E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDövizdeki hareketlenmede yabancı rolü---

Dövizdeki hareketlenmede yabancı rolü

Dövizdeki hareketlenmede yabancı rolü
17 Mart 2018 - 06:06 borsagundem.com

Dolar, euro ve faiz geçen haftayı rekor yükselişlerle kapadı. Yabancıların tahvil satışları bu yükselişlerde büyük rol oynadı

Piyasalar dalgalı bir haftayı geride bıraktı. ABD’nin iyi verileri ve ABD Başkanı Trump’ın politikalarına ilişkin belirsizliklerle küresel piyasalar dalgalansa da Türkiye biraz daha fazla sarsıldı. Yabancının yoğunluklu satışıyla dolar ve faiz 3.5 ayın, Euro tüm zamanlarının zirvesinde. Haftaya gidişatı Fed belirleyecek.

ABD’den gelen her iyi veri gelişmekte olan ülke piyasalarına baskı yapıyor. Buna bir de Türkiye’nin jeopolitik ve siyasi riskleri eklenince ortaya piyasadaki dalgalanma çıkıyor. Yabancıların son günlerde yoğun bir şekilde bono satışı tüm piyasayı baskılıyor. Satışlarla yükselen tahvil faizleri, gözünü yukarıya dikmiş dolar ve rekor üstüne rekor kıran Euro hisse senedi piyasasının da moralini bozuyor. Endişeler özellikle yabancı yatırımcıların tavrını etkiliyor. Tüm bunlar nedeniyle dün Dolar 3.9171 liraya çıktı bu 3.5 ayın zirvesi. Euro her gün rekorunu yeniliyor dün de 4.8301 liraya kadar yükseldi. Yabancının tedirginlik kaynaklı yapılan satışlarla uzun vadeli 10 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 12.88’e, iki yıllık tahvil faizi de yüzde 13.93’e fırladı.

100 BAZ PUAN ARTTI

Dalgalanmalar sert olsa da bu durum henüz Türkiye’nin ülke iflas riskini gösteren 5 yıllık CDS’lere yansımadı. CDS yükselse de 175.4 puan ile henüz yıllık zirvesinden uzakta. Ayrıca, uluslararası yatırımcı kuruluşlar da Türk Lirası önerilerini kesmiyor.

Bankalararası piyasada dolarda son işlemler 3.9143 liradan, Euro’da ise 4.8104 liradan yapıldı. Gelecek hafta ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) hamlesi piyasalara yön verecek.

Aslında mart ayı iyi başlamıştı. Henüz Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu kırmadığı dönemde 1 Mart’ta iki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 13.03, on yıllık gösterge tahvil faizi de 11.90 seviyesindeydi. Dün itibariyle 16 günde on yıllıkta ve iki yıllıkta artış neredeyse 100 baz puan oldu. Dolarda yükseliş ise 16 günde yüzde 3 yani 11 kuruş oldu. Euro ise 15.7 kuruş yükseldi.

KAYIPTA BİRİNCİ

Ayrıca Türk Lirası son 1 haftada en çok değer kaybeden gelişmekte olan para birimi oldu. Türk Lirası 1 haftada yüzde 2.62 değer kaybederken, Rusya Rublesi yüzde 1.62, Güney Afrika Randı yüzde 1.16, Brezilya Reali ise yüzde 0.99 değer kaybına uğradı. Analistler 3.88-3.90 lira üzerinde kalıcılık sağlanmadıkça dolarda düşüş bekliyor. Diğer yandan yükselişin sürmesi durumunda ise 3.9250 lira seviyesinin takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.

