E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDoların yönünü veriler belirleyecek---

Doların yönünü veriler belirleyecek

Doların yönünü veriler belirleyecek
17 Temmuz 2018 - 09:12 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın faiz kararı ve Temmuz ayı enflasyon verisi dolar için önemli etkenler arasında yer alıyor

BIST… Yüksek gelen bütçe açığı endeksi baskıladı… Haziran ayı bütçe açığı 25,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Böylece son bir yılık döneme ilişkin bütçe açığı ise 63,4 milyar TL’ye yükselmiş oldu, bir önceki ay 51,4 milyar TL seviyesindeydi. Açıklanan verilere bakıldığında söz konusu açığın bütçe açığı/GSMH’ye oranı %2 seviyelerine yaklaşmış, Haziran ayında bir önceki aya göre giderler %15 artmış ve gelirler %26 azalmış bulunmakta. Gelirlerdeki düşüşün büyük ölçüde 1.Çeyrek kurumlar vergisi gelirlerinin Mayıs ayında tahsil edilmesinden ve akaryakıt üzerinden alınan ÖTV’deki kısmi düşüşten kaynaklandığını, giderlerdeki artışın ise emeklilere yapılan ödemelerin maliyetinden kaynaklandığını düşünmekteyiz. Yüksek gelen bütçe açığının kur ve faizler üzerindeki negatif etkisiyle BIST 100 endeksi günü %0,17 düşüşle 89,744 seviyesinden tamamladı. Yüksek faiz ve yüksek bütçe açığı ilişkisi nedeniyle dün en çok baskı altında kalan sektörler arasında bulunan bankacılık sektörü %2,53 düştü.

USDTRY… TL, gelişen ülke para birimlerindeki yükseliş eğilimli seyre eşlik ederek değer kazandı… FITCH’in Türkiye kredi notunu düşürmesi durumunun daha önce fiyatlanmış olması nedeniyle dün paritenin yönünde önemli bir değişiklik olmadı ve TL gelişen ülke para birimlerindeki pozitif seyre eşlik etti. 24 Temmuz TCMB faiz kararı toplantısı sonuçlarının ve 3 Ağustos’ta açıklanacak olan Türkiye Temmuz ayı enflasyon verisinin paritenin yönü açısından belirleyici olacak.

EURTRY… TL euroya karşı hafif değer kazandı… EURUSD paritesindeki yükseliş nedeniyle TL euroya karşı %0,3 değer kazandı ve gün içerisinde 5,65 seviyelerinden işlem gördü.

EURUSD… Trump’ın Brexit açıklamalarıyla birlikte euro güçlendi… Trump, geçen haftaki İngiltere ziyaretinde BREXIT konusunda yaptığı açıklamada, İngiltere’nin AB’den çıkmaması gerektiğini, AB – İngiltere ticaret ilişkilerinde zarar söz konusu ise bunun dava yoluyla çözülebileceğini belirtti. Bu haberlerin ardından BREXIT belirsizliğinin azalacağı beklentileri ile hem sterlin hem Euro dolara karşı değer kazandı. Orta vadede görüşümüz paritenin 1,15 – 1,18 bandında yatay hareket edeceği yönünde. Uzun vadede ise 1,12 seviyelerine doğru geri çekilme görülebilir.

XAUUSD… Yatay eğilim sürmekte… Ons altın EURUSD paritesindeki yükselişe bağlı olarak 1245 seviyelerine kadar yükselse de gün içerisinde 1240 – 1245 aralığında dar bantta yatay hareket etti ve günü 1241 seviyesinden tamamladı.

GLDGR… Uzun vadede gram altın pozitif… Her ne kadar ons altın fiyatlarında Nisan ayında 1350 $ seviyelerinden başlayan düşüş eğilimi devam ediyor olsa da, uzun vadede gram altında global büyümedeki yavaşlama, ticaret savaşına ilişkin endişeler ve düşük reel faiz ortamı nedeniyle pozitif görünüm öngörmekteyiz.

BRENT… ABD Hazine Bakanı’nın ABD’nin İran’a yaptırımlarının zamana yayılabileceğini açıklamasıyla geriledi… ABD Hazine bakanı, İran’dan petrol alımlarının sıfıra inmesini istediklerini, fakat İran’dan petrol ithalatını azaltmak için zamana ihtiyaç duyan ülkeler için feragat edilebileceğini açıkladı.

S&P 500… Global piyasalardaki karışık seyirle günü hafif düşüşle kapattı… Dün endekste ağırlığı olan hisselerden Apple %0,4 gerilerken, petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak ExxonMobil %0,8 ve Chevron %1 düştü. Bank of America’nın finansal sonuçları ise olumlu etki yarattı. Hisselerin farklı yönlerde hem aşağı hem yukarı yönlü hareket etmesi, endeksin genel anlamda yatayda kalmasına neden oldu. Mevcut durumda endeks global hisse piyasalarına göre pozitif ayrışsa da, uzun vadede global büyümeye ilişkin risklerin endeksi baskılayacağı görüşündeyiz.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)