E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor---

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor
27 Temmuz 2016 - 08:47 borsagundem.com

Işık FX'in emtia ve döviz yorumları

Haziran ayında gerek baz etkisinin sona ermesi gerekse gıda fiyatlarındaki yükseliş ,tüketici enflasyonun artmasına neden olmuştu. Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, enflasyonun gıda kaynaklı olarak yükselmeye devam edeceğinin belirtirken, tütün fiyatlarının artmasıyla birlikte Temmuz ayında belirgin bir yükseliş görüleceğini ifade etti. Yapılan açıklamalar kısa vade için olumsuz olsa da yüzde 5 hedefinin devam etmesi orta ve uzun vadede herşeyin yolunda olduğunu gösteriyor. Son dönemde kurda görülen yükseliş ile birlikte enflasyonun %8'in üzerinde kalabileceğini düşünüyoruz. Enflasyon düşüşü destekleyen tek gelişme ise turizm sektöründeki negatif görüntü. Darbe girişiminin etkisi büyümeyi de olumsuz etkileyecektir. Döviz açığı olan şirketlerin kur farkı giderleri kaydedecek ve maliyetlerin artması ile enflasyon yeniden yükselecek. Ayrıca şirketler yatırımlarında frene basacaklar. Bu büyümenin 2. ve 3. çeyrekte düşmesine neden olabilir.

ABD'de ise konut piyasasındaki ivme güçlenmeye devam ediyor. Konut satışları Haziran'da %3.5 artışla ile Şubat 2008'den bu yana en büyük artışı kaydetti ve 592 bin adet oldu. Bugün ise gözler FED faiz kararında olacak. FED Funds Futures Eylül ayında faiz artırım olasılığını %18, Aralık ayında ise %42 olarak öngörüyor. Bu bize faiz artırımı beklentilerinin "Brexit" öncesi seviyelere yükseldiği gösteriyor. 26-27 Temmuz toplantısı sonrası faizleri sabit tutacağını düşündüğümüz Amerika Merkez Bankası, ekonominin ilk çeyreğe göre güçlendiğini ifade edebilir.

USDTRY
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı ile yaptığı görüşme sonucunda Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali projelerini gerçekleştirme konusunda siyasi kararların alındığını açıkladı. Gün içinde kurda 3.0200'da destek oluştu.Endeks ise 75 bin seviyesine dayandı. Kurda 3.04- 3.05 bölgesinin altında kapanışlara devam edersek 2.99-3.00 bölgesini görebiliriz. Endekste ise 75 bin bölgesinden gelen satışlar ile 73 bin 500 bölgesine geri geldik. Bugün FED'den gelecek açıklamalar önemli olacak. Şahin açıklamalar gelmesi durumunda kurda yükseliş hızlanabilir. 3.0950-3.10 bölgesinde oluşan yeni zirvenin geçilmesi ile önce 3.1250 sonrasında ise 3.15 görülebilir.Gram altında 125'e geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. 130 TL'nin üzerinde 132.95 ve 135 TL seviyeleri görülebilir.

EURUSD
Haftanın başlangıcından itibaren sakin seyreden paritede karar gününe geldik. FOMC toplantısı sonuçlarını takip edeceğimiz günde hareketlilik yavaş yavaş artmaya başlayabilir. Son günlerde kısa bir bant aralığında seyreden parite içinse çıkacak karar son derece önemli olacak. Piyasalarda faiz artırımı beklentisi yok denecek kadar az. Açıklanacak metinde ise üyelerin önümüzdeki dönem politikalarına dair ipuçları yakalamaya çalışacağız. Küresel ekonomilerdeki görünüm ve ABD ekonomisinin iç dinamiklerinin nasıl değerlendirildiği piyasaların dikkatinde olmaya devam edecek. Teknik olarak kısa vadeli yükseliş hareketi yakalayan paritede 1.1050 ve 1.10080 kuvvetli dirençlerimiz olarak gözüküyor. Eğer satış baskısı yeniden gündeme gelecek olursa 1.0960 desteği bizler için kritik kalmaya devam edecek. Hareket devam ederse 1.0920 ile 1.0900 aralığı yeni dönüşlere sahne olabilir. Brexit'in ardından sert düşüşün bu seviyelerden geldiğini unutmamamız gerekiyor.

