E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor---

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor
27 Haziran 2016 - 08:54 borsagundem.com

Işık FX; Brexit'in fiyatlamasının devam edeceği haftada piyasada volatilitenin yine yüksek olacağını belirtti

Geçtiğimiz haftaya damgasını vuran Brexit'in fiyatlamasının devam edeceği haftanın ilk gününde piyasada volatilite yine yüksek olacak. Net bir farkla çıkalım kararı çıkan referandum sonrası İngiltere Başbakanı Cameron istifa etti. Sürecin başında Ekim ayında yeni seçilecek başbakan olacak. Sonraki süreç hem İngiltere hemde Avrupa için sancılı geçecek. Parlamentonun onaylaması sonrası ise AB ile ilişkilerin kesilmesi için ise iki yıllık bir zaman var. Norveç modelinde olduğu gibi Avrupa Ekonomik Bölgesi'nde kalıp ve AB piyasasına erişimini devam edecek yoksa ticari imtiyazları belirleyerek yeni anlaşma yoluna mı gidecek. Bu süreç uzun yıllar alabilir. Diğer bir seçenek ise Dünya Ticaret Örgütü kuralları ile hareket etmek ve karmaşık bir anlaşma sürecinden kurtulmak.
Brexit ile birlikte ekonomiden çok siyasi gelişmeler konuşulmaya devam edecek gibi. İspanya'da dün yapılan seçimlerde Halk Partisi 135 vekil elde ederek birinci çıktı. Sol görüşlü Podemos'un yarışta varlığını hissettirmesi ise akıllara farklı senaryolar getiriyor. Podemos, Fransa ve Almanya gibi güçlü ülkelerin İspanya ve Yunanistan üzerinde egemenlik kurmasına son derece karşı. İtalya, Hollanda ve Fransa'da aşırı sağcı ulusal cephenin de AB'den çıkma istekleri artıyor. İskoçya ise Avrupa'da kalmak istiyor. Orada bir referandum kesin gibi. İskoçya'daki referandum 2014 yılından farklı olacak. İskoçya gibi Galler'de Birleşik Krallık'tan ayrılmak isteyebilir. Brexit'in gerçekleşmesi ile birlikte İngiltere'de referandumun tekrarlanması için yeniden bir kampanya başlatıldı. İnternet üzerinden dilekçelerin 3 milyon katılımcıya ulaşmasıyla İngiltere için son bir hamle yolu daha gözükebilir.

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 27.06.2016


EURUSD
İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecinin resmen başlamasıyla birlikte gözlerin diğer Avrupa ülkelerine çevrilmesi ve domino etkisi korkusunun hızla artması euro'nun değer kaybetmesine yol açıyor. İspanya'da yapılan seçimler sonrası AB karşıtı olarak bilinen Podemos zoru başarak seçimden ikinci parti olarak çıktı. Bu gellişme sonrası ilerleyen günlerde İspanya'nın da AB'den çıkma isteği gündeme gelebilir. Paritede 1.1180'nin altında satış baskısı devam edebilir. 1.1030 ve 1.0980 önemli destekler. Satışların hızlanmasıyla 1.0900 seviyesi görülebilir. Bu dönemde paritede yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Hafta boyunca ekonomiden çok siyasi gündemi takip etmeye devam edeceğiz.

USDTRY
Brexit'in Türkiye'ye olan etkisi ise şuanda sadece küresel risk ile sınırlı. Ancak Türkiye'nin 16 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle Almanya'dan sonraki en büyük ikinci ihracat pazarı İngiltere. İngiltere'den yapılan ithalat ise 5,5 milyar dolar civarında. Dolayısıyla İngiltere, Türkiye'nin büyük ekonomiler içerisinde dış ticaret fazlası verdiği ender ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Kur tarafında ise 2.88-2.90 bölgesinin altında kapanış görmediğimiz sürece yeniden yükseliş başlayabilir. Ancak devamı için 2.9630 seviyesinin üzerinde kapanış görmeliyiz. Hisse senedi piyasasında isee Cuma günü ciddi satışlar görüyoruz. Devam etmesi durumunda endekste 73 bin 500 ile hedef olacak. 78 bin geçilmediği sürece yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Günün önemli şirket haberleri - 27.06.2016

