E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomik tedbirlerde geç mi kalındı---

Ekonomik tedbirlerde geç mi kalındı

Ekonomik tedbirlerde geç mi kalındı
21 Şubat 2017 - 09:54 borsagundem.com

AKP kulislerinde şu an ekonomik tedbirleri almada geç kalındığı,tedbirlerin sonuçlarını görmede referandumun yanıltıcı olacağı görüşü hakim

ANHükümetin ekonomiyi canlandırmak, artan işsizliğin önüne geçmek için ardı ardına aldığı önlemler yerinde bulunurken, zamanlaması tartışılıyor. AK Parti kulislerinde, 16 Nisan’da yapılacak referandum dikkate alındığında ekonomi yönetiminin başta işsizlik olmak üzere tedbirler noktasında geç kaldığı eleştirisi yapılıyor. AK Parti’de ekonomik tedbirlerin sonuçlarını görmek için zamana ihtiyaç olduğu, ekonomik tedbirlerin olumlu sonuçlarının referandum öncesi tam anlamıyla sahaya yansımayacağı endişesi yaşanıyor.

Bir süredir ekonomide yaşanan durgunluk ve piyasalarda yaşanan sıkışıklık ekonomiyi 16 Nisan’da yapılacak referandumda sonucu etkileyecek önemli başlıklardan biri haline getirdi. Kasım ayında işsizlik rakamları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.6 puan artarak yüzde 12.1 olarak gerçekleşti. İşsizliğin son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaşması ekonomi yönetimini alarma geçirirken, AK Parti’de de dikkatleri bu alana çevirdi.

Ekonomide yaşanan daralma, temel ekonomik verilerdeki bozulma, referandum öncesi yatırımların ve tüketimin ertelemesi üzerine ekonomi yönetimi bir dizi tedbiri devreye soktu. Ancak son açıklanan işsizlik verileri AK Parti’de tedirginlik yarattı. AK Parti kulislerinde, istihdamı teşvik edecek tedbirlerin sonbahar aylarından itibaren alınması gerektiği, ekonomi yönetiminin bu konuda geç kaldığı eleştirisi yapılıyor. Kulislerde, “Başta işsizlik olmak üzere ekonomik önlemler eylül, ekim, kasım aylarında uygulamaya girseydi sonuçları referanduma kadar alınırdı” değerlendirmesi yapılıyor. Ayrıca, işsizlik oranlarının mevsimsel nedenlerle aralık ve ocak aylarında da artmaya devam etmesi beklenirken, referandum kampanyası sürecinde sıkıntı yaratacağı dile getiriliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından kararlı ve güçlü bir şekilde başlatılan ‘istihdam seferberliği’ önemli bir adım olarak değerlendirilirken, sonuçlarının alınmasının yaz aylarının başlarını bulabileceği kaydediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘söz verip de yerine getirmeyeni tüm Türkiye’ye ifşa edeceğim’ açıklamasında da referandum arifesinde işsizliğin yüzde 12’ler seviyesine çıkmasının etkili olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan istihdam seferberliğine sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları tarafından 1 milyon civarında yeni istihdam sözü verildi. Bu orandaki bir istihdamla işsizlik oranlarının yüzde 7-8’ler seviyesine çekilmesi hedefleniyor. AK Parti’de referandum öncesi gözler, seferlik çağrısına uyacağını açıklayan ve yeni istihdam sözü verenlere çevrildi.

AK Parti’den referandum için “3i” formülü

AK Parti, anayasa değişikliği ile getirilmek istenen “cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi” adıyla lanse edilen başkanlık sistemini “3i” olarak belirlediği “istikrar, istiklal, istikbal” formülü ile halka anlatacak. AK Parti’de kampanya sürecine yönelik detaylar, 25 Şubat Cumartesi günü Ankara Spor Salonu’nda düzenlenecek “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması Kampanya Tanıtım Toplantısı”nda, Genel Başkan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından kamuoyuna açıklanacak. Referandum için yürütülecek kampanyanın detayları, bu hafta yapılacak Merkez Yürütme Kurulu toplantısında netleşecek. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, 2011 yılında kullanılan “Haydi bir daha” şarkısının da anayasa değişikliğine ilişkin yapılacak kampanyada kullanılacağını belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALAĞABEYLİ21 Şubat 2017 11:25

    ulenn bu ülkede yurtdışı ithalatına dayalı (örnek otomotiv )milli değer diyenlere bile hayranım ben..hurda yığını.önce öğren milli değerler nedir?

  • MURATHAYAL21 Şubat 2017 10:18

    istikrar kendileriydi işe yaramadı.İstiklali kendileri zora soktu.İstikbali de kendileri yok etti.Hala çıkmış konuşuyorlar.

  • KARTALAĞABEYLİ21 Şubat 2017 10:11

    EKONOMİ DEĞİLDİR ..TAKSİ PLAKASI ALIP .TAKSİYİ KİRAYA YADA TİÇARİ FALİYETLERE DAYALI İŞLETMEMEK VE SONRASINDA PLAKAM VAR DEĞİP ZENGİN OLDUĞUNU DÜŞÜNEN KERİZ..

  • KARTALAĞABEYLİ21 Şubat 2017 10:09

    bunu zaten davut oğlu itiraf etti.parayı üretim sektörlerine tarımcılığa vermeliydik diye.....geç kalındı tabiyki.NEYMİŞ KRIZLERİ FIRSATA CEVİRMEK.NASIL?KENDİ VATANDAŞININ MAL MÜLK VE ZENGİNLİĞİNİ ERİTEREK