E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor---

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor
20 Temmuz 2016 - 08:44 borsagundem.com

Işık FX; emtia,döviz ve piyasalarda neler beklendiğini yorumladı

Yurtiçinde tansiyon yükselmeye devam ediyor. Merkez Bankası'nın 25 baz puanlık indirimi ile kırılganlığını artıran TL, yurtiçinde düzenlenen operasyonlarla birlikte zayıflamaya devam ediyor. Gündemin oldukça yoğun olduğunu görmekteyiz. Kamu kurumlarında işten çıkarmalar ve açığa alınmalar devam ediyor. Bu durumun etkileri başta içeride gerginliği artırırken, kurun yukarı yönlü hareketini devam ettiriyor. Borsa da negatif seyirden nasibini aldı. Gün içerisinde 78400 seviyelerini gören borsa hızlı bir satışla birlikte 76 binlere yeniden döndü. Gösterge faiz yüzde 9'lara ulaşmak üzere. Önemli bir risk göstergesi olarak görülen CDS'ler Cuma gününden itibaren yüzde 16 kadar bir yükseliş gösterdi.

TCMB faiz indirimlerine devam ediyor. Merkez bankası piyasa beklentilerine paralel olarak üst bandı törpüleyerek Mart ayından itibaren 200 baz puan indirim yaptı ve böylelikle sadeleştirme adımlarına devam etti. TCMB'nin açıklamalarına baktığımızda ise, 25 baz puan indirimin sadeleşme yönündeki adımlarında ''temkinli'' bir duruş olduğu yer alıyor. Ancak indirimlerin de devamının enflasyon görünümüne bağlı olarak gerçekleştirilebileceği mesajını da elden bırakılmıyor. Önümüzde Ağustos toplantısında finansal istikrarı yeniden gözden geçirecek TCMB'nin çekirdek enflasyondaki seyre göre yeni bir planlama içerisinde olmaya devam edeceği görülüyor. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 8.18'lere kadar çeken TCMB'nin bu adımlarla AOFM'yi yüzde 8 seviyelerine kadar düşürüleceğine yönelik beklentiler artıyor.

İngiltere'de enflasyon verileri beklentilerden iyi gelmesine rağmen Sterlin tarafında satışlar görüldü. Bugün de öne çıkan datalar arasında İngiltere'de ücretler ve işsizlik oranı verisi takip edilecek. Orta vadede endişelerin devam ettiği İngiltere ekonomisi için yakın dönemdeki verilerin anlık fiyatlamalarda etkili olacağını söyleyebiliriz. ABD'de konut başlangıçları karışık seyrini devam ettiriyor. Geçtiğimiz dönemde yüzde 1.7 gerileme gösteren veri bu dönm yüzde 4.8 oranıında artış gösterdi.

EURUSD
Haftaya fiyatlama açısından sakin bir başlangıç yaptığımız açık. Geride kalan günde ABD cephesinden açıklanan inşaat sektörüne ait verilerde olumlu seyir göz çarptı. Haziran ayında yüzde 4.8'lik artış ile beklentilerden daha iyi bir performans sergileyen konut başlangıçları dikkat çekiciydi. Paritede ise 1.1100 seviyesinin altında ağırlaşan baskı 1.1000 desteğine yakın seyrine devam ediyor. Kısa vadede yakalanılan yükseliş trendinin kırılmasıyla birlikte hızlanan düşüş 1.1000 engeline takıldı. Bu desteğin de kırılması halinde 1.0960 seviyesi düşüşe destek olabilecek güce sahip gözüküyor. Yükseliş hareketinin yeniden fiyatlamalara hakim konuma gelmesi halinde ise 1.1050 seviyesine dikkat etmemiz gerekecek. Eğer hareketlilik bu seviyenin üzerinde kalmayı başarırsa 1.1100 seviyesinin yeniden test edilmesi şaşırtıcı olmayacak. Hareketin devamında ise 1.1150 ile 1.1180 önemli dirençler konumunda.