GBPUSD
İngiltere'de referandum tamamlandı ve halk oyunu AB üyeliğinden çıkalım yönünde kullandı. Kararın etkileri bundan sonraki süreçte önemli bir belirsizlik yaratırken, Sterlin haftayı oldukça büyük bir kayıpla kapattı. Son yılların en zayıf performansını gösteren Sterlin'in kaderi yüksek ihtimal BoE'nin yapacağı müdahalelere bağlı olacak ancak görüntü itibariyle üzerinde baskıyı atabilmesi bir süre zor görünüyor. Brexit'in etkileri hafta içerisinde kendini göstermeye de devam edecektir. Ayrıca referandumun yeniden yapılmasına dair istekler de görülmeye başlandı. Başbakan Cameron istifasını hafta içerisinde sundu. İngiltere ekonomisini bu süreçte oldukça büyük sıkıntılar bekleyecek gibi duruyor. Bu nedenle bir süre daha baskı görmesini normal karşılamayız. Gün itibariyle ise, iki taraftan önemli bir veri akıışı takip etmeyeceğiz ancak gözler merkez bankaları ve yetkililerin açıklamalarında olmaya devam edecek. Haftaya gapli bir açılış yapan Sterlin'de geri çekilmelerde 1.3340-1.3300 ve 1.3230 seviyelerini takip edeceğiz.Yukarı yönlü hareketlerde 1.3500 üzerinde 1.3550 görülebilir.

BRENT PETROL
Haftaya 49.43 seviyesinden başlangıç yapan Brent petrol, referandum yapıldığı güne kadar dolar endeksindeki gerileme ile 51 dolar seviyesinin üzerinde seyrediyordu. Fakat piyasalar için sürpriz, bahis siteleri için ise zayıf olan ihtimalin gerçekleşmesi sonrası Brent petrolde düşüşlerin hızlandığını gördük. Haftanın son işlem günündeki hafif alıcılı seyir ile kapanış 48.43 seviyesinden gerçekleşti. Hafta sonu ise dünyanın önemli petrol ve doğal gaz üreticisi Crescent Petroleum'dan petrol fiyat tahmini açıklandı. Yapılan açıklamada, arz ve talep dengesinde sıkılaşma görüldüğünü ve bunun yıl içerisinde de devam ederek, varil fiyatını 60 doların üzerine çıkarabileceği ifade edildi. Hem yapılan açıklamaalardan hem de fiyatların mevcut seyrinden, sene başında piyasalarda var olan olumsuz havanın dağıldığını, artık daha istikrarlı fiyat hareketleri gördüğümüzü söyleyebiliriz. Teknik olarak ise yeni haftada yükselişlerin hacmini artırabilmesi için 49 doların üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Bu seviyenin üzerinde 49.30-49.60-50.00 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 48.00 desteği kırılırsa 47.50 ve 47.00 seviyeleri tekrardan gündeme gelebilir.

ALTIN
Altın fiyatlarında Brexit kararı sonrası yeni bir zirve yaparak 1357 seviyesini gördü ve haftayı yeni bir rekorla kapattı. Bu seviyeden gelen realizasyonlar 1300 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece alım fırsatları yarattı. Bakalım bu hafta içerisinde altında yeni zirve arayışları takip edebilecek miyiz ? Yatırımcıların adeta sığınılacak limanı konumuna gelen altının, şu anki belirsizlik senaryoları içerisinde yukarıda kalma isteği devam edecektir diye düşünüyoruz. Ayrıca haftasonu gerçekleşen İspanya seçimmlerinin sonucu da AB'nin kaderi açısından etkili olacaktır. Riskler eğer artarsa Altında yeni zirveler görmemiz olası duruyor. Hazır Brexit ile FED'in faiz artırımında uzaklaşacağı algısı da şekillenmeye başlamışken. Teknik olarak 1320-1310 seviyeleri destek olarak izlenebilir. Yukarı yönlü fiyatlamalarda 1332-1342 seviyeleri takip edilebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.

Borsa İstanbul'da satıcılı açılış bekleniyor

 

Borsa ve euro için tehlike çanları çalıyor

 

Avrupa borsalarının keskin düşüşle açılması bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)