E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar/TL 3.76 seviyesinde---

Dolar/TL 3.76 seviyesinde

Dolar/TL 3.76 seviyesinde
17 Ocak 2017 - 15:25 borsagundem.com

Türk Lirası euro ve dolar karşısında değer kazanıyor

Bloomberght’nin kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz rezervlerini kullanmadan piyasalara döviz swaplarıyla müdahale etmeyi planlıyor.

Halihazırda uluslararası piyasalarından swap işlemleri yapan Türk bankalarına, Merkez Bankası bu işlemler için sözleşmede karşı taraf olmayı taahhüt edecek. Böylece Türk bankaları döviz swap işlemlerini Merkez Bankası üzerinden gerçekleştirecek. Merkez Bankası’nın swap aracını Türk likiditesini sıkılaştırmaya yönelik çalışmalarda tamamlayıcı amaçla kullanacak.

Piyasanın döviz ihtiyacı Merkez Bankası üzerinden sağlanacak ve banka geri almak üzere piyasaya dolar verecek. Belirli bir kur ve faiz üzerinde anlaşarak TCMB bankadaki Türk lirası fazlasını devralır ve ona karşılığında dolar verir. Anlaşma süresi dolduğunda ise bu kez önceki işlemlerin tam tersi yapılarak kapatılır.

Çıkan bu haber sonrası dolar/TL 3.77 seviyesinin altına gerileyerek gün dibini gördü. Sabah saatlerinde 3.8170 seviyesini test eden kur şu anda yüzde 1.12 düşüşle 3.7688 bölgesinde işlem görüyor.

Euro/TL ise bugün 4.0644 seviyesini test etti. An itibari ile yüzde 0.26 kayıpla 4.0312 seviyesinden işlem görüyor.

Merkez Bankası (TCMB) bugün de miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı. 

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sürpriz bir ekonomi zirvesi yaptı. Başta dolardaki hareketliliğin ele alındığı toplantıya Başbakan Binali Yıldırım, ilgili bakanlar, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve üst düzey ekonomi bürokratlarının katıldı. Toplantıda ekonomideki yeni yol haritası masaya yatırıldı. Dolar kullanımının azaltılmasına yönelik nelerin yapılabileceğinin ele alındığı toplantıda, dışardan gelen ekonomik saldırılar da kapsamlı bir şekilde ele alındı. Erdoğan ayrıntılı olarak dinlediği ekonomik göstergelerle ilgili bakanlıkların tedbirlerini artırmasını istedi. 

UBS'in Dolar/TL 'de 2017 sonu için tahmini 4.00, 2018 sonu tahminiyse 4.50 seviyesinde bulunuyor. UBS analistleri Türk lirasının çıpalanması için TCMB'nin en az 200 baz puan faiz artırımı yapması gerektiğini belirtiyor.

Deutsche Bank'ın dolar/TL kurunda yılın dördüncü çeyreği için tahmini 3.90 seviyesinde. Deutsche Bank'ın Dolar/TL kurunda yılın dördüncü çeyreği için tahmini 3.90 seviyesinde.

Külliye'deki ekonomi zirvesinden ne çıktı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fenasi17 Ocak 2017 10:52

    fiyasko nedir, budur...

  • KILIÇ17 Ocak 2017 10:47

    TEK ÇARE VAR FAİZ ARTIRIMI ANCAK FAİZ DÜŞMAN DEYİNCE KORKU OLUYOR OYSAKİ GEÇMİŞTE DENENMİŞ TL İSTİKRARA KAVUŞMUŞ TL MEVDUATLARI DOLARA GEÇMEYE BAŞLADI AŞIRI KAYBI ÖNYEMEZ DURUMA GETİRMEMEK İÇİN GEÇ KALINMAMALI