E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDolarda 3.9580 TL görülür mü?---

Dolarda 3.9580 TL görülür mü?

Dolarda 3.9580 TL görülür mü?
12 Ocak 2017 - 09:16 borsagundem.com

Rekor üstüne rekor kıran dolarda yükselişin devamı halinde 3.95 seviyesi aşılabilir

Amerika Merkez Bankası (FED)’nın faiz artırımına dair beklentiler ve ABD’nin yeni başkanı D. Trump’ın
uygulamayı planladığı politikaları, piyasalara yön vermeye devam ediyor. Veri trafiğinin sakin olduğu
dünkü işlem gününde ABD yeni başkanı D.Trump’ın açıklamaları takip edildi. Trump, yaptığı ilk basın
toplantısında Rusya-ABD ilişkileri ile ilgili açıklamalarda bulunurken, uygulamayı planlandığı mali
teşvik ile ayrıntı paylaşmaması küresel risk iştahını azalttı. ABD borsaları konuşmayla gerilerken,
güvenli varlık talebindeki artışla Ons altında yükselişler görüldü. Ons altın %0.50 primli işlem
görürken, 1200 seviyelerine yakın seyretti.

İçeride anayasa değişikliğine dair süreç ve kredi derecelendirme kuruluşlarının not
değerlendirmelerine dair endişeler TL varlıklarını zayıflatmaya devam ediyor. Dün kur 3,94 seviyesi
üzerini test ederek tarihi zirve seviyelerine yükselirken TL’nin dolar karşısındaki kaybı %2,39 olarak
gerçekleşti. Akşam saatlerinde kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye ile ilgili değerlendirmeleri
takip edildi. S&P, Türkiye’nin ciddi bir kur riski olduğuna dikkat çekerken Türk Lirası'nın daha da
zayıflamasının ülke ekonomisi üzerinde 'azımsanamayacak' miktarda etkisi olacağının da altını çizdi.
Kuruluş Türkiye bankalarının TL'nin getirdiği risklere yönelik önlem aldığını da bildirdi ve not
değerlendirmesinin 5 Mayıs tarihinde yapılacağı bilgisini de aktardı. Dün rekor tazeleyen Dolarda
3.8700 seviyelerine kadar bir gevşeme görülse de, belli başlı destek noktalarının üzerinde kalıcılık
sağlamaya çalıştığını izliyoruz.

D.Trump’ın konuşması sonrası Dolar endeksi yönünü aşağı çevirirken Euro ve Sterlin gibi para
birimleri, Dolar’a karşı değer kazandı. Euro, Dolar karşısında %0.30 primli seyrederken, Sterlin ise
dünkü kayıplarını telafi etti ve 1.2200’in üzerini gördü.

Küresel borsa endekslerinde ise pozitif bir hava hakimdi. Trump sonrası kazançların bir kısmı geri
verilse de, genel olarak güçlü seyrin korunduğunu görüyoruz. Alman DAX endeksi % 0,54, İngiltere endeksi FTSE100 ise % 0,57 değer kazandı. ABD borsa endekslerinde sınırlı pozitif görünüm hakimken
içeride BİST-100 endeksi dünü % 0,35 kazançla tamamladı.

Petrol tarafında ise, stok rakamlarındaki artışa rağmen günlük kazançların korunduğunu gözlemledik.
Cuma günü OPEC-OPEC dışı ülkelerin gerçekleştireceği toplantıda alınacak kararların petrol piyasası
için önemini hatırlatalım. Yeni günde ham petrol 52.1 seviyesinden, brent petrol ise, 55.1 seviyesinden
işlem görmektedir.

USDTRY ANALİZİ

TL varlıklarındaki değer kaybı devam ederken dolar küresel ölçekte kazanımlarını korumaya devam ediyor. Dün akşam saatlerinde kredi derecelendirme kuruluşu S&P’den gelen açıklamalar takip edildi. S&P, Türkiye'nin ciddi bir kur riski bulunduğuna dikkat çekerken Türk Lirası'nın daha da zayıflamasının ülke ekonomisi üzerinde 'azımsanamayacak' miktarda etkisi olacağının da altını çizdi. ABD başkanı D.Trump’ın dünkü konuşmasında mali politikalarla ilgili ayrıntı vermemesi doların yükselişini sınırlandırdı. Yeni günde Türkiye tarafında açıklanacak bir veri bulunmuyor. ABD tarafında ise, FED üyelerinin açıklamaları ve önemli makro veriler takip edilecektir. Teknik görünümde ise yükseliş kanalı içinde olan USDTRY paritesinde 3.8620-3.8040 destek bölgesi üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü eğilim devam edebilir. Hareketlerin devamında 3.9200 ve 3.9580 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY ANALİZİ