USDTRY
Pazar günü likidite önlemleri alan Merkez Bankası, bizim bekklentimize paralel olarak üst bantta 25 baz puan indirim daha yaptı. Haziran ayında biten baz etkisi sonrası yılın 2. yarısında enflasyondaki yükseliş beklentimize paralel olarak, içerideki gelişmeleri de düşündüğümüzde, Merkez Bankası'nın adımlarına temkinli olarak devam edeceğini düşünüyoruz. İçerideki operasyonlar devam ederken 5 Ağustos'ta Moody's not değerlendirmesi önemli olacak. Moody's darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirmek için izlemeye aldığını açıklamıştı. Karar sonrası 2.97-2.98 bölgesinde devam eden hareket MEB tarafıdan gerçekleştirilen açığa almalar ile yeniden 3 TL'nin üzerine çıktı. 3.0250 ve 3 desteklerinin üzerinde yükseliş devam edebilir. Endekste ise yeniden 75 bin seviyesi görülebilir.

GBPUSD
Paritede dün veri akışı açısından önemli bir günü geride bıraktık. İlk olarak İngiltere tarafından açıklanan enflasyon rakamlarını takip ettik. Enflasyon rakamlarının beklentilerden iyi gelmesiyle paritede hafif bir toparlanma gelse de, bu toparlanma yükkselişin ivme kazanması için yeterli olmadı. Öğleden sonra ise ABD tarafından açıklanan İnşaat izinleri ve konut başlangıçları verilerinin beklentileri aşması parite üzerindeki satış baskısının artmasına neden olarak günü satıcılı bir şekilde kapatmasında etkili oldu. Teknik olarak ise satış baskısının devam etmesi durumunda ilk destek 1,3000 seviyesinde bulunuyor, bu seviyenin kırılması durumunda geri çekilmenin bir sonraki durağı 1,2850 desteği olabilir. Gelebilecek toparlanmalarda ise 1,3150 ilk direnç seviyesi olurken bir sonraki direnç 1,3240 seviyesinde bulunuyor. Bugün ise İngiltere'den açıklanacak ortalama gelir endeksi ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları paritede hareketliliğin artmasına neden olabilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarının piyasadaki yön arayışı geride bıraktığımız günde de devam etti. Brent petrolün 46.00-48.00, ham petrolün ise 44.50-46.50 bandında hareketine devam ettiğini görüyoruz. Bugün takip edeceğimiz en önemli gelişme ABD ham petrol stokları olaacak. 8 haftadır azalış gösteren stoklarda beklentiler bu hafta, 2.10 milyon varil azalması yönünde. Beklentilerin altında bir azalış petrol fiyatlarında sınırlı bir geri çekilmeye sebep olacakken, beklentileri karşılayan veya beklentilerin üzerinde bir azalış kaydedilen stok verisi, petrol fiyatlarında bir miktar toparlanmaya sebebiyet verebilir. Teknik olarak ise Brent petrolde yükselişin tekrar başlayabilmesi için 48 doların üzerine muhakkak çıkılması gerekiyor. Bu seviyeyi aşamayan yükselişler, 47.50-47.00 seviyelerine doğru geri çekilme hareketi başlatabilir. Takip edilmesi gereken önemli destek bölgesi ise 46.25-46.00 aralığı olacak. 100 ve 200 günlük hareketli ortalamaların da bulunduğu bu aralık, yeni toparlanma hareketlerini başlatabilir.

ALTIN
Altın fiyatları dar bant arasında sıkışmaya devam ediyor. Her ne kadar ara ara yükseliş eğilimde olsa da kısa vadede 1335 direncinden dönüşler gerçekleşiyor. Dolar endeksinin güçlü seyri ise, zayıflayan Euro ve Sterlin sonrasında artarkken altın fiyatları baskı altında kalabiliyor. 10 yıllıklar yüzde 1.55 seviyesinden destek bulmaya çalışıyor. Ancak tahvil getirilerinde de pozitif bir seyrin yakalandığını söylemek henüz doğru değil. Bu doğrultuda Altın kanadında ara ara yükselişler olsa da fiyatlarda sıkışmanın devam ettiğini yatay bandın korunması halinde 1335 altında baskının yakında vadede 1327-1323-1320 desteklerini gündeme getirebileceğini söyleyebiliriz. 1320 kuvvetli destek konumunda. Kırılmalar halinde 1312-1308 seviyelerine dönüş gerçekleşebilir. Dirençlerimiz 1335-1342-1350 seviyeleridir.

Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.

Altında yatay seyir sürüyor

 

Borsa'da açıklanacak kararlar bekleniyor

 

İhracatçıdan 150 bin müşteriye mektup

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)