E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor---

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor
28 Temmuz 2016 - 08:38 borsagundem.com

Işık FX. FED sonrası emtia ve döviz piyasalarını yorumluyor

Temmuz ayı toplantısın beklendiği gibi sakin geçti. Faizleri sabit tutan FED, kararı 9'a karşı 1 oyla aldı. Esther George faiz artırımından yana oyunu kullandı. Yakın vadeli risklerin azaldığına dair açıklamalar yapan FED, iş gücü piyasasının Haziran toplantısından bu yana güçlendiği ve tüketim harcamalarının güçlü şekilde büyüdüğü ifade edildi. Ekonominin ılımlı şekilde büyüdüğünü ifade eden FED üyeleri, enflasyonun orta vadede %2 hedefine ulaşmasını bekliyor. Faiz oranları için ise kademeli artış beklentisi devam ediyor. Şimdi ise gözler Cuma günü açıklanacak büyüme rakamında olacak. Büyüme ve tüketim harcamalarının kuvvetli gelmesi bekleniyor. Ekonomik görünüm ile ilgili olumlu açıklamalar yapan FED sonrası gelecek güçlü veriler faiz artırım ihtimallerini artıracaktır.

Gün içinde açıklanana verilere baktığımızda, ABD'de bekleyen konut satış satışları %0.2 arttı ve sektördeki olumlu görüntüyü ortaya koydu. Avrupa tarafında hisse senedi piyasasında kar açıklamaları ile bir ayın zirvesi görüldü. Yurtiçinde ise Merkez Bankası yeni bir tedbir açıkladı. TCMB'nin yaptığı açıklamaya göre, bankaların TL işlemler karşılığında bulundurması gereken TL veya yabancı para cinsi teminatların oranlarında değişikliğe gidildi. Söz konusu düzenleme ile yaklaşık 6 milyar TL tutarında teminatın serbest hale gelmesi bekleniyor.

EURUSD
Geçtiğimiz gece açıklanan FOMC toplantı metninde istihdam piyasaları ve ekonomik aktiviteye yönelik yapılan açıklamalar olumlu bir görünüme sahipti. Özellikle Haziran ayı verilerinde olumlu bir görünüme sahip olan ABD ekonomisi yapılan iyimser yorumları hak etmişe benziyor. Teknik olarak bakıldığında dün sert yükseliş gerçekleştiren paritede 1,1080 direnci önemli. Direncin üzerinde kalınması halinde 1,1110-1,1140 seviyeleri test edilebilir. Hareketin devamında da 1,1200 günün kuvvetli direnç noktası olabilir. Geri çekilmelerde aşağı yönlü hareket ise 1,1050 desteğinin kırılması durumunda hız kazanabilir. Bu noktada 1,1020-1,0980-1,0950 seviyeleri görülebiilir. Genel anlamıyla piyasaları faiz artırımı beklentisi içerisine sokmayan Fed ümitleri Eylül ayına bıraktığı yorumunu yapabiliriz.

USDTRY
Yurt içinde dünde operasyonlar devam etti. Kurda ise 3.05'in altında kapanışlar devam ediyor. 3.0090 ise kuvvetli destek konumunda. Düşüşün devamında 2.99-3.00 bölgesi hala hedef olabilir. Yeniden 3.05'in üzerinde ise 3.07 seviyesini görebiliriz. Endeks tarafında ise 75 bin seviyesine geldik. Kalıcı yükseliş için 77 bin 500 bölgesinin geçilmesi gerekiyor. Aşağıda ise 73 bin 500 ve 70 bin bölgesi önemli destekler. Bugün ABD'de işsizlik başvuruları açıklanacak. Yurt içinde ise yabancı turist girişi açıklanacak. Haftanın FED sonrasında en önemli olan verisi ise ABD büyüme olacak. Cuma günü açıklanacak veride beklentiler oldukça kuvvetli. FED'in ekonomiye ilişkin olumlu açıklamaları sonrasında göreceğimiz güçlü büyüme doların değer kazanmasını sağlayabilir.

GBPUSD
İki günlük kararsız seyir sonrasında parite dün yönünü yukarıya çevirdi. Sabah saatlerinnde İngiltere'den gelen büyüme rakamlarının beklentileri aşarak yüzde 0,6 göstermesi paritenin güne yükseliş ile başlangıç yapmasını sağlarken akşam saatlerinde FED'in faiz kararında bir sürpriz yapmayarak faizleri sabit tutması ve beklenti doğrultusunda söylemlerde bulunması yükselişin devam etmesinde etkili oldu. Teknik olarak ise dip seviye olan 1,2796'dan başladığı yükselişine devam eden paritede yukarı yönlü hareket İngiltere tarafından verilerin iyi gelmeye devam etmesi durumunda hız kazanabilir. 1,3270 direncinin aşılması durumunda hareketin 1,3350'ye kadar devam ettiğini görebiliriz. Olası geri çekilmelerde ise 1,3100 ilk destek seviyesi olurken aşılması durumunda 1,3070 ve 1,3000 seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarındaki düşüş beşinci gününde de devam etti. 2016 yılı başından bu yana sürdürülen yükseliş trendinin kırılması, petrol fiyatlarında sert satışları beraberinde getiriyor. Dün ABD tarafından açıklanan haftalık ham petrol stoklarında dokuz hafta sonnra ilk defa artış kaydedildi. Piyasa beklentilerinin 2.257 milyon varil azalması yönünde olan stoklar, 1.671 milyon varil artış gösterdi. Veri sonrası 44 doların altına gerileyen Brent petrolde, yeni gün için bu seviyenin altında kalınması satış hareketinin devamı açısından önemli olacaktır. 43.70-43.30-43.00 seviyeleri aşağı yönlü harekette takip edilebilecek önemli destek seviyeleri. Yükseliş hareketinin tekrar başlayabilmesi için ise 45 doların üzerinde kalınması gerekiyor.

ALTIN
Geride kalan günde altın fiyatlamalarında yükseliş hareketine şahit olmuştuk. Son günlerde sıkışan hareketlilik yönünü yukarıya çevirerek 1340 dolar seviyelerini test etti. Tamamiyle şahin bir Fed ile karşılaşmamız ise altındaki yükselişi bir nebze daha destekleyebilir. 1340 doların eğer üzerinde kalabilirsek yükselişin hedefi 1352 dolar olarak belirlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1330 ve 1325 Dolar seviyeleri bizler için önemli olacak. Belirtilen seviyeler aşağı yönlü geçilmedikçe değerli metaldeki yükselliş isteği gündemde kalabilir. Bugün ise ABD tarafından açıklanacak İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları ABD istihdam piyasasındaki iyileşmenin devam edip etmeyeceğinin sinyalini verebileceği için değerli metalde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Gümüşte ise dün yaşanan yükseliş ile birlikte 20,00 seviyesinin üzerinde fiyatlama devam ediyor. Bu yükseliş hareketinin devamında sırasıyla 20,50 ve 21,00 dirençleri test edilebilir. Geri çekilmelerde ise 19,90 ve 19,30 destekleri önemli.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.

Borsa'da olumlu açılışı bekleniyor

 

Borsa'da FED kararının yansımaları etkili olacak

 

Dolar kazançlarını sildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)