Yurtiçi piyasalarda gelişmelerin etkisiyle TL varlıklarındaki hareketlilik devam ediyor. Dün rekor tazeleyen kurda bugün Euro Bölgesi’nde açıklanacak sanayi üretimi verisi ve ECB tutanakları takip edilecektir. Teknik görünümde ise yükseliş kanalı içinde olan EURTRY paritesinde 4.0680-4.0195 destek seviyesi üzerinde kalındığı sürece alımlar devam edebilir. Yukarı yönlü hareketlerin devamında 4.1505 ve 4.2020 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD ANALİZİ

Hafta başı itibariyle dolar karşısında tutunmaya çalışan euroda kritik eşik olan 1,05 seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi ile değer kayıpları hızlandı. Yoğun veri akışının olduğu bugün Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi verileri ve ABD tarafında ise, FED üyelerinin açıklamaları ile önemli makro veriler takip edilecektir. Teknik açıdan bakacak olursak yatay hareketine devam eden EURUSD paritesinde 1.0550-1.0490 destek bölgesi üzerinde kalındığı sürece yükseliş eğilimi devam edebilir. Yukarı yönlü hareketlerin devamında 1.0615 ve 1.0655 direnç seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD ANALİZİ

Brexit endişelerinin devam etmesi sterlini baskılamaya devam ediyor. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney dün yaptığı açıklamada, İngiltere finans sektörünün kıta Avrupası için önemi nedeniyle, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden planlanan ayrılışından kıta Avrupası'nın finansal sistemi için en fazla risk yarattığını söyledi. Bugün İngiltere tarafında takip edilecek bir veri akışı bulunmuyor. ABD tarafında ise, FED üyelerinin açıklamaları ve önemli makro veriler takip edilecektir. Teknik görünümde ise kısa vade de yatay hareket eden GBPUSD paritesinde 1.2085-1.2030 destek bölgesi üzerinde kalındığı sürece yükseliş eğilimi devam edebilir. Yukarı yönlü hareketlerin devamında 1.2260 ve 1.2315 direnç
seviyeleri takip edilebilir.

USDJPY ANALİZİ

Güne Japonya verileriyle başlayan paritede yen aleyhine fiyatlamalar devam ediyor. Önemli destek noktaları üzerinde işlem gören paritede bugün FED üyelerinin açıklamaları ve ABD verilerine bağlı hareketler ön plana çıkabilir. Teknik görünümde ise düşüş eğiliminin hakim olduğu USDJPY paritesinde 115.45-116.50 direnç seviyeleri altında kalındığı sürece gevşeme devam edebilir. Geri çekilmelerin devamında 114.50 ve 113.85 destek seviyeleri takip edilebilir.

ALTIN ANALİZİ

Geri çekilen dolar endeksi ile 1190 önemli direncini test eden ons altında dün dolar endeksindeki yukarı yönlü ivmelenmeyle birlikte kazançların bir kısmı geri verildi. Yeni günde FED üyelerinin açıklamaları ve ABD verileri yakından izlenecektir. Teknik görünümde ise yükseliş eğiliminin devam ettiği altın fiyatlarında 1188-1180 destek bölgesi üzerinde kalındığı sürece alımlar devam edebilir. Yukarı yönlü hareketlerin devamında 1201 ve 1210 direnç seviyeleri takip edilebilir.

PETROL ANALİZİ

Önceki gün açıklanan API stoklarındaki artışın ardından dün Enerji Bilgi Yönetimi (EIA)’de 1,1 milyon varil artış beklentisinin üzerinde 4 milyon varillik stok artışı olduğunu açıkladı. Stoklardaki artışa rağmen 13 Ocak günü yapılacak OPEC-OPEC dışı toplantısı öncesi yukarı yönlü hareketlerin sürdüğü gözlendi.

1-Ham Petrol

Teknik görünümde ise yatay hareketine devam eden ham petrol fiyatlarında 51.9-51.2 destek seviyeleri üzerinde kalındığı sürece alımlar sürebilir. Yukarı yönlü hareketlerin devamında 52.7 ve 53.2 direnç seviyeleri takip edilebilir.

2-Brent Petrol

Teknik görünümde ise yatay hareketine devam eden Brent petrol fiyatlarında 54.8-53.6 destek bölgesi üzerinde kalındığı sürece yükselişler devam edebilir. Yukarı yönlü hareketlerin devamında 55.5 ve 56.8 direnç seviyeleri takip edilebilir.

DAX ANALİZİ

Yatay hareketin devam ettiği DAX endeksinde petrol fiyatları ve Euro Bölgesi’ne dair gelişmeler yakından izleniyor. Bugün Euro Bölgesi’nde açıklanacak sanayi üretimi verisi ve ECB tutanakları endeks tarafında yakından takip edilecektir. Teknik görünümde ise yatay hareketine devam eden Dax endeksinde 11629-11694 direnç seviyesi altında kalındığı sürece gevşemeler devam edebilir. Geri çekilmelerin devamında 11606 ve 11569 destek seviyeleri takip edilebilir.

Destek Menkul Değerler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)