E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolarda aşağı, borsada yukarı beklenti ---

Dolarda aşağı, borsada yukarı beklenti

Dolarda aşağı, borsada yukarı beklenti
21 Ekim 2018 - 12:15 borsagundem.com

Dolarda neden aşağı yönlü bir hareket bekleniyor? Borsada aşılması gereken direnç noktası neresi? Kaşıkçı olayı, MB PPK Toplantısı, kritik veriler ve piyasalar… İki usta isim yeni haftayı Borsa Gündem’e anlatıyor…

100 GÜNLÜK HAREKETLİ ORTALAMANIN KIRILMASI DURUMUNDA KURDA AŞAĞI YÖNLÜ HAREKET YENİDEN HIZ KAZANABİLİR

ÜZEYİR DOĞAN – GEDİK YATIRIM / YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ

DOLAR / TL
Geçen haftaya 5,8671 seviyesinden başlayan Dolar/TL kuru hafta içerisinde en düşük 5,5194 seviyesini test etti. Çarşamba günü açıklanan FOMC toplantı tutanaklarında faiz artırımlarının devam edeceğine yapılan vurgu ve uzun vadeli faiz oranı hedefinin bir miktar üzerine çıkılabileceğine ilişkin ifadelerinin doları küresel piyasalarda desteklemesine bağlı olarak Dolar/TL kuru kayıplarını bir miktar geri alarak haftanın son işlem gününde 5,70’e kadar yükseliş görüldü. 25 Ekim tarihinde gerçekleşecek olan TCMB ekim ayı PPK toplantısı da Türk Lirası’nın seyri üzerinde etkili olacaktır. Toplantı öncesinde piyasadaki stresin artış kaydetmesi TL üzerinde bir miktar baskı yaratabilecektir. Kurda aşağı yönlü hareketlerde 5,6118 TL, 5,5194 TL ve 100 günlük hareketli ortalamanın 5,4891 TL seviyesi destek olarak izlenebilir. 100 günlük hareketli ortalamanın kırılması durumunda aşağı yönlü hareketlerin yeniden hız kazandığı görülebilir. Bu kırılmanın gerçekleşmesi için öncelikle bu hafta TCMB’nin para politikasındaki sıkılaşmayı artırması ve devamında da gelecek ayın başında ekim enflasyonunun pozitif yönde sürpriz yapması gerektiğini düşünüyoruz. Yukarı yönlü hareketlerde ise 5,71 üzerinde hareket yeniden sertleşerek 5,90 civarı gündeme gelecektir.

 

BIST 100
500 periyotluk hareketli ortalaması altına düşen endekste ortalamanın geçtiği 99.000-99.550 bölgesinin kuvvetli direnç konumunda olduğunu görüyoruz. Teknik indikatörler yukarı yönde toparlanma gösterirken işlem hacminde görülen zayıf seyir direnç bölgelerini önemli hale getirmektedir. Yukarı yönlü hareketlerin anlam kazanması için işlem hacminin eşlik ettiği bir yükselişle 97.900 direncinin yukarı kırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu seviye üzerinde kalıcılığın sağlanması durumunda hafta içerisinde 99.500-100.600 ve 102.100 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerin ivme kazanması durumunda ise kuvvetli destek olarak 95.350 seviyesi takip edilebilir. Bu seviye ağustos ayından başlayan kısa vadeli yükselen trend desteği olması dolayısıyla önemlidir. Yükselen trendin işlem hacmi ile aşağı kırılması ihtimalinde ise endekste destek olarak 93.400-92.100 ve 91.200 seviyeleri önemli hale gelecektir.

*

İKİ ÖNEMLİ KONU, 3 KRİTİK VERİ HAFTAYA DAMGASINI VURACAK

BELGİN MAVİŞ – A1 CAPITAL / DİREKTÖR

Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmazmış… Peki Bist 100 yeniden 100.000 hedefine tüm yaşananlara rağmen ulaşabilir mi?

Dolar kurunun sakinleşmesi Borsa İstanbul da 100.000 hedefini geçme fırsatı vermedi. Ve geçtiğimiz hafta endekste genel anlamda satıcılı ve son işlem gününde ise oldukça isteksiz işlemlerle 96.400 çekilme yaşandı. Küresel hisse senetleri piyasaların da bu kez ticaret savaşı kaygılarının yerini risk iştahından kaçma ve gerçeklerle yüzleşme satış baskısını daha da artırırken gelişmekte olan ülke paralarının dolar karşısında değer kazanımı satış baskısını daha da artırdı. Çin’in yaptırımlar sonrasında birbiri ardına aldığı parasal önlemler ve son olarak büyümesinin %6.5 seviyesine gerilemesinin ardından Asya borsaları kaygılarla satışa dönerken DJ ve S&P de kritik destek seviyelerine geri çekilme yaşandı. Özellikle S&P 500 endeksinin 2750 seviyesine doğru çekilmesi ise bu baskıyı daha da artırdı. Bist 100 endeksinde ise 100.600 direncini 3 kez ve 100.000 direncini 2 kez denemesinin ve geçememesinin ardından ABD/Türkiye arasındaki Rahip davası sonrası yaptırımların kaldırılması konusunda somut adımların gelmemesi ve Kaşıkçı Olayı gibi piyasaların yakın takibindeki belirsizlik yaratan gelişmelerde bu satış baskısında etkili oldu diyebiliriz.

