E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisEBRD’den S&P’ye Türkiye tokadı---

EBRD’den S&P’ye Türkiye tokadı

EBRD’den S&P’ye Türkiye tokadı
24 Temmuz 2016 - 00:35 borsagundem.com

S&P art niyetle Türkiye’nin, Türk şirketlerinin notlarını indiriyor, EBRD Türk şirketine milyonlarca Euro kredi veriyor.

Şelale Kadak, Sabah’taki köşesinde yazdı: S&P’ye en güzel cevabı EBRD verdi.
İşte o yazı…

Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Başkan Vekili Cemal Özgörkey, Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Özgörkey ve Anadolu Etap Genel Müdürü Demir Şarman ile birlikte, Anadolu Etap'ın 292 milyon euroluk yatırım yaparak kurduğu Türkiye'nin en büyük dünyanın da sayılı meyve bahçelerini görmek üzere Çanakkale ve Balıkesir'e günübirlik ziyaretimiz haftalar öncesinden planlanmıştı.
Tarihin en kanlı darbe girişimlerinden biri ülkemize olağanüstü günler geçirtmeyebaşlayınca Özilhan da önce geziyi ertelemeyi düşünmüş ancak sonra Türkiye'nin moral verici haberlere ihtiyacı olduğunu düşünerek bu geziden vazgeçmemişti.
Olağanüstü Hal'in ilan edildiği sabah erken saatlerde küçük bir gazeteci grubuyla birlikte Anadolu Etap ekibini Çanakkale'ye götürecek olan uçak Yeşiköy'den havalandığı sırada, hepimizin konuştuğu tek konu Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıkan hain darbe kalkışması ve kahraman halkın sokağa çıkarak bu girişimi nasıl da tersine çevirdiğiydi.
O sırada Anadolu Etap yöneticilerinin kafasını karıştıran ama birbirlerine sormaya çekindiği bir başka konu daha olduğunu gezinin ilerleyen saatlerinde öğreneceğimizden haberimiz yoktu tabii.
Bir ara Genel Müdür Demir Şarman, Tuncay Özilhan'ın kulağına bir şey fısıldadı ve o anda Özilhan'ın derin bir oh çektiğini, yüzünün ifadesinin değiştiğini, ardından Özgörkey kardeşlerin de bu mutluluğa katıldığını gördük.
Özilhan, "Sabah son durum ne oldu diye sormaya çekinmiştim" diyerek anlatmaya başladı ve şunları öğrendik.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'dan (EBRD) görüşmeleri geçen yıl başlayan ve imzası da geçtiğimiz günlerde atılan yeni iki fabrika için öngörülen 50 milyon euroluk yatırımkredisinin geçen hafta hesaba geçmesi gerekiyordu. Ancak darbe girişiminin ardından ne olacağı da bir muammaydı.
Piyasalar zaten hareketlenmiş, TL nispeten korunmuş olsa da borsa değer kaybetmiş ve daha da kötüsü S&P gibi kriz fırsatçısı derecelendirme kuruluşları hiç vakit kaybetmedenTürkiye'nin kredi notunu indirmişti.
EBRD, Türkiye'deki olağanüstü gelişmeleri bahane ederek bu krediyi vermemezlik etmemiş ve üstelik de OHAL'in ilan edildiği gün krediyi serbest bırakmıştı.
Özilhan ve ekibi meyve bahçelerinde dünyanın en son teknolojileriyle yetiştirilen şeftali ağaçlarının arasında yeni projeleri anlatırken, para Anadolu Etap hesabına geçmişti.
EBRD'nin kredisi üstelik 6 yıl vadeli ve 3 yıl ödemesiz. Genel Müdür Şarman, "Kredinin fiyatı da hakikaten örneği olmayan, piyasanın en iyi şartlarına sahip" diyor ve daha da ilginci, kredinin hesaba geçtiği gün EBRD yetkilileri, kredinin serbest bırakıldığı bilgisini gönderdikleri mektupta, "Biz Türkiye'ye güveniyoruz" mesajına özel vurgu yapmış ve bu krediyle Türkiye'nin tarım sektörünü desteklediklerini iletmişler.
Darbe girişimi için ise Özilhan, "Türkiye uçurumun kenarından döndü. O birlik ve beraberlik olmasaydı iç savaşın içinde olabilirdik" diyor. Bu dönemin demokratik düzeniçinde geçmesini temenni ettiklerini ve Türkiye'nin çok çabuk yeniden toparlanacağınainandıklarının altını çiziyor Özilhan ve sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Şu anda bir miktar olumsuz etkisini göreceğiz. Hem yabancı yatırımlara hem de kurumlara etkisi olacak ama Türkiye ekonomisi ve girişimcileriyle kolayca rayına oturacak ekonomisi. Önümüzdeki yılın daha iyi bir yıl olacağına inanıyorum, büyüme trendine girer diye düşünüyorum."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hoppala beş24 Temmuz 2016 15:23

    bu kuruluşlar türkiyeye yatırım yapacak dünyadaki diğer yatırımcılar için bu notları veriyor yoksa özellikle türkiyeye gelip not veriyor değiller. Siyasi ve taraflı not veriyor da olabilirler ama iyi not verdiklerinde sorun olmuyor da kötü verince niye bu kadar tepki. Madem siyasiler iyi not verince de övünmeyelim zaten siyasiler diyelim

  • ata24 Temmuz 2016 15:00

    s&p ,moody, pich gibi kredi derecenlendirme kuruluşlarına ,borsamızda manipülasyon yaptıkları için spk tarafından dava açılmalıdır. kimse onlara bizi değerlendirin dememiştir

  • polyana24 Temmuz 2016 09:51

    cok mutlu oldum. bu adam zengin olunca biz de zengin olmus sayılacagız di mi.

  • :)).21X324 Temmuz 2016 02:14

    :))).......drbe............................