E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizEmtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor---

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor
24 Ağustos 2016 - 08:42 borsagundem.com

Işık FX, kurda 2.95 bölgesinin önemli olduğunu, bu bölgenin üzerinde yükselişin hızlanabileceğini belirtti

Merkez Bankası, üst bantta 25 baz puan indirim yaparak hükümetin iç talebi artırmak için yaptığı hamlelere destek olmaya devam etti. Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerindeki olumsuz etkisi metne girmiş. Ayrıca Şimşek'in geçtiğimiz günlerde yaptığı "yüzde 4.5 büyüme hedefine ulaşamayacağız" açıklamasına paralel olarak Merkez Bankası da İç talepteki yavaşlamaya dikkat çekmiş. Kredi büyüme hızının makul seviyelerde olduğunu söyleyen cümlenin, son gelen kredi büyüme rakamlarından sonra aynı kalmasının iyimser olduğunu düşünüyoruz. Yılın ilk 8.5 ayında kredi büyüme hızı yüzde 6.4 olmuş. Yıllık bazda ise yüzde 10'un altında. Yüzde 9'a yaklaşan enflasyonun olduğu bir ekonomide bu rakam oldukça düşük. Ayrıca makro ihtiyati önlemlerin devam ettiği cümle devam ediyor. Aslında kredi kartı taksit sayısının artması, kredi faizlerinin ve zorunlu karşılıkların indirilmesi bu önlemlerin azaltıldığını gösteriyor.

İç talep konusu burada en dikkat çeken nokta. Merkez Bankası, hükümetin iç talebi artırıcı önlemlerine gerek zorunlu karşılık oranlarında bir miktar daha indirim gerekse üst bantta 25 baz puanlık küçük adımlarla desteğine devam edebilir. Kredi büyüme hızını artırmak için de bu adımların atılması ve faizlerin inmesi gerekiyor. Her şeyden önemlisi de bu adımlar atılırken fiyat istikrarının korunması gerekiyor. Rusya'nın ambargoları kaldırması ile gıda fiyatlarındaki yükseliş devam edebilir. Turizm sektörünün yeniden canlanması ise hizmet enflasyonunu artırabilir. 3.çeyrekte baz etkisi ile enflasyonda gerileme görülebilir. Ancak son çeyrekte yine yükselişler bizi bekliyor. Atılan bu adımlar ancak enflasyon hedeflerine ulaşarak anlamlı olacaktır.

ABD'de konut sektörü harika performansını devam ettiriyor. Konut satışları düşüş beklentisine karşı %12.4 artışla 654 bin adete çıktı ve 2007 yılının Ekim ayından beri en yüksek seviyeye ulaştı. Yükselişte Güney bölgesinde artan talep etkili oldu. Ayrıca istihdam piyasasındaki iyileşme ve borçlanma faizlerinin piyasayyı desteklemesi de konut sektöründe kalıcı iyileşmeyi destekliyor.

USDTRY
TCMB'nin 25 baz puanlık indirimini olumlu karşılayan kurda 2.93 seviyesine kadar görülen geri çekilme, doların küresel bazda değer kazanması ile yerini yükselişe bıraktı. Hafta başından beri bahsettiğimiz spot alışlar kurda 2.90-2.92 bölgesinin altında bir fiyat görülme olasılığını azaltıyor. Döviz Tevdiat hesaplarındaki son günlerdeki artış dikkat çekici. Bugün ABD'den mevcut konut satışları açıklanacak. ABD'de konut sektöründeki gelişmeler doları güçlendiriyor. Kurda 2.95 bölgesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu bölgenin üzerinde yükseliş hızlanabilir. 2.96 ve 2.9720 önemli dirençler. Endeks tarafında ise satış beklentimiz devam ediyor. 78 -79 bin bölgesinin altında hareket 76 bin 500 doğru devam edebilir.

BRENT PETROL
Haftanın ilk iki işlem gününde küresel arz fazlasına yönelik endişeler ile değer kaybeden petrol fiyatları dün Venezuela tarafından gelen haberler ile sert yükseliş kaydetti. Eylül ayındaki Uluuslararası Enerji Konferansı'na katılıp katılmayacağı konusunda henüz net bir karar vermediği söylenen İran'dan, görüşmelere katılacağına dair olumlu mesajlar geldiği söyleniyor. Fakat İran tarafından henüz net bir açıklama gelmedi. İran tarafından yapılacak açıklamalar, konferansa yönelik beklentileri değiştirebilir. Teknik olarak ise 50 doların üzerinde kalınması halinde yükseliş 50.30 ve 50.80 seviyesine doğru devam edebilir. Geri çekilmelerde ise 49.20 desteği kırılırsa 49.00 ve 48.60 seviyeleri gündeme gelebilir.

