E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDöviz ve emtia tarafında yaşanan gelişmeler---

Döviz ve emtia tarafında yaşanan gelişmeler

Döviz ve emtia tarafında yaşanan gelişmeler
27 Ekim 2016 - 17:17 borsagundem.com

Işık FX; piyasalara yön veren gelişmeleri özetledi

Enflasyon Raporu Açıklandı

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya 2016 yılı dördüncü enflasyon raporunu bugün açıkladı. Çetinkaya para politikasında atılan adımlarla sadeleşmenin büyük ölçüde tamamlandığını, sadeleşme politikasıyla fonlamanın tek faizden yapılmasını hedeflediklerini bir kez daha belirtti. Geçen haftaki faiz kararının döviz kuru ve maliyet unsurlarının enflasyon görünümünde yaratacağı bozulmayı dikkate alarak verdiklerini söyleyen Çetinkaya, süreç içerisindeki bir sonraki adımın veriler ve enflasyon görünümünü etkileyen gelişmeler dikkate alınarak atılacağını belirtti.

Banka 2016 yılında ekonomideki büyümenin ılımlı bir oranda gerçekleşmesini beklerken, hükümetin uyguladığı teşvik paketlerinin 2017'de büyümeye olumlu katkıda bulunacağı açıkladı. 2016 yılı için 44 dolar olan ham petrol tahmini 2017 için 54 dolar yükseltildi. Gıda enflasyonu tahmini 2016'da yüzde 8.0 iken, Gıda Komitesi ve bu konuda yapılan diğer çalışmaların etkisiyle yüzde 6.0'a çekildi. 2017 için ise rakam yüzde 8.0'den yüzde 7.0'a revize edildi. Banka 2016 yılı enflasyon oranını yüzde 7.5, 2017 yılı için ise yüzde 6.5 olarak gerçekleşeceğini öngörüyor.

TCMB Başkanı Çetinkaya, önümüzdeki dönemde para politikası duruşunun enflasyon görünümüne bağlı olacağının altını bir kez daha çizerken, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer gelişmeleri dikkate alarak para politikasındaki temkinli duruşun süreceğini belirtti.
Başbakan'dan Yabancı Yatırımcıya Çağrı

Türkiye Yatırım Danışma Toplantısı'nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, yüzde 3'ün altındaki büyüme rakamının Türkiye'de istihdam yaratmayacağını bu sebeple Orta Vadeli Program'da bütün ekonomik kurgunun yüzde 5'lik büyüme rakamı üzerine yapıldığını ifade etti. Konuşmasında yabancı yatırımcılara da seslenen Yıldırım, yönetim olarak görevlerinin yabancı yatırımcının işlerini kolaylaştırmak olduğunu, 2017 yılında yatırımcının iştahını artıracak çok önemli atılımlar yapılacağını söyledi.

EURUSD
Geride bıraktığğımız günde ABD'de konut satışlarının beklentilerin üzerinde performans göstermesi Cuma günü açıklanacak olan büyüme tahminlerini yükseltti. Bugün ise ABD'de Eylül ayı dayanıklı mal siparişleri verisi yüzde 0.1'lik artış beklentisine karşın yüzde 0.1 azalış gösterdi. Ulaşım hariç dayanıklı mal siparişleri ise piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 0.2 artış gösterdi. Haftalık işsizlik haklarından yararlanma başvuranların sayısı ise 3 haftadır ilk defa düşüş göstererek 258 bin olarak açıklandı. Bunun yanı sıra AMB üyesi Nowotny, yaptığı açıklamada Aralık ayındaki para politikası toplantısında parasal genişlemenin süresi ve hangi varlıkların alınacağı konusunda karar verileceğini ifade etti. Kurda teknik olarak ise hareket 1.0900 seviyesinin üstünde kayıplarını telafi etmeye çalışıyor. 1.0950 seviyesinin altında kurda yukarı yönlü hareket sınırlı kalabilir. 1.0950 seviyesinin geçilmesi halinde 1.0980 -1.1000 seviyeleri görülebilir. 1.0900 seviyesinin altında satıcılı seyirde 1.0850 seeviyesi önemli destek konumunda.

