E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDün satış yapanlar bugün tekrar alım yapabilir mi?---

Dün satış yapanlar bugün tekrar alım yapabilir mi?

Dün satış yapanlar bugün tekrar alım yapabilir mi?
16 Ağustos 2018 - 09:37 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da dün sert satışlar yaşandı. Herif lakaplı yatırımcının işlem yaptığı iddia ediliyor

Borsada Tarihi Boşaltma

Pazartesi günü TCMB, BDDK, Hazine, SPK, BIST aldığı önlemlerle TL değer kazanmaya başladı. Dün sabah BDDK swapda sıkılaşmayı daha da artırınca dolar kuru 6 TL'ye indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye’ye gelen Katar emiriyle görüşmesi sonrasında Katar’ın Türkiye’ye 15 milyar dolar değerinde doğrudan yatırım yapacağı açıklandı. Bu açıklama borsa kapandıktan ama VIOP kapanmadan arada gelince BIST30 Endeks kontratı borsa kapanışından 1600 puan yukarda kapandı. Yani bugün endeksten farklı bir getiri oranı olacak. Bu sabah Dolar kuru 5.98den 5.77 ye kadar geriledi. Swapta dolarda sıkışanların satışlarının etkili olduğu söyleniyor. Ancak bayram tatiline yaklaşırken; Takasbank VIOP'ta teminatları yükseltti ve SPK da Forekste TL kaldıraçı 1'e indirdi. Trump'ın ne yapacağı belli olmaz, bu yüzden yatırımcıyı korumak için doğru karar olarak görüyoruz.

Borsada dün yüksek başlayıp sürekli bir satış gördük. Oysa TL değer kazanıyordu. Birçok tuhaf yorum duyduk. Oysa uzun zamandır borsayı tutan ve satanın malını alan bir yatırımcı gurubu "malını boşaltıyordu". İnsanları anlamak zor: Borsayı tutmasa endeks 80 binlerin altına inecekken onlar gelip 19 Temmuz-14 Ağustos arası tam 4 milyar TL hisse alımı yaptılar. Hep mi alsınlar isteniyor ki şimdi portföyünü biraz rahatlatmak için satınca kızıyorlar. Dün Dude (Herif)in işlem yaptığı kurum 707 milyon TL satış yaprak borsa tarihinin bir günde gerçekleşen en büyük kurum satışını yaptı. Ekürisi CS'in de 181 mn TL satış yaptığını dikkate alırsak toplamda 888 mn TL satış yaptılar. Böylece BIST100 Endeksi dünü % 3.38 düşüşle 90,262 seviyesinden kapattı. Ancak dediğimiz gibi yaklaşık bir ayda 4 milyar TL hisse almışlardı. Yani ellerinde öncekiler hariç 3 milyar TL Hisse var. Bunu grafikten net görebiliyoruz. Üstelik henüz bu bir aylık işlemlerinden kâr etmiş değiller. Bugün dönüp alabilirler bile!

Bugün piyasaların gözü 16:00’da başlayacak olan Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 4.000’e yakın yabancı yatırımcılarla yapacağı telekonferans görüşmesinde olacak. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14:00’da başkanlık edeceği Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı ve 10:00’da açıklanacak olan Haziran ayı sanayi üretimi takip edilecek. Yurtdışında ise 12:00’da Euro bölgesi TÜFE verisi kur açısından önem sarf etmekte. Global piyasaların genelinde kırmızı rengin hakim olduğu görülmekte fakat kurdaki geri çekilmenin pozitifi etkilisiyle endeksin güne olumlu başlamasını beklemekteyiz.

STRATEJI

Dolar kurundaki gerileme ve ucuz kalmamız yukarısı için iyi işaretler. Ama 93,000 önemli direnç.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 600 puan civarında artışla, BIST 100 ise % 1.6 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor. Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)