E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDolarda 3.70 TL seviyesi görülebilir---

Dolarda 3.70 TL seviyesi görülebilir

Dolarda 3.70 TL seviyesi görülebilir
23 Ocak 2017 - 08:53 borsagundem.com

Dolarda 3.7550 desteği ön plana çıkıyor. Bu desteğin aşağı yönlü geçilmesi durumunda 3.7200-3.7055 destek seviyeleri olarak ön plana çıkabilir

Önceki haftanın son işlem gününde ABD başkanı D. Trump’ın görevi resmen devralmasının ardından
yaptığı açıklamalar küresel piyasalardaki oynaklığı artırmıştı. Açıklamalarında korumacı söylemleriyle
ön plana çıkan Trump, yönetiminin uygulayacağı politikalarda yıllık büyüme hedefinin yüzde 4
olduğunu kaydederken gelecek 10 yıllık süre zarfında ekonomiyi rayına oturtmak adına Amerika'da 25
milyon yeni iş imkanı yaratacağını ve yüzde 4'lük büyüme hedefine geri döneceğini söyledi. Ancak
Trump’ın Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nı (NAFTA) yeniden müzakereye açacağını
söylemesi ile ticaret anlaşmalarını değiştirme adımlarına hazırlandığı yönündeki algı dolar varlıklarına
değer kaybettirirken güvenli liman varlıklarında yukarı yönlü hareketler gözlendi. Önceki haftanın bu
son gelişmesinin ardından dolar kuru 3,7682 seviyesinden, Euro/TL ise 4,0329 seviyesinden haftayı
tamamladı. Yeni haftada ise, gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nda olacak. Likidite
yöntemine yönelik kararların etkisiyle döviz kurlarındaki oynaklık azalırken TCMB’nin Salı günü
vereceği faiz kararı TL varlıkları açısından kritik önem taşıyor. Aynı zamanda, kredi derecelendirme
kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü 27 Ocak tarihinde değerlendirmesi
bekleniyor. Hatırlatmak gerekirse, Fitch son değerlendirmesinde Ağustos ayında Türkiye'nin "BBB-" ile
"yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu teyit etmiş, not görünümünü ise"durağan"dan
"negatif"e çevirmişti. Küresel piyasalar ise, önceki haftayı pozitif tamamladı. ABD borsa endeksleri
yüzde 0,50 seviyesine yakın, DAX endeksi ise, Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanı Draghi’nin
güvercin açıklamalarının da etkisiyle yüzde 0,30’a yakın primle haftayı tamamladı. İngiliz borsa
endeksi FTSE100 yüzde 0,14’lük hafif değer kaybıyla haftayı geride bırakırken içeride BİST100 endeksi
önemli direnç olan 83 bin seviyesi üzerinde haftayı tamamladı. Gelişen ülke para birimleri Dolar karşı
haftalık bazda değer kaybederken Euro ve sterlin dolara karşı hafif değer kazandı. Önceki haftayı
gerileyen dolar endeksinin etkisiyle 1210 seviyesinde tamamlayan ons altın ise, yeni haftaya 1210
seviyesinden başladı. Bu hafta açıklanacak ABD büyüme ve PMI rakamları dolar ve dolara karşı
ürünlerde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Petrol tarafında ise, artış gösteren sondaj kuyu
sayılarına rağmen petrolün kazançlarını koruduğunu görüyoruz. Yeni haftada API ve EIA tarafından
açıklanacak petrol stokları yakından izlenecektir. Haftanın ilk işlem gününde ham petrol 53,13 , brent
petrol ise 55,43 seviyesinden işlem görüyor.

