E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDolarda 3.8140 aşılırsa yükseliş sürer---

Dolarda 3.8140 aşılırsa yükseliş sürer

Dolarda 3.8140 aşılırsa yükseliş sürer
19 Ocak 2017 - 09:04 borsagundem.com

Teknik olarak incelendiğinde kısa vadeli düşüş kanalını yukarı kıran paritede 3.8140 direncinin aşılması durumunda yükseliş isteği sürebilir

Son dönemlerde gerçekleşen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) hamleleri TL varlıkları
üzerinde etkili olmaya devam ediyor. TCMB dün yine repo ihalesi açmayarak bankaları geç likidite
penceresine yönlendirdi. Ayrıca TL deposuna karşılık döviz deposu piyasası açarak döviz maliyetlerini
düşürüp piyasaların ihtiyaç duyduğu döviz likiditesinde esnekliği artırmayı hedefliyor.
ABD tarafında ise son günlerde FED başkanlarının ve Trump’ın danışmanlarının konuşmaları ön plana
çıkıyor. ABD yetkililerinin bazılarının son dönemde yaptıkları açıklamalarda fazla güçlü dolara vurgu
yapması dolar varlıklarının değer kaybetmesine neden olurken FED başkanlarından Williams’ın tam
istihdam ve güçlü ABD ekonomisi vurgusu yükselişleri beraberinde getirdi. Gece saatlerinde
açıklamalarda bulunan FED Başkanı J. Yellen’ın açıklamaları dolardaki yukarı yönlü hareketliliği
destekledi. Yellen, faizin 2019'un sonuna kadar yılda birkaç kez artırmayı öngördüklerini ve uzun
vadeli tahminlerinin yüzde 3'e yaklaşacağını belirtirken faiz artırımının zamanlamasının ekonominin
önümüzdeki aylarda nasıl evrileceğine bağlı olduğunu belirtti. Ayrıca işsizlik oranının yüzde 5'in altına
gerilediğini ve enflasyonun yüzde 2'ye yaklaştığını belirten Yellen, geçen ay yapılan 25 baz puanlık faiz
artışının ekonomide kaydedilen ilerlemeyi yansıttığını dile getirdi. Yeni günde Dolar TL’ye karşı %0.20
primli işlem görürken Euro/TL paritesi %0.25 primli seyrediyor. Açıklamalar sonrası Dolar endeksi
değer kazanırken ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1.5 üzerinde arttı. Bu gelişmeler sonrası 1200 seviyesi
altına sarkan altın fiyatları yeniden bu seviyelerin üzerine yükseldi.
Euro bölgesinde ise dün enflasyon verileri beklentiler dahilinde gerçekleşti. Ayrıca Almanya Başbakanı
Merkel’in İngiltere ile müzakerelerinin ancak 50. Madde yürürlüğe girdikten sonra başlayabileceğini
açıklaması, Euro varlıklarının bir miktar değer kaybetmesine neden oldu. Bu gelişmeler sonrası dün
Euro, Dolara karşı %0.50’ye yakın değer kaybederken DAX endeksi %0.51 üzerinde primli işlem
görüyor.
Petrol tarafında ise dün açıklanan OPEC raporunda ABD petrol arzının 2017’de artış göstereceği
beklentileri petrol fiyatlarında geri çekilmelere neden oldu. Ayrıca dün açıklanan API stokları 5 milyon
varil azalış gösterdi. Açıklanan stoklar sonrası petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketler gözlendi.
Ham petrol yüzde 0,40, Brent Petrol fiyatları ise yüzde 0,26 primli seyrediyor

