E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEkim ayı BİST'e uğurlu mu gelecek?---

Ekim ayı BİST'e uğurlu mu gelecek?

Ekim ayı BİST'e uğurlu mu gelecek?
01 Ekim 2018 - 09:42 borsagundem.com

Ekim ayında veri takviminin yanı sıra ABD ile olan sorunların esas sebebi rahip Brunson'un serbest kalma ihtimali piyasayı canlı tutabilir

Yılın üçüncü çeyreği güç bela geri kaldı. Neyse ki Mayıs sonunda 100 bin seviyesinin altına inen borsa, Eylül biterken yeniden 100 bine ulaştı. Eylülde BIST 100'ün değer artışı % 7.8 olurken bankaların yükselişi % 19.2 oldu. Zamanında kaçarcasına satıp giden yabancı yatırımcıların geri dönüşü muhteşem oldu. Özellikle; hard faiz artırımı ve bankaların stres testine sokulmasının ardından sermaye ilavesi yapılacağının açıklanması bankalara hücuma yol açtı. Banka Endeksi "dolar bazında" en düşükten % 43 yükseldi. Bu, çok çok iyi bir getiri! Rekor üstüne rekor kıran ABD borsalarının dev yatırımcıları, kıskançlıklarından çatlasın! Çünkü S&P500'ün 2.5 yılda (daha da daraltırsak S&P500 Banka Endeksinde 2 yılda) elde ettiği getiriyi Türkiye'de 2 ayda elde edebilirlerdi.

Eylül ayı böyle güzel biterken peki Ekim ayında nasıl bir durum olacak? En önemli beklenti 12 Ekim'de rahip Brunson'un serbest kalması. ABD Dışişleri Bakanı bunu söylemişti. Böylece bu sorundan kurtulacağız.

Enflasyon sorunu da bu ay bitecek gibi. Foreks anketine göre % 3.50 gelmesi beklenen aylık enflasyonla beraber yıllık oran % 21.3'e çıkacak. Ancak Bakan Albayrak, "Ekim'den itibaren enflasyon düşüşe geçecek" dediği için bundan sonra gerileme beklentisi artacaktır. Eylüle 6.73 seviyesinden başlayan ancak alınan tedbirler ve gelen yabancı sermaye ile ayı 6.00 TL seviyesinde kapatan dolar kuruna karşı Türk lirası değer kazanmaya devam edebilir. Bunu öngören Yeni Ekonomi Programı da önümüzdeki bir yıl doların ortalama 5.60 civarında olmasını bekliyor.

Elbette Borsa da bundan nemalanacaktır. Artan yabancı sermaye girişi ile BIST100 dolar bazında iki ayda 13 binli seviyeden 17 binlere dayandı. Dörtte birlik değer artışının devamı bu ay da bekleniyor. Çünkü son 6 yıldır her Ekimde en az % 2.7 yükselmiş. Bu yıl niye geri kalsın.

STRATEJI

Endekste yükselen trend devam ediyor. Ancak Stopumuz belli olsun:99 bin seviyeleri.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 200 puan civarında kayıpla, BIST 100 ise %-0.1 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)