USDTRY ANALİZİ

İç ve dış gelişmelerin etkisiyle önceki hafta dalgalı seyreden dolar kuru yeni haftaya 3,7693 seviyesinden başladı. ABD’nin yeni başkanı Trump’ın dış ticaret anlaşmalarına ilişkin açıklamaları ve mali açıdan ABD ekonomisini destekleyecek politikalardan bahsetmemesi doların küresel ölçekte zayıflamasında etkili oldu. Yarın TCMB’nin gerçekleştireceği PPK toplantısında alacağı faiz kararı TL varlıkları açısından kritik önem taşıyor. Ayrıca Cuma günü Fitch Ratings’in açıklayacağı not değerlendirmesine dair beklentiler de döviz kurunda hareketliliğin artmasına neden olabilir. Bugün ABD’de açıklanacak bir veri bulunmazken iç
tarafta tüketici güveni verisi takip edilecektir. Teknik fiyatlamalara baktığımızda, yükseliş kanalını aşağı yönlü kıran dolarda 3.7550 desteği ön plana çıkıyor. Bu desteğin aşağı yönlü geçilmesi durumunda 3.7200-3.7055 destek seviyeleri olarak ön plana çıkabilir. 3.7550 desteği üzerinde kalındığı takdirde ise, 3.7880-3.8160 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.

EURTRY ANALİZİ

Önceki hafta TCMB’nin likidite yönetimine dair kararları ve ECB’den gelen güvercin açıklamalar kurdaki hareketliliği artırdı. Yarın TCMB’nin gerçekleştireceği PPK toplantısı ve Cuma günü Fitch Ratings’in not değerlendirmesine dair beklentiler yükseliş trendinde olan kuru hareketlendirebilir. Özellikle yeni başkan Trump’ın açıklamaları sonrası Euro’nun Dolar karşısında değer kazanmaya başlaması, Euro/TL kurunda düşüşleri bir miktar sınırlandırabilir. Bugün ise Türkiye ve Euro Bölgesi tarafında tüketici güveni verisi ve ECB başkanı Draghi’ nin açıklamaları takip edilecektir. Teknik olarak incelediğimizde, yükseliş kanalı içindeki hareketini koruyan kurda 4.0220-4.0000 önemli destek seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu
destek bölgesi üzerinde kalındığı takdirde ise, 4.0475-4.0745 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.

EURUSD ANALİZİ

Önceki haftanın son işlem gününde dolarda görülen değer kaybı paritenin 1,0700 seviyesi üzerinde haftayı tamamlamasına neden olmuştu. Yeni haftaya ise parite 1.0698 seviyesinden başladı. Bu hafta ABD ve Avrupa PMI rakamlarının yanında ABD büyüme rakamları paritede hareketliliği artırabilecek önemli gelişmeler olarak takip edilebilir. Bugün ABD’de açıklanacak bir veri bulunmuyor. Euro Bölgesi’nde ise tüketici güveni verisi ve ECB başkanı Draghi’nin açıklamaları takip edilecektir. Teknik fiyatlamalara baktığımızda, yükseliş kanalını koruyanparitede 1.0730 seviyesi üzerinde kalındığı takdirde 1.0760-1.0800 direnç seviyeleri olarak  takip edilebilir. 1.0730 seviyesi altında görülebilecek fiyatlamalarda ise, 1.0710-1.0680destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

GBPUSD ANALİZİ 

İngiltere Başbakanı May’in Brexit konusunda yaptığı ılımlı açıklamalar sterlin varlıklarına alım getirse de GBPUSD paritesinde zayıf görünümün sürdüğünü görüyoruz. Bu hafta İngiltere’nin AB’den çıkış sürecini başlatacak olan 50. maddenin mahkeme kararı, İngiltere ve ABD büyüme rakamları paritede volatilitenin artmasında etkili olabilir. Teknik görünüme baktığımızda, kısa vadeli yükseliş kanalı oluşturan paritede 1.2455 direncinin aşılması durumunda 1.2510-1.2570 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. 1.2455 direncinin aşılamaması halinde ise, 1.2410-1.2380 destek seviyeleri olarak izlenebilir.

