E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar tarihi rekorun ardından hafif gevşedi---

Dolar tarihi rekorun ardından hafif gevşedi

Dolar tarihi rekorun ardından hafif gevşedi
13 Ekim 2016 - 14:45 borsagundem.com

Dolar/TL 3.1132 ile tüm zamanların rekorunu kırmasının ardından 3.0968 TL'ye gevşedi

Başkanlık sistemi ve olası referandum riskinin fiyatlamalara dün itibariyle girdiğini belirten analistler, kurda aşağı yönlü hareketlerin kalıcı olmaya görüşünde.

Dolar/TL'de güne 3.09'ün üzerinde başladı. Başbakan Yıldırım'ın başkanlık sistemi açıklamaları sonrası dün 3.0974 ile tarihi zirvesini test eden dolar/TL günü 3.09 civarında tamamlamıştı. Güne 3.0920 liradan başlayan dolar, şu saatlerde yüzde 46 yükselişle 3.1132 TL'yi görerek tüm zamanların rekorunu tazeledi. 

İç ve dış dinamiklerin etkisiyle zayıflayan TL'de kırılganlığın bir süre daha devam etmesi bekleniyor. 

Bankacılar küresel güçlü dolar ve jeopolitik endişelerin baskı unsuru olmaya devam ettiğini dün tarihi zirvesini test eden kurda küresel piyasaların ve petrol fiyatlarının izlenmeye devam edileceğini söylediler.

Bankacılar kurun tarihi zirvesini test edip 3.10'lu seviyelere geldikten sonra bir miktar yönünü aşağı çevireceğini bekliyorlardı. Ancak başkanlık sistemi ve olası referandum riskinin fiyatlamalara dün itibariyle girmesiyle artık analistler aşağı yön için aynı düzeyde iyimser değil.

DNG Danışmanlık'tan Fatih Kerestici olası bir başkanlık sistemine geçişte referandum ihtimalinin belirmesinin piyasaları üzerinde ilave bir risk unsuru yarattığını belirterek, "Dolar/TL'de 3.10 seviyesi görüldü. Normal şartlarda bu seviyeden artık aşağı dönüşü bekliyor olmamız lazımdı" dedi ve ekledi:
"Ancak, referandum ihtimalinin gündeme oturması tüm beklenti setini değiştirdi. Sadece, önümüzdeki belirsizlikleri dikkate alıp, bunlara bir de referandum unsurunun eklenmesi nedeniyle bekle-gör stratejisi izlemenin daha dengeli bir piyasa duruşu anlamına geleceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Satış baskısı diğer piyasalara da yansıyabilir

Ancak TL'deki seyrin kalıcı olması halinde analistler satış baskısının diğer piyasalara da yansıyabileceğini belirtiyorlar. Moody's not indirimi sonrasında çıkışların yaşanabileceği endişesi, jeopolitik endişeler, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB'nin kurdaki yükselişlere karşın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükseliş TL'nin değer kaybında ve gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasında ana belirleyiciler olmaya devam ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)