E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolarda 4 lira seviyesi yeniden görülebilir---

Dolarda 4 lira seviyesi yeniden görülebilir

Dolarda 4 lira seviyesi yeniden görülebilir
23 Mart 2018 - 11:53 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın ticaret savaşlarını başlatması piyasalara darbe vurdu. Olası gelişmeleri GCM Menkul'den Enver Erkan açıkladı

BORSAGUNDEM.COM

Küresel hisse piyasalarındaki sert düşüşle birlikte dolar ve euro güç kazandı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e ek gümrük vergisini içeren protokolü imzaladı ve piyasalar karıştı. Yatırımcılar güvenli limanlara yöneldi ve altın da yükselişe geçti.

Gün içindeki olası gelişmeleri uzmanlara sorduk.

İşte o yanıt:

Enver Erkan - GCM Menkul

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e ek gümrük vergilerini açıklamasının ve global piyasaların bu açıklamaların ardından sarsıntı geçirmesinden sonra Asya seansında TRY çiftlerinde çok sert hareketler görüldü. Bu kapsamda USDTRY kuru da 4,03 seviyesi üzerini gördükten sonraki saatlerde 3,96 üzerinde dengelendi. Tabii 4.03 seviyelerinin üzerinin kısa sürede görülmesi, ve sonrasında kurun geri çekilmesi finans piyasalarında "flash crash" olarak nitelendirilen bir hareket... Asya traderlarının aktardığı ise Japon yatırımcının JPYTRY pozisyonlarındaki "zarar kes" emirlerinin çalışmış olduğu ve bunun anlık sert harekete neden olmuş olabileceği yönünde. Ancak bize göre kur hareketinin tamamını açıklamıyor.

Geri gelen kur hareketinde bile TL'nin kayıplarının tamamını geri alamaması negatif bir durum. Kurun psikolojik seviye 4'ü hızlı bir şekilde kırabilmiş olması ve uluslararası düzeyde olan ve hemen tüm varlık sınıflarını olumsuz etkileyen (sadece güvenli varlıklar değer kazanıyor) bir habere bu kadar sert tepki vermesi çok da rasyonel sebeplerle açıklanamaz. Gelişen ülkelerde, gerek USD'ye karşı, gerekse de EUR'ya karşı olan değer kayıplarında TRY en ön sırada. USDTRY, güvercin kalan Fed açıklamalarından sonra da 3,90'lara gerilemenin ertesi gününde tekrar 3,93'lere gelmişti. Hareketin 3,95 üzerinde kalmaya devam etmesi yukarı denemelerin devam etmesine de neden olabilir. 3,99-4,00 seviyeleri yukarıda izlenebilir; geniş perspektifte 3,90 üzeri yukarıyı göstermektedir.

Günün kaybedenleri bu durumda küresel borsa endeksleri oldu. Wall Street’te yaşanan yüzde 3’e varan kayıpların ardından Asya’da da Nikkei’de yüzde 4 üzeri kayıplar söz konusu. Risk barometrelerinde hızlı bir değerlenme var. Altın, JPY, gelişmiş ülke tahvilleri gibi enstrümanlar öne çıkıyor. Böyle bir ortamda Borsa’mızdaki açılış da aşağı yönlü oldu. Ancak ilk seans itibariyle borsanın sadece yüzde 1 altta olması olumlu olarak değerlendirilebilir. Borsa 115 bin bandını korumaya çalışacak. Üzerinde kalabilirse 117 bin – 117 bin 500 yine ilk bant olarak hedefte olmaya devam edebilir. 115 bin altına gerçekleşebilecek hareketler seans içinde ilave satışlara neden olabilecektir.

EURUSD hareketi stabil, ancak Trump’ın açıklamaları USD açısından da olumsuz olarak değerlendirilmeli. Bu yüzden pariteyi 1,22 - 1,23 gibi seviyeler üzerinde tutan görünmez el devrede gibi görünüyor. Ancak Trump, Almanya’nın da peşine düşerse işin rengi değişebilir. İçeride ise USDTRY kurunun verdiği tepkinin bir benzerini Asya seansında EURTRY kurunda da gördük. Bu çerçevede EURTRY kurunda terminaller 4,97’yi gösterdi. Önümüzdeki süreçte EURTRY 4,84 – 4,87 bandı üzerinde kalmaya devam ederse yükseliş ön planda olabilir.

Trump’ın ticaret savaşlarını körükleyen açıklamalarında günün kazananlarından biri de “güvenli liman” etkisiyle altın oldu. Hafta ortasında Fed’in faiz beklentilerini 2018 için 3’te tutması ve güvercin olarak algılanmasının akabinde yükselişe geçen altın fiyatları 1340 USD bandının üzerini gördü. Altın, hem dikkatlerin Trump ve ticaret konusuna dönmesinin USD tarafına baskı yapması, hem de güvenli varlıkların öne çıkmasından istifade edebilir. 1300 USD bandı geniş resimde altta bariyerdi, şimdi 1350 USD bandı da aşılırsa, özellikle 1320 – 1317 USD bandından gelen teknik desteğin momentumuyla, daha üst seviyeleri test edebilir.

Hisse senedi yatırımcılarına uyarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)