E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDöviz portföylerinde dolar öne çıkıyor---

Döviz portföylerinde dolar öne çıkıyor

Döviz portföylerinde dolar öne çıkıyor
24 Ekim 2016 - 09:53 borsagundem.com

KapitalFX, sabah raporunda Döviz portföylerinde halen USD’yi EUR’ya göre daha çok tercih edildiğini değerlendirdi.

Ayın son haftası makro gelişmeler anlamında fazla bir şey vaat etmediği için piyasaların odağı Kasım ayının başındaki Fed kararları ve ABD Başkanlık seçimleri olacak. Bu kapsamda fiyatlama eğilimlerinde Ekim ayının son haftasında önemli bir değişim olmasını beklemiyoruz.

USD, bilindiği gibi uzun süredir artan Fed faiz artırım spekülasyonları nedeniyle güçlü seyrediyor. Dolar endeksi de bu kapsamda 98,60 seviyelerine ulaştı. Bu sürede FOMC üyeleri sürekli olarak yaptıkları konuşmalarda faiz artırım ihtimallerinin canlı kalmasını sağladılar. Fed opsiyon fiyatlamaları şu anda Kasım toplantısına dair anlamlı bir sinyal göstermezken, Aralık ayında faizin artması olasılığını ise %68 olarak fiyatlamakta. Burada da baz senaryo şu: 8 Kasım’da Hillary Clinton ABD Başkanı seçilir, Fed Aralık’ta faiz artırır ve 2017’ye de 2 faiz artırımı beklentisi ile girer.

O nedenden dolayı bir anlamda Kasım ayı için “Fed’i bırak, Başkan’a bak” demek daha doğru oluyor. Çünkü Fed’in bundan sonraki rotasını ABD Başkanı’nın kim olacağı belirleyecek. Donald Trump şu anda oluşturduğu belirsizlik ile tam bir “siyah kuğu”. Trump’ın mevcut Fed yönetimi ile yola devam etmeyeceği bilinen bir konu, aynı zamanda Başkanlık koltuğuna oturması durumunda Fed’in statüsünü de eni baştyan düzenleyeceği de yeterince öngörülebilir. Bu nedenden dolayı Trump faktörü, Fed’e ilişkin bütün projeksiyonları da elemine edebilecek kadar güçlü.

Başkanlık seçimleri Fed’i bekletirken, Fed de diğer Merkez Bankaları’nı bekletiyor açıkçası. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Ekim toplantısında piyasaların bilmediği herhangi bir şey söylemeyip topu tamamen Aralık toplantısına atmasının nedeni de bu, TCMB’nin Mart ayından beri taviz vermediği sadeleşme politikasına Ekim PPK’sında ara vermesinin nedeni de. Son dönemde artan kur oynaklığı ve iç/dış belirsizlikler rahatsız edici boyutta ve TCMB’yi de faiz indiriminden bu ay alıkoydu. Faiz indirimi yapılmamasının nedenleri yılsonuna kadar ortadan kalkmayabilir. Bu kapsamda da TCMB yılın sonuna kadar faizleri sabit tutabilir. Ancak bir yandan da kurun durumuna göre faiz indirimi için de fırsat kollar. Bu hafta da yılın son Enflasyon Raporu sunumu gerçekleşecek. Bu konu Sn. Çetinkaya’ya bolca sorulacaktır.

TL cinsi varlıklarda kısa dönemde baskının sürrmesini bekliyoruz. Genel hatları itibariyle iç ve dış faktörler TL üzerinde aynı anda etkili olmuştur. Jeopolitik faktörler ve referandum olabileceği beklentileriyle beraber, aynı zamanda da devam eden TCMB faiz indirimleri TL’nin akran para birimleri içerisinde bir negatif ayrışma içine girmesine neden olmuştu. Not indiriminin oluşturduğu özel durum da buna dahil tabii. Bunun yanı sıra, Fed’den 2016 yılı içerisinde faiz artırımı beklenmesi de USD’nin gelişen ülke para birimleri üzerinde genel bir baskı oluşturması durumunu ortaya çıkardı. Özellikle 1,80’e doğru giden ABD 10 yıllık tahvil faizleri çerçevesinde, genel itibariyle para piyasalarında USD’ye karşı olan konum zayıfladı.

Özellikle kısa dönem belirsizlikleri TL üzerinde geniş resimde görülen baskının devamına neden olabilir. Aynı zamanda Türkiye’nin risk primini artırıcı her türlü faktör TL cinsi varlıklara olan talebi azaltabilir. Her ne kadar büyüme endişeleri daha ön planda olsa da, Merkez Bankası’nın son PPK’da faiz indirimi yapmamış olması da kurun oynaklığının rahatsız edici boyutlarda olduğunu ortaya koymaktadır. Biz genel itibariyle kurda ana fiyatlamanın önümüzdeki dönemde 3,10 ekseninde gerçekleşmesini bekliyoruz. 3 üzerinin normalleştiğini; pozitif senaryoda 3,02, negatif senaryoda 3,17 seviyelerine hareket olmasını bekliyoruz. Hem jeopolitik ve siyasi faktörlerin kırılganlık oluşturucu etkisi, hem de başta ABD olmak üzere küresel bazda belirsizlikler TRY finansal varlıkları üzerinde uzun sürede baskı oluşturabilir.

Döviz portföylerinde halen USD’yi EUR’ya göre daha çok tercih ediyoruz. Kurların temel ve teknik faktörlere dayalı olarak görülen yükseliş potansiyeli de USD’yi biraz daha öne çıkartmaktadır. TRY’ye karşılık USD’de de çok yüksek seviyelerden maliyetlenilmemesi daha doğrudur, genel olarak düşüşlerin kurda uzun dönemde alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Portföyde bulunan döviz ise tutulmaya devam edilebilir, realize edilmesi için erken olduğunu düşünüyoruz. Kaldıraçlı alım satımda ise 3,05 veya duruma göre 3,02 seviyeleri alım fırsatı oluşturabilir.

KapitalFX 

Günün önemli şirket haberleri - 24.10.2016

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 24.10.2016

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)