E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDünya yatırımlardan pay kapma yarışı---

Dünya yatırımlardan pay kapma yarışı

Dünya yatırımlardan pay kapma yarışı
21 Şubat 2017 - 06:05 borsagundem.com

Baker McKenzie ile Oxford’un hazırladığı rapor Türkiye’de 2017’de 8.7 milyar dolar beklenen birleşme ve satın almaların, Çin ve Trump'ın başrolde olduğu 6 farklı senaryoda değişeceğini gösteriyor

Türkiye'de belirsizlikler nedeniyle tahmin yapmak güç. Ancak bu bize özgü bir durum değil. Tüm dünyada belirsizlikler tahminleri güçleştiriyor. Tüm bu belirsizliklerin içinde yabancı yatırım çekme yarışı daha da sertleşecek. Birleşme ve satın almalardan pay almak için tüm ülkeler kıyasıya yarışın içine girecek. En önemli etmenler ise ABD’nin yeni başkanı Donald Trump bilmecesi ile dünyanın fabrikası Çin’in büyüme performansı. İşte bu etkenlerin arasında birleşme ve satın almalardan pay kapma yarışı ile dünya tam bir kurtlar sofrasına dönecek.

Uluslararası hukuk ve danışmanlık firması Baker McKenzie ve Oxford Üniversitesi’nin birlikte hazırladığı 2017 Küresel İşlemler Raporu da bu belirsizlik ortamında 37 ülkede birleşme ve satın almaların nasıl değişebileceğinin falını açtı. Hem Türkiye, hem de dünya için rakamlar değişiyor. Baker McKenzie, 6 senaryoda rakamları belirledi.

Yılın başladığı konjektürde devam etmesi, dünyada normalleşmenin sürmesi durumu temel senaryoda belirlendi. Türkiye’nin temel senaryosunda beklenti 2017’de 8.7 milyar dolarlık birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşmesi öngörülüyor. Dünyada da temel senaryoda beklenti 2.5 trilyon dolarlık işlemin yapılması yönünde.

İkinci senaryo tabii ki ABD’nin politikalarıyla ilgili. Şayet yeni başkanı Donald Trump ile ABD’de korumacı ticaret politikaları yoğunlaşırsa yani gümrük vergileri artar, Türkiye’de birleşme ve satın almalar 8.7 milyar dolardan 6.5 milyar dolara gerileyecek. Dünyada ise işlem miktarı 1.8 trilyon dolara iniyor bu durumda.

Çin dünyanın en büyük ülkesi ve gelişen piyasalarda her şey biraz da ona bağlı. Çin’deki büyüme yavaşlarsa işler daha karışıyor ve Türkiye’nin birleşme ve satın alma rakamı 5.8 milyar dolara iniyor. Çin, dünyadaki toplam birleşme ve satın almaların da 1.9 trilyon dolarda kalmasına neden olabilecek güçte.

İngiltere’nin Brexit sürecinde ticari anlaşmaları doğru oturtamaması tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de yakından etkileyecek. Türkiye doğru anlaşmaları yapamazsa birleşme ve satın almalarda değeri 7.1 milyar dolara inecek. Dünyadaki durum da Türkiye’dekine paralel. İşlem miktarı 2 trilyon dolara geriliyor.

İyi senaryo yok mu? Elbette var, eğer ABD büyüme dostu politikalar uygularsa tüm dünya gibi Türkiye’yi de ihya etmeye aday. Büyüme dostu ABD, Türkiye’deki işlemlerin 9.6 milyar dolara çıkmasına neden olabilir. Dünyada ise bu mutlu haberle birleşme ve satın almalar 3 trilyon dolara ulaşabilir.

Dünya merkez bankaları genişlemeci politikalara devam eder ve faizleri düşük tutarsa Türkiye geçmiş yıllardaki birleşme ve satın alma performansını yakalamaya aday. Bu durumda Türkiye’de işlemler 9.7 milyar dolara fırlayabilir. Dünyada ise bu mutlu durumda 3 trilyon dolarlık işlem yapılabilir.

KARAMSARLIĞA YER YOK PARA YER ARIYOR

BAKER McKenzie’nin Türkiye üyesi ve Türkiye’deki birleşme ve satın alma işlemlerinin çoğunun arkasındaki isim Esin Avukatlık Ortaklığı Kurucu Ortağı Eren Kurşun ile raporun ayrıntılarını konuştuk. Kurşun, Türkiye’ye bakıp karamsarlığa kapıldığımızı vurgulayarak “Dünyada para yatırılacak yer arıyor. Notumuzu kaybettik diye korkuyoruz ama sorun o değil. Yatırımın tek kabusu belirsizliktir. Normalleşme işi düzeltir” diye konuştu. 

İLK AYDAN 3 BÜYÜK İŞLEM

EREN Kurşun, Türkiye’de 2016 kötü geçse de 2017’nin ilk ayında olan işlemlerin umut verdiğini vurguladı. Kurşun şöyle konuştu: “Türkiye’nin geçen yılki 6 milyar dolarlık birleşme ve satın alma işlemi oldu, bu yıl beklenti 8.7 milyar dolar. İlk ayda ise üç büyük işlem gerçekleşti. Brezilyalıların Banvit’i alması 915 milyon liralık büyük bir işlem hem de uzun vadeli yatırım. UN RoRo’nun Ulusoy RoRo’yu 215 milyon Euro’ya alması da büyük bir işlem. Yatırım fonu Actera’nın Korozo paketleme şirketini alması var son olarak.” (Hürriyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)