini söyledi. Bunun yanıında parasal genişlemenin verilere bağlı olarak gerektiğinde 3 Kasımdaki toplantıda dahi yapılabileceğini ifade etti. Bu durumda Maliye Bakanı Phlip Hammond'ın 23 Kasımda açıklayacağı mali politika ile ilgili önlemlerin beklenmeyebileceği sonucu ortaya çıkıyor. Bugün ise ABD tarafı veri açısından oldukça yoğun. ABD 2. Çeyrek büyüme verisi nihai rakamları, Ağustos ayı askıda konut satışları ve bu hafta işsizlik haklarından yararlanmak için başvuranların sayısı açıklanıyor. Bunun yanında Fed Başkanı Yellen, Kansas City Fed Başkanı Esther George'un Fed yönetim kurulu üyesi Powel'ın akşam saatlerinde yapacakları açıklamalarda para politikasına değinip değinmeyecekleri ise merak konusu. Teknik görünümde ise 1.2950 desteğini test eden parite gelen alımlar ile yükselişe geçerek 1.3100 direncini test etmeye hazırlanıyor. Bu seviyenin üzerinde kalınması halinde 1.3150 ve 1.3180 seviyeleri gündeme gelebilir. Aşağı yönlü fiyatlamalarda ise 1.3000 desteği kırılırsa 1.2950 tekrar test edilebilir.

BRENT PETROL
Petrolde son günlerde yaşanan fiyat sıkışması dünkü OPEC toplantısı ile yukarı yönlü kırıldı. Resmi olmayan görüşme sonrası hiçbir ülke açıklamada bulunmadı. Delegelerden edinilen bilgilere göre Cezayir'in birliği üretimi günlük 32.5 milyon varilde sabitleme konusunda ikna ettiği belirtildi. Ülkeler Kasım ayındaki OPEC Bakanlar toplantısında konuyu tekrardan ele almak üzere Cezayir'den ayrıldı. Kasım ayındaki toplantıya kadar anlaşmanın detayları netleştirilecek. Hangi ülkenin üretimi ne kadar azaltacağı ise toplantının en zorlu bölümleri olacak. Teknik olarak ise toplantı sonuna doğru yükselen Brent petrolün gün içerisinde 49.00 seviyesinin üzerinde kalması, 50 dolar seviyesinin test edilmesini sağlayabilir. Hareketlilik 50 doların üzerinde devam ederse 50.50 ve 51.20 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise kalıcı bir düşüş görülebilmesi için 49.00-48.60 aralığının geçilmesi gerekiyor.

ALTIN
Geride kalan günde ABD'den dayanıklı mal siparişleri açıklandı. Beklentiilerden iyimser bir şekilde önceki aya kıyasla değişimin görülmediği verinin yanında çekirdek rakamlarda beklentiler karşılandı. Gün içerisinde altının yönü için açıklanacak ABD verilerine odaklanmamız gerekiyor. Dolar endeksinin 95.00 seviyelerinde kalıcı olması altında satış baskısını ağırlaştırıyor. Bu görünümün korunması altındaki baskıyı önce 1320 doların altına ardından da 1310 dolara getirebilir. Kritik seviyemiz ise 1306. Bu seviye geçilmedikçe değerli metalde toparlanma için geç sayılmaz. Yükseliş hareketinin yoluna devam edebilmesi içinse 1330 doların yeniden üzerinde kalmamız gerekiyor. Eğer bu gelişme sağlanamazsa yükselişler yerini yeni satıcılara bırakabilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

4 hisse için hedef fiyat tavsiyesi

 

Günün önemli şirket haberleri - 29.09.2016

 

Piyasada olumlu süreç devam edebilir

 

Deutsche Bank'taki sorun düşük faizden olamaz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)