E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomistler Başçı'yı yorumladı---

Ekonomistler Başçı'yı yorumladı

Ekonomistler Başçı'yı yorumladı
25 Temmuz 2014 - 07:21 borsagundem.com

Ekonomistler Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın enflasyon raporu sunumunu değerlendirdi

Merkez Bankası yılın üçüncü enflasyon raporunu bugün Ankara’da açıkladı. Yıl sonu için yüzde 7,6 olan enflasyon tahmininde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Sunumun iyimser olduğunu belirten ekonomistler Başkan Erdem Başçı'nın açıklamalarını değerlendirdi.

'GÜVEN UNSURU ARTTI'

Oyak Yatırım Değerler Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, "Enflasyon beklentilerinde bir değişiklik yok. Zaten faiz indirimine başladıklarına göre burada bir yükseltme yapmaları negatif bir mesaj olurdu. Ama belirsizlik aralığı biraz daraltılmış durumda. Gelecek yıl içinse yüzde 5’lik hedefi üstüne basarak vurguladılar. Oldukça zor bir süreç iki tane seçim var önümüzde buna rağmen bunda kararlı gözüktüler. Gıda fiyatlarının ciddi bir sapmaya neden olduğunu belirterek özellikle hububat fiyatlarında yurtdışı gelişmelerin aksine bir artış olduğunu ve bunun bir takım dış ticaret tedbirleriyle aşılabileceğine değindi. Ama genel olarak kendilerine bir güven unsurunun arttığı gözlendi. Enflasyonda şu anda iyimser beklentiler yüzde 8-8,5 arasında. Enflasyonun 8-8,5 altına düşmesi piyasa tarafından beklenmiyor. Ekstra bir tedbir alınırsa o zaman belki Merkez Bankası’nın 8’in altına çekme öngörüsü gerçekleşebilir. Artı bir risk daha var; Ekim ayında enerji fiyatlarında olabilecek bir ayarlama. Orada da yine kendileri enflasyon hedefiyle uyumlu bir beklenti içindeler ama piyasa tabii üst riski de fiyatlamak zorunda o yüzden bu yıl için tek hanede kalmak onların şimdilik öncelikli hedefi gibi gözüküyor" yorumunda bulundu.

'MB GIDA ŞOKLARINI ÖNEMSEMİYOR'

Gedik Yatırım Başekonomisti İbrahim Aksoy, Merkez Bankası’nın gıda fiyatlarında bir miktar yukarı yönlü revizyon beklediğini belirterek "Daha önceki enflasyon raporunda Merkez'in varsayımı yüzde 9 seviyesindeydi. Merkez bunu yüzde 9’da tuttu. Ama neden yüzde 9’da tuttu ben onu hala anlamış değilim. Çünkü merkez enflasyon raporunda da bunu ifade etti, son dönemde yüzde 9 varsayımına göre çok yüksek seyretmektedir diye şimdi bir yandan bunu söyleyip bir yandan gıda varsayımınızı yüzde 9’da tutuyorsanız çok ikna edici görünmüyor bana. Merkez Bankası gıda fiyatlarından kaynaklı şokları önemsemiyor" dedi.

'BAŞÇI'YI İYİMSER GÖRDÜK'

Meksa Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı ise Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı iyimser gördüklerini belirterek "Enflasyon konusunda her ne kadar korkularını da ifade etse de gıda fiyatlarında özellikle, hatta gıda fiyatları için bir takım önlemler alınması gerektiğini söylese de bence Erdem Başçı iyimserdi. Hatta enflasyon rakamını da 7,6’da bıraktı orada bir yukarı yönlü revize olabilirdi diye bekliyorduk; herhangi bir revize olmadığını da gördük. Erdem Başçı konuşurken hem 10 yıllık faizde hem de gösterge faizde seans içi bence sert sayılabilecek bir geri çekilme gördük. Erdem Başçı’nın bence en net verdiği mesaj enflasyon görünümünde iyileşme olursa eğer faiz indirim kapısını aralık tutuyor. Enflasyon izin verirse Başçı ölçülü diye tabir ettiği faiz indirim sürecine devam edecek izlenimi veriyor" diye konuştu.

'DEĞERLENEN TL'DE SEYİR BOZULMAZ'

Yazılı bir açıklama yapan İntegral Menkul Değerler Analisti Yezdan Aydın, piyasanın odağında Başçı'nın faizlere değinip değinmeyeceği olduğunu belirterek sunumda dikkat çeken diğer başlığın ise kredi büyüme hızları olduğunu söyledi. Aydın, "Kredi büyüme hızının geçtiğimiz yılların oldukça altında kalması, enflasyon hedefini destekleyen önemli etmenlerden. Enflasyon görünümünde ilk çeyrekte yaşanan bozulmanın artık durması ve bundan sonra enflasyonun aşağı yönlü seyir izleyeceği beklentisi, faizlerde ölçülü indirimin devam edeceğinin sinyalini verdi" dedi. Aydın, "Sonuç itibari ile mevcut durumun değişmemesi ve beklentilerin değişmeyebileceği sinyalleri, hafta itibari ile değerlenen TL'nin seyrini bozacak gibi görünmüyor. Geçtiğimiz haftadan bu yana karşımızda güçlü bir TL var. TL’nin hem endeksten güç alması hem de faiz kararının negatif etkisinin anlık olması, Dolar/TL paritesinin 2,12’lerin üzerine çıkamamasına sebep oldu. Bugünkü sunumda da enflasyonda yaşanan belirgin iyileşme ve sıkı para politikasının devam edebileceği sinyalleri piyasada sürpriz yaratmazken, 2,12’lerin altında konsolide olan Dolar/TL fiyatlarındaki yükseliş bir süre daha sınırlandırılabilir" yorumunda bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)