E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriElektronik cihaz sınırlaması Türk havacılık şirketlerinde yolcu ve gelir kaybı yaratabilir---

Elektronik cihaz sınırlaması Türk havacılık şirketlerinde yolcu ve gelir kaybı yaratabilir

Elektronik cihaz sınırlaması Türk havacılık şirketlerinde yolcu ve gelir kaybı yaratabilir
22 Mart 2017 - 16:20 borsagundem.com

ABD ve İngiltere'nin elektronik cihaz sınırlaması Türk havacılık şirketlerinde yolcu ve gelir kaybı yaratabilir; 3. havaalanının cazibesi azalabilir

ABD ve İngiltere, Türkiye'den bu ülkelere yapılacak uçuşlarda yolcuların kabinde elektronik cihaz taşımasına güvenlik gerekçesiyle sınırlama getirirken; İstanbul'un transit uçuş merkezi olarak cazibesini azaltabilecek bu adım, kalıcı hale gelirse İstanbul'u bölgesel bir merkez olarak konumlandırmayı amaçlayan üçüncü havaalanı projesinin etkinliğini de sınırlayabilir.

Özellikle transfer yolcu kayıplarına neden olabilecek bu karar, THY'nin küresel rakiplerine karşı pazar payı kaptırması riskini beraberinde getirirken; THY'nin yanı sıra karadan etkilenecek Pegasus ve TAV'ın gelirlerinde de aşağı yönlü etki yaratabilir. Analistler, kararın ne kadar süre uygulanacağına yönelik belirsizlik ve uygulamanın etkilerinin tam olarak ölçülememesi nedeniyle havacılık hisseleri ile ilgili değerlemelerde henüz bir değişikliğe gidilmeyeceğini belirtse de, yolcu sayısının düşeceği beklentisinin baskıladığı havacılık hisselerindeki negatif ayrışma dikkat çekiyor.

İngiltere de, kamu güvenliği gerekçesiyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu altı ülkeden yapılan uçuşlarda kabin içine alınan elektronik cihazlara sınırlama getirdi. İngiltere'nin kararı, THY, Pegasus ve AtlasGlobal'i etkiliyor. Söz konusu gelişmenin Türk havacılık şirketlerinin yanı sıra, makro açıdan bakıldığında İstanbul'un bölgesel bir transit uçuş merkezi olarak konumlandırılması stratejisini olumsuz etkileyebileceğini belirten İş Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Esra Şirinel, uygulamanın üçüncü havalimanının Avrupa'daki diğer havalimanlarına karşı rekabet şansını azaltabileceğine işaret etti. Şirinel, "Üçüncü havalimanının en büyük amacı İstanbul'u bir hub olarak kullanmaktı. Ancak bu ve bunun gibi güvenlik önlemleri kalıcı olursa İstanbul'un transit uçuş merkezi cazibesini azaltabilir. Uygulamanın süresi uzayıp kalıcı hale gelirse üçüncü havalimanına yönelik beklentiler olumsuz etkilenebilir" diye konuştu. İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının yaklaşık 90 milyon yolcu kapasiteli birinci etabının 2018 yılı başlarında faaliyete geçmesinin hedeflendiği açıklanmıştı.

Deniz Yatırım Analisti Selim Kunter de, "ABD ve İngiltere'nin aldığı kararlar, bu bölgeye bakışı da olumsuz etkileyecek. İstanbul'a üçüncü havalimanı projesinde uzun vadeli hedef, buranın bir hub olmasını sağlamaktı. Ancak bu, İstanbul ve Dubai'nin bölgede bir hub olma özelliğini kıracak bir gelişme" dedi. THY KÜRESEL RAKİPLERE KARŞI PAZAR KAYBI YAŞAYABİLİR Kunter, özellikle Ortadoğu'dan İstanbul aktarmalı uçan yolcuların diğer ülke havayollarına kayabileceğine işaret ederek, "Örneğin Tel Aviv gibi şehirlerden ABD'ye uçacak yolcular Türkiye aktarmalı olarak uçmak yerine Lufthansa gibi havayolları ile Frankfurt aktarmalı uçmak isteyebilirler" dedi.

İş Yatırım'dan Şirinel,havacılık şirketlerinin gelirlerinde düşüş yaşanabilirve gelişmelerin Türk havacılık şirketlerinde gelir kaybına yol açabileceğini söyleyen "Karar kalıcı olursa THY'de özellikle transfer yolcular tarafında olumsuz etki bekleniyor.Ayrıca yüksek bir sezon olan yaz dönemine giriyor olmamız da önemli" dedi ve ekledi: "Karar ayrıca yolcularda psikolojik bir etkiye de neden olabilir. İstanbul'da güvenlik sorunu olduğunu düşünüp, bu noktayı kullanmak istemeyebilirler." Yaşanabilecek olası yolcu kaybının maliyetinin ise net olarak hesaplanamadığını belirten Şirinel, "Matematiksel olarak hesaplamak çok zor. Çünkü THY gelir dağılımını ülke bazlı olarak değil kıta bazlı açıklıyor" dedi. THY'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, şirketin bölgesel gelir dağılımında kıta Amerikası'nın payı yüzde 14 seviyesinde bulunuyor. Söz konusu bölge şirketin satış noktası bazında gelir dağılımında ise yüzde dokuz pay sahibi. Pegasus yetkililerinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, İngiltere uçuşlarının Pegasus'un 2016 yolcu sayısındaki payı ise yüzde 2-3 civarında bulunuyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 807,50
En Yüksek: 811,00
En Düşük: 793,00
Değişim 2,02 %
FK: 3,95
PD / DD: 1,51
İşlem Hacmi 552.456.829
Toplam Adet: 688.555
Ağırlıklı Ort.: 802,21
Son Değer: 292,25
En Yüksek: 292,50
En Düşük: 283,50
Değişim 3,36 %
FK: 5,14
PD / DD: 1,17
İşlem Hacmi 4.509.641.598
Toplam Adet: 15.673.854
Ağırlıklı Ort.: 287,67
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)