E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDolardaki yükseliş Borsa'yı baskılıyor---

Dolardaki yükseliş Borsa'yı baskılıyor

Dolardaki yükseliş Borsa'yı baskılıyor
11 Ocak 2017 - 09:28 borsagundem.com

TL’de değer kaybının sürmesine bağlı olarak BIST 100 Endeksinde hafif düşüş eğilimli açılış bekleniyor

DÜN NE OLDU? 

BIST DEİŞMEYEREK AYNI SEVİYEDEN GÜNÜ TAMAMLADI… 

BIST 100 Endeksi dün sektörler arasında farklı yönlerde fiyat değişimlerine bağlı olarak değişmeyerek günü 77,394 seviyesinden tamamladı. BIST Bankacılık Endeksi Moody’s’in önceki günkü açıklamalarına bağlı olarak %1,1 düşerken değer kaybeden TL’den kısmen olumlu etkilenen BIST Sanayi Endeksi ise %0,9 yükseldi. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

10:00 CARİ AÇIKTA YÜKSELİŞ EĞİLİMİ… 

19:00 TRUMP BASIN TOPLANTISI 

Saat 10:00’da açıklanacak Kasım ayı cari açık verisinin aylık bazda 2,75 milyar US$ olması bekleniyor. Bizim beklentimiz ise 2,59 milyar US$ şeklinde. Aylık beklentimiz şeklinde gelirse son bir yıllık cari açık 33,8 milyar US$’dan 34,1 milyar US$ seviyesine yükselmiş olacak. Yıllık açıkta yükseliş hafif şekilde olsa da 6 ay önce 27,7 milyar US$ seviyesinden başlayan yükseliş sürmekte. Genel olarak petrol fiyatlarında yükselişe bağlı artabilecek enerji ithalatı ve turizm gelirlerinde düşüş trendi cari açıkta yükselişe sebep olan faktörler. Sabah itibariyle TL’de değer kaybının sürmesine bağlı olarak BIST 100 Endeksinde hafif düşüş eğilimli açılış beklemekteyiz. BIST 100 Endeksinin kısa vadede 76,000-78,000 bandında kalması beklenebilir. 

ŞİRKET HABERLERİ 

AKBNK…Nötr… Şirket, 2017 yılı hedeflerini açıkladı. Açıklamaya göre, %10-12 aralığında aktif büyümesi ile birlikte mevduat ve kredilerde de aynı oranda bir büyüme kaydedilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, %3.4 net faiz marjı ile %15-17 özsermaye karlılığı hedeflenmektedir. Takipteki krediler oranı ise diğer bankalara kıyasla düşük olarak %2.5 olması beklenmektedir.(KAP)

TAV…Sınırlı Pozitif… Şirketin 2016 yılında toplam yolcu sayısı geçen seneye göre %2 artarak 104.3 milyona ulaştı. Aylık bazda ise bir önceki aya göre %4 artarak 7.7 milyona ulaştı. Dış hatlar yolcu sayısı ise geçen seneye göre %1 artarak 58.5 milyona ulaştı. Aylık bazda ise bir önceki aya göre %11 artarak 4.3 milyona ulaştı. İç hatlar yolcu sayısı, geçen seneye göre %1 artarak 58.5 milyona ve aylık bazda bir önceki aya göre %4 azalarak 3.5 milyona ulaştı. (KAP)

THYAO…Nötr… Şirket, 2017 yılı hedeflerini açıkladı. Açıklamaya göre, 2017 yılında, 32 milyon iç hat ve 37 milyon dış hat olmak üzere toplamda 69 milyon yolcu taşınması ve %76-77 aralığında doluluk oranına ulaşılması planlanmaktadır. Ayrıca, %17-19 EBITDAR marjı ile toplamda yaklaşık 10.1 milyar USD gelir elde edilmesi beklenmektedir. (KAP) 

BIST 30 Kontratı 

Şubat vadeli kontrat, BIST 30 Endeksi’ne paralel olarak günü %0.1 düşüşle 94,850 seviyesinden tamamladı.

Şubat vadeli kontratın TL’de değer kaybının sürmesi eşliğinde güne hafif düşüşle başlamasını ve 94,0-95,0 bandında hareket etmesini beklemekteyiz. 

USDTRY Kontratı 

Dün doların dünya genelinde sakin seyir izlemesine rağmen Türk Lirası zayıf görünümünü korudu. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir görünüm sergilerken, Türk Lirası gün içerisinde %2’ye ulaşan değer kaybı ile negatif ayrışan para birimleri arasındaydı. USDTRY kontratı günü %1,0 değer kazancı ile 3,7853 seviyesinden tamamladı. 

Bugün USDTRY kontratının güne yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

ALTIN/USD Kontratı 

Dün doların dünya genelindeki sakin seyri altın tarafından yükseliş fırsatı olarak değerlendirildi. Bir süredir zayıf seyrin görüldüğü altın fiyatları dün sakin gündemin de etkisiyle dolar karşısında %0,57  değer kazandı.  Altın kontratı ise günü %0,83 değer kazancı ile  1192 seviyesinde tamamladı. 

Bugün Altın kontratının güne sınırlı yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

EURUSD Kontratı 

Dün doların dünya genelindeki sakin seyrine rağmen gelişmiş ülke para birimlerinde sınırlı fiyat hareketleri görüldü. Söz konusu yatay seyirde EURUSD paritesi hafta başında görülen kazançlarının bir kısmını geri verirken, 1,0550 seviyesine kadar geriledi. EURUSD kontratı da günü %0,5 değer kazancı ile 1,0601 seviyesinde tamamladı. 