YURTDIŞI ALGISINDA OLUMSUZLUK YOK

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Son 1 haftada kurda oluşan hareket çok spesifik nedenlerle açıklanabilecek bir yükseliş değil. Lokal tahvil faizleri yükseliş eğilimini koruyor; yine de tahvil piyasasında gösterge için yüzde 14, 10 yıllık için yüzde 13 bandının aşılmasını izlemek gerekir. Ancak Londra’da swap faizlerinin yükselmemesi yurtdışı algısı bakımından bir olumsuzluk olmadığını gösteriyor. Nitekim Standard Charetered geçtiğimiz gün dolar 3.59’u gösterirken BofA Merrill Lynch ise Türk Lirası ve Güney Afrika Randı’nda uzun pozisyon önerdi. Doların çok yüksek seviyelere çıkacağına veya Merkez Bankası’nın acil faiz artırması gerektiğine dair bir panik havası yok ortada. (Hürriyet / Şebnem Turhan)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mzd18 Mart 2018 00:26

    dövizin daha fazla çıkması için başka sebepler lazım dolar 4 ü zor geçer türkiyede yaşamak güzel insanları umutsuzluğa itmek kolay olan yol

  • Okie Dokie17 Mart 2018 14:33

    Bu devirde hala elinde TL tutan var mı? Ben bile alışverişimi döviz ile yapıyorum. Firmama TL ile ödeme yapmaya gelen müşterilerime önce döviz bürosunu adres gösteriyorum. TL ile işlem yapıp da paramı eritemem üzgünüm.

  • demirkan 17 Mart 2018 14:23

    EKONOMİNİN BAŞINDA KİM VAR BİLMİYORUZ Kİ. BİLEN VARMI İÇİNİZDE?. ALİ BABACANI GÖREN VARMI?. YİĞİT BULUTUN YÖNETTİĞİ EKONOMİ BU KADAR OLUR. 3.78 DEN 3.93 E NE OLDUDA YÜKSELDİ?. 2005 LERDE ATILAN SIFIRLAR. FAZLASI İLE GERİ GELDİ. MARİFET SIFIR ATMAK DEYİL.ONU KORUMAK. EKONOMİDE HER ŞEY YABANCININ İNSAFINA KALMIŞ DURUMDA.

  • KILIÇ17 Mart 2018 08:37

    SEBEP NE OLURSA OLSUN YÜKSELİŞİN SORUMLUSU EKENOMİYİ YÖNETENLERDİR SÜREKLİ YORUM YAPIYORUM BU ÜLKEDE EN BÜYÜK SORUN EKENOMİDEN ANLAMIYORSA DEGİŞTİR YADA İTHAL EDİN YADA YETİŞTİRMEK İÇİN YURT DIŞINA EGİTİME GÖNDERİN SORUMLU DAVRANIP DEGİŞİME ACİL İHTİYAÇ VAR .

  • Bengin17 Mart 2018 06:25

    Ey dayılık yapan siyasetçiler her yerde bankalara fırça kayıyordunuz faiz yüksekmiş cesaretiniz varsa indirtin faizleri öyle basın karşısında bağırmakla faiz inmiyor. Usd geldi 4 tl ye dayandı. Herşeyi bilen siyasetçiler MB başkanına ve elinizin altında 3 kamu bankasına laf dinletemediniz bu bankaların GM bile sizi takmıyor. MB başkanı ve banka GM leri hemen ansızın görevden alın faizi de 2 orana indirin konut almak için kredi alamıyoruz. Vatandaşın isteklerini lütfen yerine getirin sayın milletin vekilleri.

  • demirkan 17 Mart 2018 14:38

    sen önüne geleni emekli edersen. yaşlısını dulunu maaş bağlarsan.? bunun karşılığına nereden bulacam diye düşün messen.? dönüşü olmayan batak kredi dağıtırsan.? faiz de düşmez enfilasyon da düşmez. döviz de düşmez. savur ganlık hat safhada. devletin araç larını özel işlerinde kullanıyorlar. bankaların ne suçu var?. ziraat bankası hariç. tüm bankalar halka açık banka elbet kâr edecek.dışarıdan aldığın borca faizsiz mi alıyon?. herkez parasını döviz hesabına yatırmış. TL tasarufu yok. banka nereden TL bulupta konut kredisi verecek.?.