Dolar kurunda Ağustos’taki %33’lük artış sonrasında eylülde % 8 varan geri çekilme ve  ekim ayında da % 6 gerilemesi her ne kadar en kötü geride kaldı yorumlarını beraberinde getirse de Cuma günü yaşanan yükselişler önceki aylardaki gibi korkutucu olmasa da piyasalardaki belirsizlik ve olumsuz haber akışının kur üzerinde hala etkili olduğunu gösterdi. Dolar/TL 5.55 seviyesine kadar gerilemesinin ardından yeniden 5.60 seviyesinin üzerine çıkarak 5.64 seviyesine yükselirken kısa süreli bu geri çekilme ardından yükselişte AB de Brexit ve İtalya endişelerinin parite üzerinde yarattığı etki kadar Çin ve yaklaşan İran yatırımları gibi majör başlıklarda etkiliydi aslında . Borsa da satış kurda ise tepki alışlarının yaşandığı haftanın son gününde endekste değer kaybı %1.03 ve kapanış 96.455 puandan gerçekleşirken Dolar/TL’de 5.62 ve euro/dolarda ise 1.15 seviyesine yükseliş vardı..Dolar kurunun 7.00 seviyesinden 5.55 seviyesine kadar geri çekilmesinde yükseliş eğilimde olan enflasyon ve 25 Ekim TCMB PPK toplantısında merkezin yol haritası gibi belirsizliklerin yarattığı baskı öne çıkarken  yeniden 5.64 seviyesine yükselişinde ise 6.50/6.30 seviyelerinden dolar satan yatırımcıların 5.55/5.60 seviyesinde yeniden alıma geçmelerinin yarattığı etki ve küresel korkularının yaratığı güvenli liman arayışları da etkiliydi.



Dolar/TL’de Mayıs/Ekim döneminde yaşananlara kısaca göz atarsak;
24 Haziran için Erken Seçim kararı ardından Mayıs 2018’e  % 11 yükselen dolar kuru, Temmuz 2018 Rahip Brunson Davası ve ABD-Türkiye arasındaki gerilimin artması not indirimleri ve yatırım kuruluşlarından gelen olumsuz analizler ile % 7, Ağustos 2018 de  ABD yaptırımları ve siyasi gerilimin artması ardından  ile % 33 e varan değer artılarıyla 7.20 TL seviyesine kadar sert yükselişler yaşanmıştı. BDDK SPK ve TBB aldığı seri kararlar ve TCMB Viop’ta işlemlerine başlaması ardından  siyasi tansiyonun da düşmesiyle Eylül ayında yü% 8 gerileyen Dolar/TL kuru ekim ayında %6 geriledi.. Ancak bu süreçte faizlerde aynı hızda gerilemenin yaşanmaması ve 2 yıllık gösterge tahvil faizinin %28-25 bandında yaklaşık 3 puanlık gerileme ardından yüksek seyrinde enflasyon beklentilerinin hala yüksek seviyesini korumasının etkisi olduğunu da notlarımıza ekleyelim…

YENİ HAFTADA
Suudi Arabistan makamlarınca, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda "arbede" sonucunda öldüğünün açıklanmasının ardından yaşanabilecek gelişmeler ve 25 Ekim TCMB PPK toplantısı (Faizlerde bir değişim beklenmese de) öne çıkan önemli konu başlıkları olurken bunun yanı sıra AB PMI ile İFO verisi ve ABD Büyüme Verisi diğer önemli veriler olarak öne çıkmakta. Endekste 96.400 desteğinde tutunamama durumunda 95.500/94.600 öne çıkan destekler konumunu korurken yaptırımlar konusunda gelebilecek pozitif haber akışı endeksin yeniden 97.300/98.500 dirençlerine doğru hareketini sağlayabilir. 2019 Mart ayı sonunda gerçekleşecek olan yerel seçimler öncesi parti adayları ve ittifak çalışmalarının yanı sıra Kaşıkçı olayı ile S.Arabistan’ın yaptığı açıklamalarının yansımaları ve Telekom ile ilgili haber akışı ve 04 Kasım İran Yaptırımları öncesi İran’dan aldığımız petrol ve doğal gaz konusunda ABD/Türkiye arasındaki konuya dair olası görüşme ve açıklamalar da etkili olmaya devam edecektir.