EURUSD yakın vadeli kontratın güne yatay bir  başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

DÜN NE OLDU? 

Dün dolar dünya genelinde sakin seyir izlese de güçlü görünümünü korudu. Dolar endeksi 102 seviyesinin aşağısında hafif kapanış gerçekleştirirken, gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir görünüm sergilerken, Türk Lirası gün içerisinde %2’ye ulaşan değer kaybı ile negatif ayrışan para birimleri arasındaydı. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bu sabah doların dünya genelinde sakin seyri devam ederken, Türk Lirası’nda negatif ayrışma devam etmekte. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki sınırlı fiyat hareketlerine rağmen, Türk Lirası’nın sabah saatleri itibariyle değer kaybı %1,46’ya ulaştı. 

Bugün yurt içinde takip edilecek siyasi gündemin yanı sıra, Kasım ayına ilişkin cari açık verisi gündeme konu olacak. Cari açığın ilgili dönemde 2.75 milyar dolara çıkması beklenmekte. 

Yurt dışında ise makro gündem sakin olup, İngiltere’nin sanayi üretimi ve imalat üretimi verileri takip edilecek.  

Bununla birlikte 20 Ocak 2017 tarihinde ABD’de başkanlık koltuğuna oturacak olan Trump’ın bugün gerçekleştireceği basın açıklaması piyasalarda hareketlilik yaratabilir. Trump dönemine ilişkin ABD’de büyüme ve enflasyonda yükseliş beklentisi şimdiden fiyatlamalarda yer edinmesi kaynaklı Trump’ın özellikle ekonomi politikalarına dair vereceği mesajlar önem arz ediyor.

USDTRY 

Dün doların dünya genelinde sakin seyir izlemesine rağmen Türk Lirası zayıf görünümünü korudu. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir görünüm sergilerken, Türk Lirası gün içerisinde %2’ye ulaşan değer kaybı ile negatif ayrışan para birimleri arasındaydı. 

Teknik olarak bakıldığında, USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin görülebilmesi için 3,8500 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin görülmesi halinde 3,9000 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede 3,85 seviyesi aşağısında kalıcılık sağlanması halinde zayıf seyir görülebilecek olup 3,80 ve 3,72 destek seviyeleri izlenebilir.

EURUSD 

Dün doların dünya genelindeki sakin seyrine rağmen gelişmiş ülke para birimlerinde sınırlı fiyat hareketleri görüldü. Söz konusu yatay seyirde EURUSD paritesi hafta başında görülen kazançlarının bir kısmını geri verirken, 1,0550 seviyesine kadar geriledi. 

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 1,0585 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,0620 ve 1,0700 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek gevşemelerde 1,0500 ve 1,0420 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

ALTIN 

Dün doların dünya genelindeki sakin seyri altın tarafından yükseliş fırsatı olarak değerlendirildi. Bir süredir zayıf seyrin görüldüğü altın fiyatları dün sakin gündemin de etkisiyle dolar karşısında %0,57  değer kazandı.  

Altında toparlanma eğiliminin devam edebilmesi için, 1180 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1192 ve 1208 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının görülmesi halinde ise sırasıyla 1165 ve 1152 destek seviyeleri izlenebilir. 

USDJPY 

Dün doların dünya genelindeki sakin seyrine rağmen gelişmiş ülke para birimlerinde sınırlı fiyat hareketleri görülse de Japon Yeni G10 para birimleri arasında dolar karşısında değer kazanan para birimleri arasında yer aldı. 

Dün dolar cephesinde görülen sakin seyir paritede teknik görünümü de zayıflatmıştır. Teknik olarak bakıldığında, USDJPY paritesinde zayıf seyrin devam etmesi durumunda 115,00 ve 114,30 destek seviyeleri takip edilebilir. USDJPY paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 115,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup paritede yükselişlerde sırasıyla 116,80 ve 117,20 seviyeleri hedeflenebilir 

GBPUSD 

Dün doların dünya genelinde sakin seyir izlemesine rağmen Sterlin değer kazanmakta zorlanıyor. Brexit sürecine ilişkin yetkililerden gelen açıklamalar ve güçlü doalr Sterlin cephesinde yükselişleri baskılamakta.  

Teknik olarak bakıldığında GBPUSD paritesinde kar satışlarının devam etmesi halinde 1,2120 ve 1,2100 izlenebilecek destek seviyeleri olup, paritede görülebilecek tepki alımlarıyla 1,2320 ve 1,2400 direnç seviyeleri hedeflenebilir. 

BRENT 

Petrol fiyatları arz fazlasına ilişkin endişeler ile yön bulmaya devam ediyor. Bununla birlikte üretici ülkelerden gelen açıklamalarda petrol fiyatlarında hareketlilik yaratmakta. Dün Amerikan Petrol Enstitüsü’nün açıkladığı haftalık ham petrol stokları verilerine göre geçtiğimiz hafta stoklar 1.5 milyon varil artış kaydetti. Stoklarda beklentilerin üzerinde görülen artış sonrası petrol fiyatlarında zayıf seyir görüldü. 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin görülebilmesi için 53,70 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 54,80 ve 56,40 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının görülmesi halinde ise 52,50 ve 51,25 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

Alan Yatırım

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)