E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEkonomiye aşk da yetmedi---

Ekonomiye aşk da yetmedi

Ekonomiye aşk da yetmedi
15 Şubat 2014 - 03:47 borsagundem.com

Kredi kartlarına getirilen sınırlamanın etkisiyle Sevgililer Günü satışları geçen yılın çok gerisinde kalacak

1 Şubat'tan itibaren yürürlüğe giren cep telefonu ve altın satışlarında kredi kartına taksit yasağı, Sevgililer Günü satışlarını nasıl etkiledi? Demet Cengiz'in Hürriyet'teki haberi bu soruyu yanıtlıyor. İşte o haber:

Sevgililer Günü, tüm yıl içinde en çok satış yapılan özel günlerin başında geliyor. 14 Şubat’ta tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de kutlanan Sevgililer Günü, pırlanta ve akıllı telefon gibi ‘pahada ağır’ hediyelerin en çok satıldığı günlerden biri. Artan çikolata ve çiçek satışları da çabası. Türkiye’de her yıl yükselişini sürdüren harcamalar, bu yıl tüketicinin ‘bekleme’ moduna geçmesi nedeniyle istenen düzeyde gerçekleşmedi. Kredi kartlarına getirilen düzenleme de harcamaların düşmesinde etkili oldu. Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Vahap Küçük, altın-pırlanta ve cep telefonu satışlarında sıkıntı olduğunu söyledi. Küçük, “Taksit kalkmadan önce gece yarılarına kadar cep telefonu satıldığını biliyoruz. Durgunluk, tüketici alımını yaptığı için olabilir. Ama kuyumda sıkıntı var. Moda perakendesinde satışlarda yüzde 10 civarı artış gerçekleşti” diye konuştu.

GEÇEN YIL YÜZDE 20 ARTMIŞTI

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre 14 Şubat 2013’te 8.5 milyon adet işlem gerçekleşti ve bunun hacmi 1.2 milyar lirayı buldu. İşlem başına ortalama tutar ise 139 TL olurken, 2012’ye kıyasla yüzde 20 daha fazla işlem yapılmıştı. Altın ve mücevher en çok harcama yapılan grup olarak dikkat çekmişti. Açıklanmayan 14 Şubat 2014 kredi kartı verilerinin de nakit harcamaların da, 2013’ün gerisinde kalacağı öngörülüyor.

ROMANTİK MUMLAR EVDE YANDI

Turizm, Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYID) Yönetim Kurulu Üyesi Barış Tansever, “İnsanlarda tasarruf eğilimi başladı. Bu yıl Sevgililer Günü için dana az sayıda insan dışarı yemeğe çıktı. Ancak sahibi olduğum Sunset gibi yerlere ise kapasitenin 3-4 katı talep geldi. İnsanlar tasarruf ediyor ama dışarı çıkacaksa emin olduğu mekânı tercih ediyor” dedi.

KUYUMDA BÜYÜK KAYIP

Atasay Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer, sektörde yüzde 30 kayıptan söz edildiğini belirterek şunları söyledi: “Toplam 12 aylık satışımızın yüzde 25’i bu bir haftalık süreçte gerçekleşiyor. Kredi kartına sıfır taksit nedeniyle bunun yüzde 30’unu kaybetmek çok büyük bir kayıp.” Altınbaş Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş ise Türkiye’de altın ve pırlantanın perakende büyüklüğünün 8 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bunun yüzde 25’i Sevgililer Günü döneminde gerçekleşir. Bu yıl yaklaşık 1 milyar dolarlık yüzde 30-50 arası satışı kaçırdık” dedi.

ABD’YE KATKISI 17.3 MİLYAR DOLAR

ABD Ulusal Perakende Federasyonu yaptığı anket ile ülkedeki Sevgililer Günü harcamalarının 17.3 milyar dolar civarında olduğunu ortaya koydu. Bu kişi başı 134 dolarlık harcama anlamına geliyor. 2013 yılında ise 131 dolar civarında gerçekleşmişti. İngiltere’de bir internet sitesi tarafından hazırlanan “Aşk Tanrısı Ekonomi Endeksi”ne göre, Sevgililer Günü 2014’te ekonomiye 595 milyon sterlin (988 milyon dolar) katkıda bulunuyor.

GÜL FİYATLARI YİNE UÇTU

Bir Sevgililer Günü klasiği olarak gül fiyatları da piyasa değerinin en yüksek seviyesine ulaştı. Antalya Çiçekçiler Odası’ndan alınan bilgiye göre, 5 TL olan yerli gülün fiyatı 7.5 TL’ye, 10 TL olan ithal gülün fiyatı ise 15 TL’ye yükseldi. Dal orkideler 30-60 TL, saksı orkideler ise 50-100 TL fiyat aralığından satılıyor.

LÜKS ARTTI ORTA SINIF DÜŞTÜ

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, buruk bir ‘Sevgililer Günü’ geçtiğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “Alışveriş bir moral işi. Sevgililer Günü gibi ihtiyaç dışı harcamaların olduğu zamanlarda moral çok daha önemli. Bu nedenle bu yıl Sevgililer Günü biraz buruk. Baktığınızda A+ diye tabir edilen en üst alım gurubu harcamasına devam ediyor. Lüks tüketim ve lüks restoranlarda bir sıkıntı yok. Ama burada konuştuğumuz 3000 kişi. Kriz ortamında A+ harcaması değişmez. Ama tüketimi kesen B, C ve D etkilenir. Çünkü bunlar 75 milyon nüfus demek. Çiçek, çikolata satışları etkilenir.” 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sevgülü16 Şubat 2014 17:48

    9 ay taksitle sevgilime hediye alsam ayrılınca hehhe taksiti bitmemiş olacak uheuheh kalıcı sevgili lazım bizlere

  • yaaa16 Şubat 2014 12:41

    şimdi mi aklınıza geldi B C D nin varlığı. İçeri girdiklerinde umursamadığınız adamlar şimdi kıymetle oldu. Çok iyi olmuş ders çıkarın müşterinin velinimet olduğunun farkına varın el üstünde tutun. Adamlar öyle tok satıcı ki yüzüne baklmıyorlar milletin şimdi bakarsın indirim de yaparsın süper süper olmuş

  • gülerim15 Şubat 2014 23:41

    sevgilisine 9 taksitten fazla bir şey alacak olan almasın kardeşim! zaten öbür sevgililer günü geliyor borcu bittiğinde bırakın bu işleri! darbeymiş! bir kere sevgilisine 9 taksitle hediye alacak olan adamda sevgili durmaz rahat olun kimseye darbe yok!

  • borsavirus15 Şubat 2014 19:44

    para yokki kartla telefon alayım. zaten kredi kartınıda kapattım. nakit kartta para varsa alırım yoksa almam beklerim. borca girmenin anlamı yok. yiyecek nimet rızkımız eksik olmasın yeter. fuzuli telefon tv lüx araba versageler yatlar katlar sosyetik partiler bana göre zaten değil

  • aşk mı?15 Şubat 2014 08:55

    sevgili yok ki hediye alalım :)