USDTRY ANALİZİ

TCMB hamleleri Dolar/TL paritesindeki yükselişleri sınırlasa da ABD tarafında FED bölgesel başkanlarının konuşmaları dolar varlıklarını etkilemeye devam ediyor. Gece saatlerinde açıklamalarda bulunan FED başkanı Yellen, faizi 2019'un sonuna kadar yılda birkaç kez artırmayı öngördüklerini belirtirken, bir sonraki faiz artırımının zamanlamasının ekonominin sonraki aylarda nasıl evrileceğine bağlı olduğunu ifade etti. Açıklamalar ile 3.81 seviyesinin üzerine yükselen kur 3.80 seviyelerinde denge buldu. Bugün ABD tarafında Philadelphia FED İmalat Endeksi ve İnşaat İzinleri verileri hareketliliğe neden olabilir. Teknik olarak incelendiğinde kısa vadeli düşüş kanalını yukarı kıran paritede 3.8140 direncinin aşılması durumunda yükseliş isteği sürebilir ve 3.8270-3.8400 direnç seviyeleri ön plana çıkabilir. Söz konusu direncin aşılamaması halinde ise, 3.7990-3.7820 destek seviyeleri olarak takip
edilebilir.

EURTRY ANALİZİ

Euro bölgesinden gelen verilerin beklentileri karşılaması sonrası Euro varlıkları değer kazandı. Buna karşın TCMB’nin hamleleri EURTRY paritesindeki yükselişleri sınırlandırdı. Gün içinde açıklanacak Euro bölgesi faiz kararı ve basın toplantısı takip edilecek. Teknik görünüme baktığımızda, kısa vadeli düşüş kanalını yukarı kıran kurda 4.0600 direncinin aşılması durumunda 4.0750-4.0980 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. 4.0600 direncinin aşılamaması halinde ise, 4.0340-4.0115 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

EURUSD ANALİZİ

Euro bölgesinden gelen verilerin beklentileri karşılasa da FED bölgesel başkanlarının sözlü yönlendirmeleri EURUSD paritesinde geri çekilmelere neden oldu. Ayrıca ABD enflasyon verilerinin beklentileri karşılaması da EURUSD paritesinde ki geri çekilmeleri destekledi. Öte yandan, FED Başkanı Yellen’ın 2019’un sonuna kadar yılda birkaç kez faiz artırmayı öngördüklerini ve zamanlamanın ekonomik görüne bağlı olduğu ifadeleri doları güçlendirdi. Bu gelişmeyle birlikte 1.0627 seviyesine dek gevşeyen parite bu seviyelerde işlem görmeye devam ediyor. Gün içinde açıklanacak Euro bölgesi faiz kararı ve basın toplantısı volatiliteyi artırabilir. ABD tarafında ise Philadelphia FED İmalat Endeksi ve İnşaat İzinleri verileri takip edilecek. Teknik görünüme baktığımızda, kısa vadeli yükseliş kanalının oluştuğu paritede 1.0620 desteği üzerinde kalındığı takdirde yukarı gitme isteği görülebilir. 1.0690-1.0715
yükseliş denemelerinde direnç seviyeleri olarak izlenebilir. 1.0620 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi halinde ise, 1.0600-1.0570 destek seviyeleri gündeme gelebilir.

GBPUSD ANALİZİ

İngiltere Başbakanı Theresa May’in “yumuşak” Brexit sürecini işaret etmesi sonrası değer kazanan sterlin varlıkları güçlü seyrini koruyor. ABD tarafında ise FED bölgesel başkanlarının sözlü yönlendirmeleri sonrası GBPUSD paritesinde bir miktar gevşeme yaşandı. FED Başkanı Yellen’ın 2019’un sonuna kadar yılda birkaç kez faiz artırmayı öngördükleri ifadesini kullanması sonrası geri çekilirken gelen tepki alımlarıyla 1.2245 desteği üzerinde kalmayı sürdürdü. Bugün ise ABD tarafında Philadelphia FED İmalat Endeksi ve İnşaat İzinleri verileri hareketliliğe neden olabilir. Teknik olarak incelediğimizde, düşüş kanalını yukarı kıran paritede 1.2245 desteği üzerinde kalma çabasının sürdüğünü görüyoruz. Bu seviye üzerinde kalındığı takdirde paritede tepki alımları sürebilir ve 1.2310-1.2370 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. 1.2245 seviyesi altında görülebilecek fiyatlamalarda ise, 1.2200-1.2140 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

