E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolar/TL'de ana yön yukarı doğru---

Dolar/TL'de ana yön yukarı doğru

Dolar/TL'de ana yön yukarı doğru
19 Ekim 2016 - 10:34 borsagundem.com

Kapital FX; kurda görülebilecek aşağı yönlü hareketler düzeltme seviyesinde kalacağını ve ana fiyat dalgalarının yönü yukarı doğru olacağını belirtti

Kurda Yeni Rekor, Çin GSYH, Trump/Clinton Son Raund

Avrupa piyasalarının açılışında TL’de USD’ye karşı kısmi bir toparlanma gerçekleşmekteydi. Para piyasasında da yeni güne geçilirken etkili olan aşağı yönlü kur hareketinde 3,0883 seviyesi görüldükten sonra, gün ortasına doğru yeniden bir yükseliş görünmektedir. 

Günlük bazda GOÜ para birimlerinde USD’ye karşı önceki kayıpları telafi etme eğilimi görünmektedir. Bu kapsamda da GOÜ para birimlerinde %0,80’e varan değer kazançları söz konusudur. KRW, ZAR, MXN ve THB ön plana çıkan para birimleri olmuştur. Grup halinde değer kazancı olduğundan pozitif ayrışma söz konusu değildir. 

TL ise, bir önceki kapanışa göre yatay negatif kalarak bu performansa ayak uyduramamış görünüyor. Gün içinde TL’nin USD’ye karşı olan değer kazançları geri verilmiştir. Kurda yukarı yönlü hareketin başladığı saat itibariyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ve Başbakan Binali Yıldırım’ın birbiri ardına gelen siyasi sistem açıklamaları ve gerekirse millete gidilebileceğini beyan etmeleri; aynı zamanda yine Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Musul operasyonu açıklamaları eşleşmektedir. 

Söz konusu konuşmaların olduğu zaman diliminde kur tekrar yükselişe geçmiştir. Merkez Bankası’nın Perşembe faiz indirimlerine devam edeceğine dair olan ortak kanı da, daha geniş resimde TL üzerinde baskılayıcı bir unsur olmaktadır. Faiz indirimlerinin devam etmesi, aynı zamanda %8 civarında gerçekleşmesi beklenen yılsonu enflasyonu da düşünüldüğünde reel getirinin azalması açısından bir kırılganlık unsurudur. 

ABD işlemlerinin başladığı saat diliminde de kurun 3,1140 ile tarihi zirve seviyesini yenilediği görülmektedir. ABD TÜFE verileri sonrasında da ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükseliş eğilimine devam etmesi kurun yüksek seviyelerde kalmasına neden olmaktadır. 

Bu kapsamda, bu şartlar altında kurda görülebilecek aşağı yönlü hareketler düzeltme seviyesinde kalacaktır ve ana fiyat dalgalarının yönü yukarı doğru olacaktır. 3,10 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda yeni oluşacak alanı 3,10 – 3,17 olarak teknik analiz göstergelerinde ortaya konulmaktadır. 

ABD’de TÜFE Eylül ayında bir önceki aya göre %0,3 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %1,5 artış gösterdi. Gıda ve enerjinin dışarıda bırakıldığı çekirdek göstergelerde de aylık bazda %0,1, yıllık bazda %2,2’lik aretış yaşandı. Manşet verilerin piyasa beklentisine paralel gerçekleştiğini, çekirdek göstergelerin ise yıllık bazda beklentinin 0,1 puan altında kaldığını görmekteyiz. Gün içinde Fed vadeli fonları 14 Aralık’ta faizin artması ihtimalini %66 olarak görürken, bu oran veriler sonrasında %64’e çekilmiştir. Verilerin USD tarafında limitli etkisinin olacağını, ancak Fed opsiyon fiyatlamalarını negatif yönde etkileyecek boyutta da olmadığını düşünüyoruz. 

Çin’de ekonomik büyümenin 3. çeyrekte %6,7 ile beklentilere paralel gerçekleşmesi, büyümenin de yavaş da olsa istikrar kazandığını ortaya koydu. Sanayi üretiminde büyüme Eylül’de yavaşlamış olsa da, genel itibariyle küresel risk iştahının Asya piyasalarındaki fiyatlamalar itibariyle çok bozulmayacağını söyleyebiliriz. 

Kamuoyu anketlerinin, ilk ikisini Hillary Clinton’ın kazandığını gösterdiği münazaralardan sonuncusu da bu gece gerçekleşecek.

Kapital FX

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)