ALTIN
Altın fiyatlarında yatay seyir devam ederken, Dolar'ın verilerle birlikte kısa vadede kararsız seyri devam ediyor. Bu gelişmeler altında kısa vadede hacimsiz bir seyri ortaya koyarken, ne olursa olsun geçtiğimiz haftadan itibaren başlayan FED üyelerinin şahin söylemleri, altının kuvvetini geçtiğimiz haftalara nazaran daha zayıf bırakıyor. Ayrıca ABD'den gelen yeni konut satışlarındaki artış, ekonomik canlanmanın önemli bir göstergesi olarak piyasalara yansıdı. Özelllikle 3. Çeyrek büyüme rakamlarında ABD tarafından daha pozitif bir görüntü takip etmemiz olağan duruyor. Gün itibariyle mevcut ev satışları takip ediliyor olacak. Bu veride de olumlu bir seyir ortaya çıkarsa, ABD'de konut sektöründeki görülen toparlanma FED'i beklediği veriler doğrultusunda cesaretlendirebilir. Altında 1345 direncini takip ediyoruz. Altında kaldığımız sürece, 1333-1330 destekleri halen önemli olacaktır. 1345 direncinin aşılması ve üzerinde tutunma sağlanırsa 1352 seviyesini takip ediyor olacağız. Gümüşte ise kırılan sıkışma sert satışlara neden oldu. 18.60 dolar desteğinde biraz olsun dinlenme isteğinde olan gümüşte baskı 18.00 dolara kadar devam edebilir.

GBPUSD
Pariteye Brexit görüşmelerinin ne zaman yapılacağına yönelik spekülasyonlar yön vermeye devam ediyor. Mevcut AB üyeleri görüşmelerin hemen başlaması gerektiği söyleminde bulunurken, İngiltere görüşmelerin 2017 yılının ortasında başlayacağını açıkladı. Ayrıca gün içerisinde ABD tarafından açıklanan yeni konut satışları verisinin beklentileri aşması paritede yükselişin önüne geçemedi. Teknik olarak tepki alımlarıyla birlikte üst üste ikinci gününde de değer kazanan paritede yükselişin devam etmesi durumunda 1,3250 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması oldukça önemli. 1,3250'nin üzerindeki fiyatlamalar yukarı yönlü hareketin 1,3330'lu seviyelere kadar devam etmesine neden olabilir. Olası geri çekilmelerde ise ilk destek 1,3120 seviyesinde bulunuyor. Bu desteğin aşılması durumunda 1,3060 test edilebilir. Ayrıca gün içerisinde ABD'den açıklanacak mevcut ev satışları verisi paritede hareketliliği artırabilir.

EURUSD
Geride kalan günde Avrupa'dan gelen PMI verileri ile başlangıç yaptık. Son dönemlerde bölge PMI'larında görülen yükseliş ivmesi korunmuşa benziyor. Bileşk PMI 53.3 , imalat PMI 51.8 , hizmet PMI ise 53.1 olarak açıklandı. Verilerdeki olumlu seyrin korunması bölge ekonomisindeki ekonomik canlılığın artacağının bir göstergesi niteliğinde algılanabilir. Paritede ise yeniden 1.1300 seeviyesinin üzerinde seyreden bir görünümü geride bıraktık. Hareketin 1.1350 testini yeniden gerçekleştirme isteği görülmeye devam ediliyor. Geri çekilmenin hız kazanabilmesi için 1.1280'nin altında kapanışlar görmemiz gerekiyor. Böylelikle ağırlaşabilecek baskı yeniden 1.1225 desteğine yaklaşabilir. Eğer yeni günde de 1.1300'ün üzerinde kalmaya devam edersek hareketlilikte 1.1350'nin aşılması büyük önem taşıyacak. Kırılma gerçekleşmezse yeniden 1.1300 - 1.1350 aralığında sıkışan bir seyir ile karşı karşıya kalabiliriz.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)