E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDoların yönünü haber akışı sağlayacak---

Doların yönünü haber akışı sağlayacak

Doların yönünü haber akışı sağlayacak
02 Ağustos 2018 - 09:27 borsagundem.com

ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulamasının ardından dolar tırmanışa geçti

BIST… Sanayi şirketleri öncülüğünde yükseldi… Endeks beklentilerimiz paralelinde bilanço beklentilerinin başta sanayi sektöründe olmak üzere satın alınmasına bağlı olarak, 2018 2.Çeyrek bilanço açıklanma döneminde mevcut konjonktür içerisinde yukarı yönlü hareketine devam ederek günü %0,27 yükselişle 97,211 seviyesinden tamamladı. Mevcut yükseliş eğiliminin Ağustos ayı içerisinde 98,000 – 102,000 bandına doğru sürmesini beklemekteyiz. Dün çelik sektöründe EREGL’nin %5,8 ve KRDMD’nin %3,2 yükselmesi endeksteki pozitif momentumun devam etmesini sağladı. Ayrıca BIST100’de ağırlığı yüksek olan TUPRS %4,83 ve TCELL %2,32 yükseliş ile endeksi yukarı yöne çekti. BOTAS’ın doğalgaza %50 fiyat artışı yapmasıyla birlikte, enerji maliyetleri doğalgaza bağlı olan SODA %6,89 değer kaybetti. Şirket Haberleri… ISCTR… İş Bankası’nın 6 aylık konsolide olmayan net karı 3,335 milyar TL şeklinde gerçekleşti (Beklenti 3,202 milyar TL).

USDTRY… Tarihi rekor kırarak 5 TL’nin üzerini gördü… Dün Türkiye dış ticaret açığı %32 azalarak 6 milyar 3 milyon dolar şeklinde gerçekleşti. Doğalgaz ve elektrikteki fiyat artışıyla birlikte yüksek enflasyon düzeyinin kalıcı olabileceğine yönelik endişeler ve TCMB’nin politika faizi ile yıllık enflasyon arasındaki farkın (reel faizin) azalması ile TL dün gün içerisinde yükseliş eğilimli seyir izlemişti. Akşam saatlerinde ise ABD’nin yaptırım haberleriyle tarihi zirve olan 5,0141 seviyesini gördü. Paritenin yönü açısından, ilgili haber akışları, yarın açıklanacak olan Türkiye enflasyonu ve ABD istihdam verileri izlenecek.

EURTRY… ABD ile Türkiye arasındaki gerginlik sonrasında yükseldi… Dün gün içerisinde sakin seyir izleyen paritede, akşam saatlerinde ABD ile Türkiye arasındaki gerginlik sonrasında TL’nin dolara karşı zayıflaması ile birlikte EURTRY paritesinde de yükseliş görüldü, parite dün 5,8515 seviyesini test etti ve günü %1,43 yükselişle 5,8334 seviyesinden tamamladı.

EURUSD… Orta vadede yatay harekete devam ediyor… Dün TSİ 21:00’de yayınlanan FOMC toplantı kararlarında, gösterge faiz oranı beklentilere paralel şekilde değiştirilmeyerek %1,75 - %2,00 seviyesinde bırakıldı. FED yetkilileri borçlanma maliyetlerini kademeli olarak yükseltmeye ilişkin planlarını yinelemekle beraber, ekonomik aktivitenin "güçlü bir oranda yükseldiğini", işsizlik oranının "düşük kaldığını", hane halkı harcamaları ile iş yatırımlarının güçlü bir şekilde büyüdüğünü ve % 2'lik enflasyon hedefinde bir değişiklik olmadığını belirttiler. Bu toplantının ardından, Eylül ayındaki FED toplantısında faiz artırımı yapılacağına dair beklentiler arttı. Faizlerin sabit tutulması kararı zaten beklentiler paralelinde olduğu için piyasalara önemli bir etkisi olmadı. EURUSD paritesi ise günü %0,31 düşüşle 1,1661 seviyesinden tamamladı. Bununla birlikte orta vadede paritedeki yatay eğilimin devam etmesini beklemekteyiz.

XAUUSD… Dolardaki güçlenmeyle birlikte baskı altında kalmaya devam ediyor… Dün gün içerisinde FED toplantısı öncesinde altın fiyatları aşağı yönlü hareket etti. Uzun vadede düşük reel faiz ortamında altındaki yükseliş beklentimize rağmen kısa vadede FED’in faiz artırımıyla beraber baskılanması devam edebilir.

GLDGR… TL’deki değer kaybına rağmen ons bazında altındaki düşüş nedeniyle yatay seyir izledi… TL’deki değer kaybı gram altını pozitif etkilerken, ons altındaki değer kaybı negatif etkiledi. Bu nedenle dengelenerek yatay hareket etti. Orta vadede 185-200 bandında yatay seyir izleyeceği ve al-sat amaçlı değerlendirilebileceği görüşümüzü korumaktayız.

BRENT… Global petrol arzına yönelik risklerin azalmasıyla baskılandı… Trump’ın İran ile görüşeceğini açıklamasıyla beraber jeopolitik tansiyon azaldı. Bununla beraber global arz yönünde önemli risklerin mevcut durumda bulunmaması eşliğinde petrol fiyatları baskılandı. Global büyümeye ilişkin riskler nedeniyle brent petrol fiyatlarında aşağı yönlü seyir devam edebilir.

S&P 500… Hafif düşüş eğilimli seyir izledi… S&P 500 endeksi dün hafif düşüş eğilimli seyir izlemesine karşın, bilanço açıklanma sezonunun devam etmesi nedeniyle orta vadede yükseliş eğilimine sahip. Bununla beraber endeksin mevcut durumda tarihi zirvesine yakın seviyelerde bulunması endeksi hafif baskılayabilir.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)