E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasasında son durum---

Emtia ve döviz piyasasında son durum

Emtia ve döviz piyasasında son durum
29 Temmuz 2016 - 08:26 borsagundem.com

Işık FX, emtia ve döviz piyasalarındaki beklentilerini paylaştı

Geçtiğimiz hafta yayınlanan yabancı işlemleri raporuna göre yabancılar, 15-22 Temmuz haftasında hisse senedinde 220 milyon dolar, DİBS'te ise repo dahil 240 milyon dolarlık net satış yaptı. Yabancıların 2016 yılında toplam girişi 864 milyon dolara geriledi. BİST'te ortalama 90 milyon dolar civarı bir yabancı giriş ya da çıkışı %1'lik değişime denk geliyor. Endeks geçtiğimiz hafta görülen yabancı çıkışı göre çok daha sert bir değer kaybı yaşadı. Açığa satışlar ve piyasada yeteri kadar alış olmaması sebebiyle düşüş sert oldu. Normal şartlarda yabancı çıkışına göre endeksteki düşüşün %5-6 civarı olması gerekiyordu. Genel olarak piyasada bu farkların kapandığını görürüz. Nitekim bu hafta bu fark kapandı.

Gün içinde açıklanan verilere baktığımızda yabancı turist girişinin %40 düştüğünü ve bugün açıklanacak turizm gelirleri ve ticaret açığı öncesi ekonomi için risk oluşturmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise yayınladığı açıklamada, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ile görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi. 5 Ağustos öncesi olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Dışarıda ise Almanya'da açıklanan enflasyon rakamları yıllık bazda %0.1 puan yükselerek %0.4 olurken, ABD işsizlik başvuruları 23 Temmuz'da sona eren haftada 3 ayın en düşük seviyesinden 14 bin artarak 266 binle beklentiyi aştı.

EURUSD
Geride kalan günde ABD cephesinden işsizlik haklarından yararlanma başvurularını takip ettik. Veri 266 bin kişi olarak beklentilerden fazla açıklandı. Genel görünüme göz atacak olursak ise iyimser bir tablo ile karşılaşıyoruz. 300 bin kişinin altında gelen veriler ise ABD ekonomisi açısından pozitif algılanabilir. Piyasalarda ise FOMC toplantısının sonuçları fiyatlamalara etki etmeye devam ediyor. Geride kalan günde 1.11 seviyesinde kalma mücadelesi veren paritede yeni gün için benzer gelişmeleri takip edeceğiz. Eğer 1.1100'in üzerinde kalırsak yükseliş hareketi 1.1180 - 1.1200 aralığına dönebilir. Geri çekilmelerde ise 1.1050 ile 1.1020 seviyesi kuvvetli destekler olarak karşımıza çıkıyor. Gün içerisinde fiyatlamalara etki edebilecek önemli verilere sahibiz. ABD ve Avrupa Bölgesinden gelecek olan büyüme verileri paritedeki yönü etkileyebilir.

USDTRY
FED'in Eylül ayı için net bir sinyal vermemesi sonrası dolar değer kaybederken, kurda 2.99-3.00 bölgesine doğru hareket devam ediyor. Bugün içeride turizm gelirleri ve ticaret dengesi, ABD'de ise büyüme ve harcamalar verileri önemli olacak. ABD'den gelecek verilerin beklentileri karşılaması durumunda dolar değer kazanabilir. Kurda yükselişin yeniden başlaması için 3.0525 seviyesinin üzerinde kapanışlar görmeliyiz. Bu seviyenin üzerinde 3.0750 görülebilir. Endeks tarafında ise 75 binin üzerinde hareket devam ediyor. Endekste 77 bin 500 bölgesinin üzerinde kapanış görmedikçe yükselişe aldanmamak gerektiğini düşünüyoruz. 75 bin desteğinin altında 73 bin 500 seviyesi yeniden görülebilir. Gram altında ise 135 TL hedef olmaya devam ediyor.

GBPUSD
FOMC toplantısının ardından hızlı bir şekkilde değer kazanan parite dünkü geri çekilmeyle birlikte kazançlarının büyük kısmını vermiş durumda. Dün kredi derecelendirme kuruluşlarından referandum sonuçlarına dair gelen uyarılar günün önemli gelişmelerindendi. Fitch, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının global risklerin yükselmesine neden olduğunu söylerken, Moody's referandum sonrasında ekonomideki yavaşlamanın beklenenden daha kötü olması durumunda bankacılık sektörünün bundan ciddi şekilde etkilenebileceğini belirtti. Ayrıca eski İngiltere Merkez Bankası yetkilisi Adam Posen yapmış olduğu açıklamada BoE'nin önümüzdeki dönemde 25 baz puan indirim yapabileceğini söyledi. Teknik olarak ise paritede zaman zaman tepki alımları görsek de aşağı yönlü hareket devam ediyor. Bu satış baskısının devamında 1,3115 ilk destek seviyesi olurken satış baskısının devamında 1,3060'a geri çekilme görebiliriz. Toparlanmalarda ise 1,3230 ve 1,3300 dirençleri önemli seviyeler.

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. Küresel arz mikktarındaki daralma ve talepteki toparlanma ile bu sene içerisinde 53 dolar seviyelerine kadar yükselen Brent petrol, yine küresel arz miktarına yönelik endişeler ile 43 dolar seviyesine kadar geriledi. Bugün ABD tarafından sondaj kuyusu sayısı açıklanacak. Petrol fiyatlarındaki toparlanma ABD tarafında yeni sondaj kuyularının faaliyete geçmesini sağladı. Fakat 2014 yılında 1000'nin üzerinde olan sondaj kuyusu sayısı bu seviyelerden şimdilik çok uzakta. Fiyatların 50 Dolar üzerinde istikrar kazanması, maliyetler sebebiyle kapanan birçok sondaj kuyusunun tekrardan faaliyete geçmesini sağlayabilir. Teknik olarak ise 43 dolar seviyesi günün kritik desteği. Aşağı yönlü geçilirse 42.50 ve 42.00 seviyeleri görülebilir. Yükseliş için ise öncelikle 44 doların geçilmesi gerekiyor. Bu seviyenin üzerindeki hareketler Brent petrolü 45 dolar seviyesine doğru taşıyabilir.

ALTIN
Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen FOMC toplantısının ardından altındaki yükseliş hareketi hacim kazanmıştı. Metinde her nee kadar iyimser değişimler yapılsa da Eylül veya Aralık ayına dair bir sinyalin bulunmaması dolar endeksinde geri çekilmeyi beraberinde getirdi. Geçtiğimiz günü 1340 dolar seviyelerinde seyrederek geçiren altında önemli dirençlere yakınız. 1347 ile 1350 Dolar aralığının kar realizasyonlarının gündeme gelebileceği fiyat seviyeleri olduğunu düşünüyoruz. Görülebilecek geri çekilmelerin yeniden 1340 dolar seviyesinin üzerinde kalması bizler için bir o kadar önemli olacak. Eğer düşüş 1335 doların altına gerilerse 1325 dolara kadar görülebilecek düşüş hareketine hazır olmamız gerekiyor. Gün içerisinde açıklanacak olan ABD 2.çeyrek büyüme ön yayınının fiyatlamalara etki edebilecek öneme sahip olduğunu hatırlatmalıyız. Gümüş içinse 20 doların üzerindeki hareketlilik yukarı yönlü gidiş isteğini koruyabilir. Eğer 20 doların altına gerilersek düşüşün duraksayabileceği ilk aralık 19.60 - 19.50 olarak gözüküyor. Yukarıda ise 20.50 önemle izlenmeli.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerleer A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)