USDJPY ANALİZİ

Son dönemlerde ABD yetkililerinden gelen fazla güçlü dolar vurgusu sonrası dolar varlıkları değer kaybetti. Ancak FED başkanı Williams’ın tam istihdam ve güçlü ABD ekonomisi vurgusu sonrası USDJPY paritesi yeniden yükselişe geçti. Öte yandan dün açıklanan ABD verileri ise beklentileri karşıladı. Ayrıca FED Başkanı Yellen’ın 2019’un sonuna kadar yılda birkaç kez faiz artırmayı öngördüklerini ve bunun ekonomik görünüme bağlı olarak belirleneceğini söylemesi dolara güç kazandırırken pariteyi 114.88 seviyesine taşıdı. Yeni günde ABD tarafında Philadelphia FED İmalat Endeksi ve İnşaat İzinleri verileri hareketliliğe neden olabilir. Teknik olarak incelediğimizde, düşüş kanalının korunduğu paritede 114.80 direncinin aşılması halinde yükseliş isteği görülebilir ve 115.35-116.10 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. 114.80 direncinin aşılamaması halinde ise, 113.90-113.15 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

ALTIN ANALİZİ

Dolar endeksindeki ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükseliş altın fiyatlarını da aşağı yönlü baskılamaya devam ediyor. Ayrıca dün açıklanan ABD enflasyon verilerinin beklentileri karşılaması ve FED başkanı Yellen’ın şahin tonda algılanan söylemleri ile sarı metalde geri çekilmeler gözlendi. 1197 seviyesine kadar geri çekilen sarı metal tepki alımları ile 1202 seviyelerinde denge buldu. Teknik olarak incelediğimizde, yükseliş kanalını aşağı yönlü kıran sarı metalde 1208 direncinin aşılması halinde yükseliş eğiliminin sürmesi beklenebilir ve 1213-1218 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. 1208 direncinin aşılamaması halinde ise, 1198-1193 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

PETROL ANALİZİ

Hafta başında Suudi Arabistan Petrol Bakanının 6 ay sonra arz talep dengesine bağlı olarak OPEC anlaşmasına devam etmeyebileceklerini açıklaması sonrası petrol fiyatlarında geri çekilmeler gerçekleşti. Dün ise OPEC raporunda açıklanan ABD 2017 Petrol arzı beklentilerinde ki artış petrol fiyatlarında ki geri çekilmeleri destekledi. Öte yandan, Amerikan Petrol Enstitüsü (API)’nün açıkladığı petrol stokları 5 milyon varil azalış gösterdi. Bugün ise EIA’nın açıklayacağı petrol stokları yakından izlenecektir.

HAM PETROL ANALİZİ

Azalan stoklar sonrası yukarı yönlü hareketlerin görüldüğü ham petrolde kısa vadeli düşüş kanalının korunduğunu görüyoruz. 52.50 direncinin aşılması durumunda petrolde yukarı yönlü istek görülebilir ve 53.20-53.65 dirençleri ön plana çıkabilir. Söz konusu direncin aşılamaması halinde ise, 51.80-51.35 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL ANALİZİ

Kısa vadeli düşüş kanalı içindeki hareketini sürdüren petrolde 54.60 direnci aşılamadığı sürece geri çekilme hareketleri görülebilir. 53.85-53.30 geri çekilmelerde destek seviyeleri olarak takip edilebilir. 54.60 direncinin aşılması durumunda ise, 55.45-55.90 dirençleri takip edilebilir.

DAX ANALİZİ

Dün Almanya’dan açıklanan verilerin beklentileri karşılaması sonrası DAX endeksi yükseldi. İngiltere’nin Brexit belirsizliği ise endeks üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Bugün Euro bölgesinden açıklanacak faiz kararı ve basın toplantısı hareketliliğe neden olabilir. Teknik görünüme baktığımızda ise, kısa vadeli düşüş kanalı oluşturan endekste 11623 direnci ön plana çıkmaktadır. Bu direncin aşılması durumunda endekste yükseliş isteği devam edebilir ve 11679-11747 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. 11623 direnci aşılmadığı sürece 11521-11461 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

Destek Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)