USDTRY
Yurtiçinde oldukça yoğun bir günü geride bırakıyoruz. Sabah saatlerinde TCMB'nin enflasyon raporu toplantısında açıklamalarda bulunan Murat Çetinkaya'nın söylemleri güne hareketli bir başlangıç yapmamıza neden oldu. Çetinkaya konuşmasında sadeleşme politikasıyla fonlamanın tek faizden yapılmasını hedeflediklerini söylerken, para politikasında atılan adımlarla sadeleşmenin büyük ölçüde tamamlandığını belirtti. Çetinkaya konuşmasının devamında ise enflasyon görünümünün sadeleşmede hangi hızda gidileceğini belirleyeceğinin altını çizdi. Öte yandan bugün açıklanan PPK toplantı özetinde gerekli olması durumunda zorunlu karşılıklar ve diğer likidite araçlarının kullanılabileceği belirtildi. ABD tarafında ise dayanıklı mal siparişlerinin beklenti altında yüzde 0,1 azalması ve çekirdek dayanıklı mal siparişlerinin ise yüzde 0,2 artış ile beklentileri karşılaması önemliydi. Teknik olarak yükseliş trendi içerisindeki hareketine devam eden kurda özellikle 3,,1060 seviyesinin üzerinde fiyatlamalar yeni rekorlar görmemize neden olabilir. Geri çekilmelerde ise 3,0700 desteği oldukça önemli görünüyor.

GBPUSD
İngiltere'de 3. çeyrek büyüme tahminleri beklentileri aştı. Yüzde 0.3 olan beklentilere karşılık 3. çeyrekte yüzde 0.5 büyüme gerçekleşti. Yıllık bazda ise yüzde 2.1 olan büyüme beklentilerine karşılık veri yüzde 2.3 olarak açıklandı. Büyümede başı İngiltere'nin bel kemiği olan servis sektörü çekti. Veri sonrası İngiltere Maliye Bakanı Hammond ekonominin temellerinin güçlü olduğunu ve AB ile yeni geliştirilecek ilişkilere adapte olması gerektiğini söyledi. Önümüzdeki hafta yapılacak para politikası toplantısı öncesi Bankanın iyi gelen verilerle beraber yeni genişlemeci adımlar atmamama konusunda eli güçlenmişe benziyor. Büyüme verileriyle 1.2270 seviyesine kadar tırmanan kur bu kazanımlarını koruyamadı. Kurda hareketin 1.22 seviyesinin altına sarkması halinde 1.2150 -1.2090 seviyeleri destek olarak çalışabilir. Hareket yukarı yönlü ivme kaazanırsa 1.2260 - 1.2300 seviyeleri gündeme gelebilir.

ALTIN
Altın fiyatlarında yükselişin hakim olduğu bir gün geçiriyoruz. Değerli metalde dün meydana gelen geri çekilme sonrasında gelen tepki alımlarıyla yaşanan yükseliş, ABD tarafında açıklanan verilerin genel anlamda beklentileri karşılayamamasıyla ivme kazandı. Ancak ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareketinin devam etmesi ve dolar endeksinde düşüş görmememiz, altın fiyatlarında yükselişin sınırlı olmasına neden oluyor. Teknik olarak 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1271 seviyesine yakın seyreden değerli metal, bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlayamadığı sürece yükselişleri sınırlı olacaktır. Kalıcılık sağlanması durumunda ise 1281 dolar direncine doğru hareket görebiliriz. Aşağı yönlü harekette ise ilk destek 1265 Dolar seviyesinde bulunuyor. 1265 dolar destek seviyesinin aşılması halinde satış baskısı 1260 dolar desteğine kadar devam edebilir.

BRENT PETROL
Hafta boyunca süren sert satış hareketinin arddından petrol fiyatları bugünü hafif alıcılı geçiriyor. Piyasanın gündemini ise OPEC ve OPEC dışı üreticilerin yapacağı üretim kesintisi anlaşması oluşturuyor. Hafta sonu Viyana'da Rusya-OPEC Enerji Diyaloğu düzenlenecek ve anlaşma koşulları detaylı olarak görüşülecek. Son gelişmelere baktığımızda ise Irak'ın anlaşmadan muaf tutulma yönünde isteğinin devam ettiğini görüyoruz. Irak Dışişleri Bakanı, Irak'ın muafiyet talebi konusunda anlayışlı davrandığını ve bu muafiyet talebinin kabul edilmesi için daha fazla çaba göstereceklerini açıkladı. Nijerya, Libya ve İran'dan sonra Irak'ın da üretim açısında imtiyaz istemesi diğer üreticiler tarafından nasıl karşılanacağı şu anda merak konusu. Hafta sonu yapılacak açıklamalar bu belirsizliği azaltabilir. Teknik olarak ise 50.50 direncinin aşılması ile yükseliş hareketi 50.80-51.00-51.50 seviyelerine kadar sürebilir. Aşağı yönlü hareketin hız kazanabilmesi için ilk etapta 50 doların altında kapanışlar görmemiz gerekiyor.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)