E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar/TL 2.98 seviyesinin hemen altında---

Dolar/TL 2.98 seviyesinin hemen altında

Dolar/TL 2.98 seviyesinin hemen altında
26 Eylül 2016 - 15:20 borsagundem.com

Türk Lirası, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesinin ardından değer kaybetti

Türk Lirası, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesi ve bunun sonucu ülke varlıklarından sermaye çıkışlarının artacağı beklentilerinin gülenmesi sonucu, gelişen piyasa para birimleri arasında en sert kaybı yaşayan para oldu.

Dolar/TL kuru günün ilk işlemlerinde, yüzde 0.95 ile 3 Ağustos'tan bu yana en hızlı gün içi yükselişini gerçekleştirerek 2.9990 seviyesine kadar çıktı ve 3.00 seviyesinin hemen altından aşağı döndü. An itibari ile dolar/TL paritesi yüzde 0.35 değer artışı ile 2.9798 seviyesinde...

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, Cuma günü geç saatlerde, dış finansmana ilişkin artan riskler ve yavaşlayan ekonomiyi işaret ederek, Türkiye'nin kredi notunu bir basamak düşürdü ve en üst yatırım yapılamaz seviye olan Ba1'e indirdi.

Bu indirim, Temmuz ayında ülke güvenliği için tehdit oluşturan başarısız darbe girişiminden bu yana ikinci not indirimi oldu. Dünyanın en büyük fonlarının çoğu, varlıklarına yatırım yapmak için, o ülkenin üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings, Moody’s ve S&P Global Inc.'den ikisinin yatırım yapılabilir kredi notuna sahip olmasını şart koşuyor. JPMorgan Chase & Co., Ağustos ayında yaptığı değerlendirmede, not indiriminin Türk tahvillerinde 8.7 milyar dolara kadr bir satış getirebileceği tahmininde bulunmuştu. G20 ülkeleri arasında en geniş cari açığa sahip ülkelerden bir olan Türkiye, bu açığını finanse edebilmek için sermaye girişlerine ihtiyaç duyuyor.

S&P Global Inc., başarısız darbe girişiminin hemen ardından Türkiye'nin kredi notunu düşürmüştü. Moody'sin de not indiriminin ardından, Türkiye, yalnıca Fithc'te yatırım yapılabilri seviyede kredi notuna sahip.

Londra'da Nomura International Plc kredi stratejisti Timothy Ash, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Pazartesi günü Türk Lriası'nda şüphesiz zayıflama yönünde bir hareket olacak," dedi ve "Faizler ve kredi muhtemelen 40 ila 50 baz puan genişleyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Ash, "Birçok kredi yatırımcısı alım için daha iyi değer yaratması açısından kenarda kalarak bir not indirimini bekliyordu ve bu durum bir dayanak oluşturmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Singapur'da INTL FCStone Inc.'nin döviz traderı Wu Mingze, "Türk Lirası beklediği üzere zayıfladı, ancak S&P'nin not indiriminin ardından bu hareketin gelebileceği beklentisi ile, düşüş fazla önemli değil" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)