E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDraghi'den faizlerde değişiklik yapması beklenmiyor---

Draghi'den faizlerde değişiklik yapması beklenmiyor

Draghi'den faizlerde değişiklik yapması beklenmiyor
18 Ocak 2017 - 13:13 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yarınki toplantısında faizlerde değişiklik yapması veya yeni bir tedbir planı açıklaması beklenmiyor

Piyasalarda "Süper Mario" olarak adlandırılan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi`nin henüz geçen ay alınan kararların ardından perşembe günkü toplantıda yeni bir karar açıklaması veya faiz indirimine gitmesi beklenmiyor.

ECB Yönetim Kurulu, yarın Frankfurt’taki merkezinde toplanacak. Toplantının ardından bankanın faiz kararları açıklanacak ve ECB Başkanı Mario Draghi, alınan kararlara ilişkin basın toplantısı düzenleyecek.

Draghi, aralık toplantısında varlık alım programının 2017 yılının mart ayına kadar aylık 80 milyar avro olarak devam edeceğini, Nisan 2017'den itibaren ise programın aylık 60 milyar avro seviyesinde Aralık 2017'ye kadar ve gerekmesi durumunda bu tarihin ötesinde de süreceğini söylemişti.

Piyasalarda "Süper Mario" olarak adlandırılan Draghi'nin henüz geçen ay alınan kararların ardından yarın yeni bir karar açıklaması veya faiz indirimine gitmesi beklenmiyor.

Uzmanlar, bankanın son politika önlemini henüz geçen ayki yılın son toplantısında almışken bu tedbirlerin etkisini göstermesini bekleyeceğini belirtiyor.

Avro Bölgesinde geçen ay yıllık enflasyon, yüzde 1,1 artışla Eylül 2013'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Enflasyon rakamları, ECB’nin fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2'ye yakın seviyeye uzun süredir ilk kez bu kadar yaklaştı.

Toplantıda enflasyon görünümünün yanı sıra, Avro Bölgesinin ekonomik görünümünün ele alınması ve bu yılki siyasi risklerin vurgulanması bekleniyor.

Bunun yanı sıra Draghi’nin soru cevap kısmında özellikle İtalya Merkez Bankası Başkanlığı dönemindeki maillerinin ele geçirilmesiyle ilgili sorulara ve Alman politikacıların ve ekonomistlerin düşük faiz politikasına yönelik eleştirilerine de cevap verebileceği öngörülüyor.

'ECB, YAKIN ZAMANDA PARA POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMEZ'

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan IHS Global Insight Avrupa ve İngiltere Başekonomisti Howard Archer, ECB’nin yakın zamanda para politikasında değişikliğe gitmeyeceğini belirtti.

Archer, ECB'nin bu haftaki toplantısında yüzde 2'lik enflasyon hedefine vurgu yapacağını ve bu hedefe yaklaşana kadar aynı para politikasına devam edeceğinin altını çizeceğini ifade etti.

Avro Bölgesinde enflasyonun aralıkta yüzde 1,1 arttığını ve yakın dönem için beklentinin yüzde 1,5 artış olabileceğine dikkati çeken Archer, enflasyondaki bu artışın ve beklentilerin bankanın varlık alım programında azalışa gitmesi gerektiğine dair tartışmalara yol açtığını aktardı.

Avro Bölgesinde iyi gelen diğer verilerin de ECB'nin para politikası konusunda tartışmalara sebep olduğunu dile getiren Archer, bankanın toplantıda sadece yüzde 0,9 artan çekirdek TÜFE'ye de vurgu yapacağı öngörüsünde bulundu.

Archer, Avrupa'daki olası siyasi belirsizliklerden dolayı ECB'nin para politikasına aynı şekilde devam edeceğini kaydetti. Avro Bölgesinde artan enflasyonun büyümeyi olumlu etkileyebileceğini belirten Archer, bölgede bu yıl ücret artışında da ilerleme sağlanabileceğini ifade etti.

'BANKANIN POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMESİ İÇİN NEDEN YOK'

Berenberg Kıdemli İngiltere Ekonomisti Kallum Pickering de ECB'den bu hafta para politikasında herhangi bir değişiklik yapılmayacağını aktardı.

ECB'nin geçen ay aldığı kararları anımsatan Pickering, bölgenin ekonomik durumunda önemli bir değişiklik olmadığı sürece bankanın şu anki politikasını değiştirmek için bir neden olmadığına işaret etti.

Pickering, ekonominin yolunda gitmesi ve çekirdek enflasyonun artmaya devam etmesi durumunda ECB'nin varlık alım programını gelecek yıl kademeli bir şekilde bitirebileceğini kaydetti.

'ENFLASYON HEDEFİ AŞARSA POLİTİKALARDA GÜNCELLEME İSTENEBİLİR'

Berenberg Avrupa Ekonomisti Florian Hense ise 2017 yılının ilk yarısının ECB için sıkıcı bir yıl olabileceğinin altını çizdi.

Enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerine çıkması durumunda sadece Alman üyelerin değil diğer üyelerin de politikalarda güncelleme isteyebileceği öngörüsünde bulunan Hense, ECB'nin varlık alımında başka bir azalışa gitmesinin de pek olası gözükmediğini sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)