E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDolarda 3,10 – 3,17 beklentisi---

Dolarda 3,10 – 3,17 beklentisi

Dolarda 3,10 – 3,17 beklentisi
12 Ekim 2016 - 15:15 borsagundem.com

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, dolar için yayınladığı analiz raporunda kurun 3,10 – 3,17 bandında hareketler oluşturabileceğini belirtti.

Kurun yukarı yönlü hareketlenmesinden sonra görülen kısmi soğuma sadece anlık bir piyasa düzeltmesi olarak kaldı ve TL, USD karşısındaki kazanımlarının tamamını silerek günlük bazda yeniden eksiye geçti. TL’nin kırılganlığını artıran faktörlerin biraraya gelmesi, kurun reaksiyon aralığını da genişletmiş durumda. Bu nedenden dolayı içsel ve dışsal fiyatlama davranışlarının marjı genişledi. Bu kapsamda TL’de değer kaybının devam etmesi ve oynaklığın artması sonucu ortaya çıktı.

Grafik 1: USDTRY gün içi grafiği

Buna karşın Türk finansal varlıklarındaki baskı sadece para piyasası için geçerli olmakta, kurun hareketine Borsa’nın veya faizin anlamlı bir reaksiyonu görülmemektedir. Bu ortaya kısa dönem için bir anomali de çıkartmıştır. Belli bir noktadan sonra ya kur, ya Borsa aşağı iner. Oluşan gündem ve piyasa konjonktürü Borsa’nın yüksek kura daha uzun süre dayanamayarak aşağı gelebileceği ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Fed faiz artırım hikayesinden ve büyük Merkez Bankaları’na ilişkin spekülasyonlardan dolayı gelişmekte olan ülke grubunun baskı altında kalmasına ek olarak, içsel bazı siyasi etmen ve açıklamaların da günlük hareketlerdeki etkileri görülmektedir. Başbakan Binali Yıldırım’ın Başkanlık sistemi yasa teklifini en yakın zamanda Meclis’e sunacaklarını açıklamasının akabinde, gün içinde TL’ye karşı bir düzeltme hareketi yapmış olan TL’nin en başta kazanımlarını sildiği, sonrasında da hızla değer kaybetmeye başladığı görülmektedir.

 

Grafik 2: TRY opsiyon sözleşmeleri 

Bu durum kurda kısa dönemde yükselişin süreceği beklentimizi haklı çıkarmıştır. Teknik olarak, USDTRY grafiği üzerinde oluşan her dip, bir öncekinin üzerinde oluşuyor. Bu tipik bir yukarı yönlü trend hareketidir. USDTRY için yılsonu forwardları 3,14’e yükselmiş durumda. En çok 3 ay vadeli ve en az 100 milyon Usd büyüklüğündeki call (alım) opsiyon sözleşmeleri de 3,10 – 3,35 aralığında birikmiştir. Bizim öngörümüz USDTRY’nin 3,10 üzerinde rekor tazelemesi halinde ilerleyen dönemde kendine yeni bir plato yaratabileceği yönünde. Bu kapsamda da yeni hareket alanı 3,10 – 3,17 bandında oluşabilir. Muhtemelen dışsal faktörlere de fazla reaksiyon göstereceğiz. Özellikle Donald Trump faktörü veya Fed faiz artırım beklentileri kaynaklı ABD tahvil faizlerinde oynaklık artarsa, TL varlıklarından da çıkış artacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • stratejist12 Ekim 2016 21:04

    Paranın değeri dünya piyasasında ne kadar işlem gördüğüne bağlıdır. Rusya ile yapılan anlaşmada ihracatta her kez kendi parasini kullanma işini gerçekleştiren bilir ise dolar hızla değer kaybedecektir. Birde Bu işi Çinliler ile yaparsak burda farklı şeyler konusulacaktir.

  • Borajet12 Ekim 2016 18:41

    spk geri alım programı açıklayıp da alım yapmayan patronlara ne yapacak?

  • vahdettin12 Ekim 2016 18:40

    vatanseverler tl ye sahip çıksın. dolarlarınızı satın borsa da geri alım yapın

  • KILIÇ12 Ekim 2016 16:44

    BAHANE ÇOK, YETKİLİLER SEYİRCİ.DURUM İYİ DEGİL.BORSADA SATIŞLAR HIZ KAZANIRSA DUMAN OLDUK.