E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDöviz kurlarındaki artış hangi şirketleri etkileyecek?---

Döviz kurlarındaki artış hangi şirketleri etkileyecek?

Döviz kurlarındaki artış hangi şirketleri etkileyecek?
04 Eylül 2018 - 14:38 borsagundem.com

2018’in ikinci çeyreğinde 4,5607 olan dolar/TL kuru 6,6890 seviyesine yükseldi. Peki kurdaki yükseliş üçüncü çeyrekte en fazla hangi şirketleri etkileyecek?

ABD yaptırımları ile ivme kazanan kurlardaki yükseliş şirketlerin mali tablolarında değişimlere neden oluyor. Peki kur artışından en fazla etkilenecek olan şirketler hangileri olacak. Vakıf Yatırım hazırladığı “Döviz Kurlarındaki Değişimin Halka Açık Şirketlere Etkisi” raporunda son dönemde kurlardaki değişimin şirketlerin üçüncü çeyrek finansallarına nasıl etkileyebileceği ile ilgili bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışmanın sonuçları ve kur artışından en fazla etkilenecek şirketler şöyle.

31.08.2018 itibariyle son iki ayda TL karşısında ABD doları %43,6, Avro ise %44,0 değer artışı gösterdi.  İkinci çeyrek ortalama kurlar ile kıyaslandığında ise son iki ay ortalama kurlara göre TL karşısında ABD dolarının %19,7, Avro’nun ise %16,7 değer kazandı.

Kurlardaki bu değişim; gelirleri ABD doları ve Avro, maliyetleri TL bazlı olan şirketler için operasyonel marjlarda (brüt kar ve FAVÖK) kur etkisiyle iyileşmeler olacağına işaret ederken, operasyonel olmayan tarafta ise ABD doları ve Avro bazında döviz açık pozisyonu olan şirketlerin kur farkı giderleri kaydedeceğini gösteriyor.

Haziran sonu itibariyle son 12 aylık ihracat oranları ve Haziran sonu bilançolarındaki döviz pozisyonları incelendiğinde, ihracat oranı yüksek şirketlerin ortalama kurlardaki artıştan olumlu etkileneceği, döviz açık pozisyonu olan şirketlerin ise dönem sonu itibariyle kurlardaki agresif artıştan önemli derecede zarar kaydedecekleri varsayımıyla filtreleme yapılmıştır. Burada elbette şirket bazında maliyet yapıları, satış yapılan para birimleri, döviz açık/fazlasını oluşturan para birimleri gibi pek çok husus incelenerek çalışma detaylandırılabilir ancak çalışmamızın amacı genel bir fikir vermek olduğundan genel varsayımlardan öte söz konusu detaylara girilmeyecektir.

Toplam satış gelirlerinin %50’den fazlası ihracat olan şirketler aşağıda listelenmiştir. Bu şirketlerden fonksiyonel para birimi TL olanların son çeyrekte operasyonel kar marjlarında iyileşmeler görülebileceğini düşünüyoruz. Fonksiyonel para birimi TL dışında olanlar için ise ayrıca değerlendirmek gerekecektir.

Diğer taraftan şirketlerin 2Ç18 sonundaki döviz pozisyonlarına (hedge dahil) göre kurlardaki %44’lük değişiminin olası etkisi kabaca hesaplandı. Fonksiyonel para birimi TL dışında olan şirketler ve ayrıca doğal hedge imkanına sahip olan şirketler için 2Ç18 dipnotlarından yola çıkarak tahmini etkileri hesaplanmıştır.

30.06.2018 itibariyle fonksiyonel para birimi ABD doları olan Türk Hava Yolları (THYAO) en yüksek açık döviz pozisyonuna sahipken, bu şirketi Türk Telekom (TTKOM) izlemekte. Aynı tarih itibariyle Doğan Holding (DOHOL) ve Şişecam (SISE) ise en yüksek döviz fazlası olan şirketler.

Şirketlerin 2018 Haziran sonu döviz pozisyonlarını korudukları ve kurların Eylül ayını 31.08.2018 tarihindeki seviyelerinden kapatacağı varsayımıyla yaptığımız hesaplamalara göre;

Türk Telekom (TTKOM) 5,4 milyar TL, Tüpraş (TUPRS) 3,2 milyar TL ve Zorlu Enerji (ZOREN) 2,9 milyar  TL ile üçüncü çeyrekte en fazla kur farkı zararı yazabilecek şirketler olurken, Türk Hava Yolları (THYAO) 2,2 milyar TL, Doğan Holding (DOHOL) 1,2 milyar TL, Şişecam (SISE) 946 milyon TL ile en fazla kur farkı kazancı kaydedebilecek şirketler olarak görülmektedir.

Detaylı olarak baktığımızda, fonksiyonel para birimi ABD doları olan THYAO ve EREGL’nın TL bazında oldukça yüksek net yabancı para pozisyonu olmalarına karşın, TL’de taşıdıkları kısa pozisyonlar nedeniyle önemli derecede kambiyo geliri kaydetmesini bekleniyor. Fonksiyonel para birimi Avro olan Tav Havalimanları (TAVHL) ve Pegasus (PGSUS)’un TL tarafta taşıdıkları fazla pozisyon nedeniyle sırasıyla 151 mn TL, 154 mn TL kambiyo zararı kaydetmesi bekleniyor.

Diğer tarafta fonksiyonel para birimi ABD doları olan ve döviz fazlası bulunan Enka İnşaat’ın TL’deki fazla pozisyonu nedeniyle bir miktar kambiyo zararı kaydedeceğini tahmin ediliyor.

Ayrıca Ford Otosan (FROTO) ve Tofaş Oto (TOASO) yüksek döviz pozisyonlarına karşılık yaptıkları ihracat anlaşmaları ile TL’nin değer kaybetmesinden sınırlı etkilenirken, Tüpraş (TUPRS)’ın ise doğal hedge nedeniyle döviz riski sınırlanmakta.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mustafa04 Eylül 2018 15:32

    montajcıları niye sayıyorsun ki girdileri döviz olacağı için hatta yurt içi satışları düşeceğinden durum onlar adına kötü