E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolar/TL’nin kritik günleri---

Dolar/TL’nin kritik günleri

Dolar/TL’nin kritik günleri
23 Ocak 2017 - 14:04 borsagundem.com

Fitch'ten olası bir not indirimi TL’yi bir miktar daha baskılayabilir

Son 5 haftadır olduğu gibi geçtiğimiz haftaya da yükselişle veda eden TL için oldukça kritik bir haftadayız. Adeta TL’nin yakın geleceğini belirleyecek gelişmeler Salı ve Cuma günü gerçekleşecek.

Yarınki TCMB’nin faiz kararının Dolar/TL’de ciddi hareketlilik yaratması muhtemel. Uluslararası Bankalar ve ekonomistlerin ortak görüşü Merkezin hem politika faizi hem geç likidite penceresi hem de üst bantta ciddi bir faiz artırımına gideceği yönünde. Zira TL’nin aşırı değer kaybının önünü kesebilecek en etkin yöntem bu gibi gözüküyor. Her ne kadar faiz artırımnına gitmek istemediğinden farklı yollar denemeyi seçse de şu aşamaya kadar TL’de toparlanma oldukça sınırlı oldu.

Hatırlayacağınız üzere en son TL depo piyasası karşılığı Döviz depo piyasası kurulması kararı alınmıştı. Böylece Merkez swap yoluyla döviz geliri elde edebilecek ve TL’ye destek verecekti. Bunun yanısıra yaklaşık 10 gündür haftalık döviz repo ihalesi açılmaması da yine TL’yi destekleyici başka bir yöntemdi. Bankaların TL üzerinden borç alabilme limtilerinin düşürülmesi ile başlayan süreç yarınki faiz kararına kadar Merkez’in elini güçlendiren gelişmeler oldu. Ancak şuana kadar TL’de ciddi bir toparlanma yaşanmaması yarınki PPK Toplantısı’nda faizlerde artırıma gidileceği beklentisini güçlendirdi.

TCMB’nin ardından gözler cuma günü FITCH’de olacak. FITCH, şuanda Türkiye’yi yatırım yapılabilir notta bırakan tek büyük kredi derecelendirme kuruluşu olarak dikkat çekiyor. Olası bir not indirimi TL’yi bir miktar daha baskılayabilir.

Bir süredir bahsettiğimiz 3.75 desteği bugün de satıcıları zorluyor. Her ne kadar bugün Dolarda global bir gevşeme olsa da TL’de bir değer kazanımı görünmüyor. 3.75 – 3.78 bandında hareket eden Dolarda ilk destek 3.75 kırılması durumunda öncelikle 3.72 devamında ise 3.70 satıcılar için yeni hedefler olabillir. Ancak bunun için TCMB’nin yarın alacağı faiz kararı beklenmesi gerekebilir. Alıcıların yeniden devreye girmesi halinde ise 3.81 – 3.84 – 3.89 takip edilebilecek direnç seviyeleridir.

Forex Koçu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)