E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDünya piyasaları kusursuz fırtınaya hazırlanıyor---

Dünya piyasaları kusursuz fırtınaya hazırlanıyor

Dünya piyasaları kusursuz fırtınaya hazırlanıyor
10 Aralık 2018 - 09:22 borsagundem.com

Küresel piyasaların geneline yayılan düşüş eğilimi yatırımcıları tedirgin ediyor

Dünyanın Her Yeri Ayrı Oynuyor

Cuma günü ABD tarım dışı istihdamı beklentilerin altında 155 bin kişi artınca ABD doları, gelişmekte olan ülke paraları karşısında sert değer kaybına uğradı. Bu sayede TL, 5.35'den 5.25'e kadar hızlı geriledi ama sonra biraz tepki verse de bu sabah 5.30 seviyesinin altında.

Sadece dolar değil ABD piyasalarında da sorunlar var. Sanki yılbaşı gelmeden bir fırtına çıkacak gibi. ABD borsa endeksleri Cuma günü % 2 leri aşan kayıplar yaşamışken bu sabah futureları da ekside. BIST 100 Endeksi Cuma kapanışından bu sabaha kadar geçen sürede SP500 Endeksinde düşüş % 3'e ulaşmış durumda.

Perşembe günü başlayan toplantılarına Cuma günü de devam eden OPEC, sonunda anlaştı: Global büyüme temposundaki yavaşlamadan ötürü düşen petrol talebine karşılık 2019'dan itibaren günlük petrol üretimi 800 bin varil kısma kararı alındı. OPEC dışı ülkeler ise günlük üretimi 400 bin varil kısacak. Böylece günlük kısıntı 1.2 mn varil olacak. Şöyle bir bilgi verelim, Türkiye'nin günlük petrol ithalatı hiç 1 milyon varili aşmadı. 2017 yılında bunun yarısını İran'dan ithal ettik. OPEC; İran, Venezuela ve Libya'yı indirimden muaf tuttu. Haber üzerine petrol fiyatları yükseldi. Brent bu sabah da artarak 62 doların üzerine çıktı.

Japonya ekonomisinde 1980'lerden bu yana en uzun ekonomik büyüme dönemi olan iki yıllık büyüme süreci 2018 yılı ilk çeyreğindeki % 0.6'lık yıllık (% 0.2'lik çeyreklik) küçülme ile sona ermişti. Ancak ikinci çeyrekte çeyreklik bazda % 0.6 büyümeyi sağlayarak yıllıkta % 3.0'e ulaşan sürprize imza attı. Ama dengesizlik başlamamaya görsün sürekli devam eder. 14 Kasım'da 3. çeyrekte yıllıkta % 1.2 küçüldüğü açıklanmıştı. Bu sabah gelen açıklamayla "pardon, % 2.5 küçülmüşüz" dediler. Bu sabah da Türkiye'nin 3. çeyrek büyümesi gelecek. Beklenti % 2'ye yakın olması yönünde.

Haftasonu Fransa'daki sarı yelekliler eylemi büyümeden geçti. Cumhurbaşkanı Macron, zamları geri çektikten sonra şimdi sarı yelekliler ile bir araya gelecek. İngiltere'de ise hükümet yarın ki Brexit oylamasını ertelemeye çalışıyor. Kanada'da Huawei davasında kefalet duruşmasına bugün devam edilecek. Çin, ABD'den tutuklama kararının kaldırılmasını istedi.

STRATEJI

93,500 üzerinde kalamayan BIST 100 için 92,500 desteği ve altında 90,000 seviyesi yeni hedef olabilir. Stop ise 93,500!

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 1200 puan civarında kayıpla, BIST 100 ise % -1.0 civarında güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)