GBPUSD
Parite bu haftaki kararsız seyrini ikinci güne de taşımış durumda. Dün yaşanan yatay seyir sonrasında bugün parite için oldukça hareketli olabilir. İlk olarak öğleden önce İngiltere'den gelecek olan büyüme rakamları oldukça önemli olacak. Yüzde 0,4'lük büyüme beklentisinden bir sapma yaşanması durumunda paritede yön bulma arayışı hız kazanabilir. Ayrıca öğleden sonra ABD'den açıklanacak dayanıklı mal siparişleri ve akşam saatlerinde gelecek olan FED faiz kararı oldukça önemli olacak. Teknik olarak ise ayın ortasından itibaren başlayan geri çekilmenin devam etmesi durumunda 1,3050'nin altında kalıcılık sağlanması oldukça önemli. Bu seviyenin aşılması geri çekilmenin bir sonrakki destek seviyesi olan 1,2850'ye kadar devam etmesine neden olabilir. Toparlanmalarda ise 1,3200 ve 1,3280 dirençleri takip edilebilir.

ALTIN
İki gün üst üste değer kaybeden değerli metal, dün gerçekleşen tepki alımlarıyla birlikte yükseldi. Son zamanlarda açıklanan şirket karlarının genel anlamda beklentilerin üzerinde olması yatırımcıların risk alma iştahının artmasına neden olurken, güvenli liman özelliğindeki varlıklara olan talebin düşmesine neden oluyor. Bu talep azalması altını negatif yönde etkiliyor. Veri akışı açısından baktığımızda bu akşam FED'in alacağı faiz kararı oldukça önemli olacak. FED'in faizlerde herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor. Ancak son zamanlarda ABD'den gelen veri akışının olumlu olması, faiz kararından sonra yapılacak açıklamanın önemini daha da artırıyor ve bu durum Eylül ayı için faiz artırım ihtimalinin gündeme gelmesine neden olabilir. Böylelikle doların güçlendiğini ve altında değer kayıplarının devam ettiğini görebiliriz. Teknik olarak ise ddün yaşanan yükseliş hareketinin devam etmesi durumunda 1325 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması önemli, bu seviyenin aşılması 1334 seviyesinin test edilmesine neden olabilir. Geri çekilmelerde ise 1312 ve 1305 destekleri takip edilebilir. Gümüşte ise dün yaşanan toparlanmanın devamında 20,00 ve 20,50 direnç seviyesi olurken, geri çekilmelerde 19,40 ve 19,00 destekleri önemli.

BRENT
2016 yılı başından bu yana takip edilen yükseliş trendi kırıldıktan sonra bir süre yatay bir seyir izleyen petrol fiyatlarında geri çekilme hareketi hızını artırarak devam ediyor. Bugün ise tüm piyasalarda olduğu gibi petrol piyasalarında da hareketli bir gün geçireceğiz. ABD tarafında haftalık ham petrol stokları takip edilecek. Stoklar 9 haftadır azalış kaydediyor. Bu hafta da 2.45 milyon varillik azalış beklentisi var. Stok verisi sonrası gözler, Temmuz ayı FOMC toplantısında olacak. Bu toplantıda da Fed'den herhangi bir aksiyon beklenmiyor fakat karar sonrası yapılacak açıklamaların dolardaki hareeketliliği artırması durumunda petrol fiyatlarında da volatilite yükselebilir. Teknik olarak ise 44 dolar seviyesi takip edeceğimiz ilk destek seviyesi. Buranın altında 43.60 ve 43.30 seviyeleri gündeme gelebilir. Yükseliş hareketinin başlayabilmesi için ise 45 doların aşılması gerekiyor. Hareketin devamında 45.30 ve 45.75 seviyeleri görülebilir.
 

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.

Altında gözler FED toplantısında

 

Borsa'da dolar ve bilançolar takip edilmeli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)