E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolara karşı güç birliği---

Dolara karşı güç birliği

Dolara karşı güç birliği
21 Ağustos 2018 - 21:55 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın doları küresel tehdit unsuru olarak kullanması, yerel para birimleriyle ticaret için swap anlaşmalarını artırdı. Çin’in öncülük ettiği bu uygulamaya Türkiye de ağırlık vermeye başladı

ABD'nin 2 yıl önce seçilen başkanı Donald Trump'ın doları küresel bir şantaj aracı haline getirmesi ve başta Çin olmak üzere bazı ülkelerle başlattığı ticaret savaşı, dolara alternatif arayışlarını hızlandırdı. Birçok ülke dolara bağımlılığı azaltmak için yerel para birimleri ile ticaret konusunda önemli adımlar atmayı hızlandırdı. Merkez bankalarının karşılıklı olarak imzaladıkları para takası (swap) anlaşmaları ve aynı amaca yönelik oluşturulan ödeme sistemleri ile, doların küresel hakimiyetinin önümüzdeki dönemde azalmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Son iki aydır dolar kuru üzerinden ekonomisi kuşatılmaya çalışılan Türkiye, yerel para birimi ile ticarette önemli anlaşmalara imza atıyor. Hâlen yüzde 6.4 olan TL'nin dış ticaretteki payını 2023'te yüzde 15'e çıkarmayı hedefleyen Türkiye, Çin ve İran'ın ardından son olarak Katar'la para takası anlaşması imzaladı.

DOLAR KULLANIMI AZALACAK

Doların son 60 yılda küresel finans sisteminde güç kazanmasında ABD Merkez Bankası'nın dolar swap imkânının önemli rol oynadığına değinen Prof. Dr. Kerem Alkin, "Çin, Rusya, Türkiye, Brezilya, Venezuela, Hindistan ve İran'ın ikili swap anlaşmalarını ve kendi aralarında daha yoğun işlem hacmine ağırlık verme kararlılığını dikkatle izlemekteyiz. ABD, dolar kullanımını azaltacak bu operasyonlardan rahatsız" dedi. İlk modern para swapı 1982 yılında Dünya Bankası ve IBM arasında gerçekleştirildi. Para takasını en çok kullanan Çin'in ise 17 ülkeyle swap anlaşması bulunuyor. (Engin Tunç - Sabah)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hayri22 Ağustos 2018 09:35

    liyakatı terkedersen böyle olur. İşi ehline vermezsen ekonomi batar

  • KILIÇ21 Ağustos 2018 22:45

    SADECE ÇİN TÜRKİYE DEGİL ABD VE DOLARINA KARŞI DÜNYA BİR AN ÖNCE HAYDUT DEVLET ABD YE KARŞI ATAGA GEÇMELİ AKSİ HALDE DÜNYA AGIR BEDEL ÖDEYECEK VEDE ABD DİGER DEVLETLERİ KEPİTİP NEMALANACAKDIR.

  • Dunya22 Ağustos 2018 11:21

    Trump satmiycakmis bUtada ki yerleri. Demokrasi al sana demokrasi. Trump vahhabi ler ve senin gibiler mevcut sistemden rantlananlar yeni dünya düzeni geliyor..rahatsiz mi oldunuz Reisten de habire olumsuz yaziyonuz. 1 dolarlik lara soyluyom

  • Aaa22 Ağustos 2018 09:02

    Abd deki evlerini satacak mı seninki.

  • Kendirci22 Ağustos 2018 06:36

    Buyuk harflerle yazalım ki cehaletimizi örtülsün. Türkiye'dekiebi Amerika değil, 16 kötü yönetilen ekonomidir. Beton ekonomisidir, demokrasinin olmaması problemidir, yatırımcıyı desteklememesi, milletin malına çökmesi meselesidir. Üstüne bir de tek ayirt edici özelliği damat olmak olan birine bakanlık verilmesidir.