E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDraghi "çok erken" dedi...---

Draghi "çok erken" dedi...

Draghi çok erken dedi...
21 Temmuz 2016 - 17:29 borsagundem.com

Kapital-FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin faiz kararı sonrası yaptığı açıklamaları değerlendirdi

Avrupa Merkez Bankası bugün gerçekleştirdiği toplantısında faiz oranlarını, beklendiği üzre aynı bıraktı. Mevduat faizi %-0,40 oranında kalırken, refinansman oranı %0 ve marjinal borç verme oranı da %0,25 olarak sabit tutuldu. Banka, yaptığı politika açıklamasında Merkez Bankası faiz oranlarının uzun süre aynı veya daha düşük seviyelerde kalmasını beklediğini belirtti. Banka ayrıca aylık varlık alım programını 80 milyar EUR seviyesinde bıraktı.

Avrupa Merkez Bankası, 80 milyar EUR tutarındaki aylık varlık alım programını Mart 2017’ye kadar sürdüreceğini belirtirken, enflasyonun seyrine göre gerekirse bu programın uzatılabileceği belirtiliyor.

Buraya kadar her şey beklenildiği gibi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin basın toplantısında verdiği mesajlar ise son derece önemli. Bir defa Draghi, özellikle Brexit sonrasında oluşan ekonomik risklee karşı bankanın uyguladığı para politikalarına güveniyor. Ancak, asıl beklentiler ileriki aylarda alınabilecek genişlemeci para politikası ya da faiz aksiyonlarına yoğunlaşırken, Draghi’nin olaya daha farklı bir perspektiften baktığını görüyoruz. Draghi, yapısal reformlara dikkat çekmekte ısrar ediyor ve sürdürülebilir büyümenin sadece genişlemeci para politikasıyla sağlanamayacağını, mali politikaların da destekleyici nitelikte olması gerektiğini vurguluyor. Bu yargının aslında sadece Avrupa ekonomilerine değil, bütün ekonomilere örnek olması gerektiğini söylemek gerek. Ancak Avrupa’da özellikle Brexit sonrasında da iyice derinleşen radikalleşme, yapısal reformları uygulayabilecek etkin maliye poltiikası otoritelerinin varlığını tartışmaya açmaktadır.

Tekrar; ekonomik göstergeleri tartışmaya açtığımızda; elde olan son enflasyon verileri Haziran ayına aittir. Dolayısıyla enflasyon ve diğer major göstergeler henüz Brexit etkisini yansıtmamaktadır. Ancak güven endekslerinde Temmuz ayı ile beraber hızlı bir düşüş gerçekleşmiştir. Piyasa oyunculkarının beklentileri; enflasyon beklentilerinde düşüşe işaret etmektedir. Draghi konuşmasından anlaşılan o ki; ekonomik göstergeler bazında daha fazla kanıt görülmesi gerekiyor. Yani Temmuz ayından sonra Euro Bölgesi’nin büyüme ve enflasyon görünümü ile ilgili major ve öncü göstegelerin Draghi’yi yeni bir genişleme hamlesine ikna edecek düzeyde olması gerekiyor.

Yani aslında Eylül toplantısında aksiyon alınması masada dursa da, Draghi beklenenden biraz daha az güvercin bir tutum sergiledi. Fazla yorumlanacak bir durum yok, Draghi fazla malzeme vermedi. 8 Eylül’deki AMB toplantısına kadar veri izleyeceğiz.

Enver ERKAN
Kapital-FX Araştırma Uzmanı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)