MANŞETTE NELER VAR?
* Trump, Rusya ile imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekileceklerini açıkladı. Trump, Rusya ve Çin'in yeni bir anlaşmayla gelmediği takdirde ABD'nin kendi silahını üreteceğini söyledi

* Brexit'in gerçekleşeceği Mart 2019'dan önce AB'de kalmanın da seçenekler arasında olduğu Brexit anlaşması üzerine bir referandum talep eden İngilizler, Cumartesi günü sokaklara döküldü. Yürüyüşün şimdiye kadar bu konudaki en fazla katılımlı gösteri olduğu belirtiliyor.

* Kur saldırısının bertaraf edilmesi ve Yeni Ekonomi Programı yabancıların güvenini perçinledi. Kore’den Almanya’ya kadar pek çok yatırımcı Türkiye’ye yatırımı büyütecek.

* Hazine dış piyasalarda 2 milyar dolarlık tahvil ihracı gerçekleştirdi. Tahvil satışının %60’ını ABD’li, % 23’ünü İngiliz yatırımcılar aldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet22 Ekim 2018 21:05

    Borsada yukarı beklenti gerçekleşti. % - 1.8 de kapattı. Yorumcuların borsadan çıkış olmasın diye borsaya yükselecekmiş havası vermeleri daha çok küçük yatırımcıyı vuruyor.

  • Srrkat bilir22 Ekim 2018 13:25

    , beklenti buysa Her zamanki gibi dersi olur bence dolar yukarı gider yatırım tavsiyesi değildir

  • WERS22 Ekim 2018 10:27

    bu yüksek faiz ekonomide ters teper tamam yabancı yüksek faiz için gelir ama bankalar bu faizle para satamaz ekonomi durur

  • South Park 22 Ekim 2018 06:59

    Yazarların faiz artışı beklentisi sebebi nedir ki? Hükümet için 6 lira sınırı kabul edilebilir bir rakam. Bırakın artışı faizde düşüş olursa bile şaşırmam.

  • Kuddusi21 Ekim 2018 21:54

    Pazartesi ne olur ??????? Kaşıkçı konusu gündemde kalmaya devam edecek gibi görünüyor.Borsa 96 bin üzeri tutunmaya çalışıyor. 95 bin güçlü destek konumunda takip edilecek Pazartesi yatay takılır kapanış 96 bin üzeri kalırsa salı tepki alımları başlayabilir kanaatindeyim. (al-sat tavsiyesi değildir)

  • Broker 21 Ekim 2018 21:52

    Son döviz hareketlerinde. Sonra Kasım ortasında yeni bilançolarda şirket finansal durumları netleşir. Ve Dolar belli banttalarda sabitlenirse, borsaya geçişler başlar. Psikoloji borsaya döner be Ucuz kalmış hisselere fitiller olur.

  • Muhtar21 Ekim 2018 21:31

    vampirler kana doymaz. MerkeZ boşuna faiz artırmasın. Döviz düşmez. !!

  • Dost acı söyler21 Ekim 2018 21:10

    Yıllardır aynı teranelerle aynı yorumlar sahipleri ne derse onu yazar onu söylerler sonuçta küçük yatırımcı sıfırı tüketip kıçını tuta tuta kaçar..

  • Zekii21 Ekim 2018 21:08

    Bunları zaten biliyoruz pazartesi borsa ne olur onu söyle.

  • Mahmut21 Ekim 2018 20:00

    Söylemekle olmuyor. Ben şunu gördüm. Para babaları ister aşağı ister yukarı taşır. Nerde ekmek varsa ona giriyor.Gerisi hikaye. VOP DOLAR da bakın neler yapıyorlar. Ne kadar kazanıyorlar.

  • Sefer21 Ekim 2018 19:20

    Gene mi ters köşe

  • KENAN21 Ekim 2018 16:27

    YATIRIMCIYI SÖVÜŞLEMEK İÇİN ,SARFEDİLMİŞ SÖZLER.

  • Günaydın hayırlı 21 Ekim 2018 15:55

    Bence tam tersi olacak borsa Kasım’da 89000

  • AD21 Ekim 2018 13:52

    hep aynı laflar.bunları çocuklar bile ezberledi.ekonomi kanalı Bloomberg var adamların teletex'i bile yok.bazıları bu zamanda teletex'mi olur diyor teletex 2 saniye gecikmeyle veri aktarıyor.küçük yatırımcı için teletex veli nimet

  • aliş21 Ekim 2018 12:48

    ya bunlara uymayın borsa 175 bine gidecek diyorlardı ,dolar düşecekmiş falan fişmekan garantileri var sanki ağam bizimle eğleniiii

  • KILIÇ21 Ekim 2018 12:38

    ZEYNEP HANIM İYİ BİR BİLGİ DONANIMI OLAN İNSAN OLARAK GÖRÜYORUM DAHA SIK TV KANALLARINDA GÖRMEK İSTİYORUZ.