USDJPY ANALİZİ

Yen aleyhine fiyatlamaların sürdüğü dolar/yen paritesi yeni haftaya 114.27 seviyesinden başladı. Bu hafta Japonya tarafında önemli veri akışı bulunmazken ABD’de PMI ve büyüme rakamları paritedeki hareketliliğe öncülük edebilir. Teknik görünüme baktığımızda, kısa vadeli düşüş kanalının oluştuğu paritede 112.55 desteği üzerinde kalındığı takdirde 114.00- 114.70 dirençleri takip edilebilir. 112.55 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi halinde ise, 111.70-110.50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

ALTIN ANALİZİ

Önceki hafta yüzde 1’e yakın değer kaybeden dolar endeksinin ve ABD başkanı Trump’ın ticaret anlaşmalarında düzenlemeye gideceği yönündeki söylemlerin etkisiyle sarı metal 1210 seviyesinden haftayı tamamladı. Yeni haftaya kazanımlarını koruyarak başlayan sarı metalde yükseliş çabalarının sürdüğünü görüyoruz. Veri akışının sakin olduğu haftanın ilk işlem gününde küresel gelişmeler ve teknik seviyeler ön plana çıkabilir. Teknik olarak incelediğimizde, yükseliş kanalının devam ettiği altında 1218 direncinin aşılması durumunda 1224-1231 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. 1218 direncinin aşılamaması halinde ise, 1207-1201 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

PETROL ANALİZİ

Önemli üretici ülkelerin üretimde kısıntıya gitmesi petrol fiyatlarındaki pozitif görünümün korunmasında etkili oluyor. Cuma günü açıklanan sondaj kuyu sayısındaki artışa rağmen hafta sonu Viyana’da düzenlenen Ortak Bakanlar Gözetim Komitesi (OBGK) toplantısı ile kazançların korunduğunu görüyoruz. OPEC üyesi üç ve OPEC üyesi olmayan iki ülkenin oluşturduğu OBGK, ülkelerin aldığı günlük petrol üretim düzeyini kısma kararının başarılı birşekilde uygulanması ve kararın pazara yansımasının takip edilmesi bekleniyor. Bu gelişmelerle birlikte yeni haftaya ham petrol 53,28, brent petrol ise 55,53 seviyesinden başladı. Bu hafta açıklanacak API ve EIA petrol stokları yakından izlenecektir.

1-Ham Petrol

Önemli destek noktaları üzerinde tutunma çabası gösteren ham petrolde 53.60 direncini aşmakta zorlandığını görüyoruz. Bu direncin aşılması durumunda petrolde yükseliş isteği sürebilir ve 53.90-54.50 direnç seviyeleri olarak ön plana çıkabilir. 53.60 direncinin aşılamaması halinde ise, 52.40-52.00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

2-Brent Petrol

Kısa vadeli düşüş kanalı oluşturan brent petrolde 55.70 direnci aşılamadığı takdirde aşağı yönlü denemeler görülebilir. 55.10-54.50 geri çekilmelerde destek seviyeleri olarak izlenebilir. 55.70 direncinin aşılması halinde ise, 56.10-56.80 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.

DAX ANALİZİ

Avrupa Merkez Bankası (ECB)’nın genişlemeci politikaları ve genel itibari ile beklentileri karşılayan Avrupa verilerinden destek bulan endeks önceki haftayı yüzde 0,29 primle tamamladı. Bu hafta Avrupa PMI rakamları ve İngiltere’nin AB’den çıkış sürecini başlatacak olan 50. maddeye dair mahkeme kararı endeksin radarında olacak önemli gelişmeler olarak öne çıkıyor. Bugün ise, ECB başkanı Draghi’nin açıklamaları ön planda olacak. Teknik fiyatlamalara baktığımızda, yükselişlerin önünü açabilecek 11631 önemli direnç seviyesinin aşılamadığını görüyoruz. Bu direncin aşılması durumunda 11650-11687 direnç seviyeleri olarak ön plana çıkabilir. Söz konusu direncin aşılamaması halinde ise, 11597-11564 destek
seviyeleri olarak takip edilebilir. 

Destek Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)